Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Constanta

TEHNICI DE AMELIORARE A DEPRESIEI PRIN TERAPIE DE GRUP

TEHNICI DE AMELIORARE A DEPRESIEI PRIN TERAPIE DE GRUP
Experienta arata ca in peste 50% din cazuri, simptomele depresiei si ale anxietatii scad in compania altor persoane. Suportul celorlalti oameni este esential. El asigura starea de bine, sentimentul ca nu esti singur, senzatia de a imparti cu altcineva, impartasirea experientelor similarea si gasirea solutiilor prin prisma altor experiente.

Un studiu recent, publicat in Journal of Consulting, arata ca in comparatie cu tratamentul medicamentos, terapia de grup bazata pe constiinta, concentrata asupra prezentului, este mai putin costisitoare pentru Sistemul National de Sanatate si in anumite cazuri chiar mai eficienta, informeaza BBC.

Studiul finantat de Medical Research Council in 2002, de o echipa de psihologi din Canada si universitati precum Oxford si Cambridge a fost efectuat pe un esantion de 123 de pacienti scotand la iveala faptul ca rata vindecarilor este asemanatoare in toate grupurile asupra carora s-a efectuat studiul.

In sesiunile de terapie in grup, pacientii sunt invatati sa lupte impotriva tendintei de a fi depresivi.

Persoanele care sufera de episoade depresive prezinta mai ales perturbari in tratarea informatiei care dau nastere unor reactii emotionale inadecvate. Practic depresia este o perturbare in relatia persoanei cu mediul, cu ceilalti oameni, cu realitatea. Terapia de grup, prin faptul ca aduce la un loc mai multi oameni, care impart aceeasi realitate, isi prezinta experienta, trairile, parerile personale, face sa existe o puternica reechilibrare si restabilire a realitatii distorsionate. Persoanele invata modalitati noi de a se raporta la propriile trairi si de a interpreta realitatea. Constientizarea distorsiunilor, a repetitiilor, a sabloanelor se face nu intr-o relatie inchisa terapeut client ci intr-o relatie multipla.

In grupul terapeutic, se pune accentul pe:
- stabilirea intre membrii grupului a unui sentiment de sustinere si de colaborare, pe constituirea unei matrici grupale de sustinere. Membrii grupului vor lua in considerare legaturile dintre situatii, ganduri, emotii si comportamente. Se va vorbi despre similaritatile experientelor, despre experientele personale.
- sentimentul de apartenenta la grup care confera persoanei siguranta, stabilitate, sentimentul de cooperare, de a face parte din, un scop. De mult ori, tocmai aceste lucruri, sau lipsa lor, au condus la instalarea depresiei.

Vorbind despre psihodrama, inventatorul ei, J. L. Moreno spunea ca psihodrama nu analizeaza visele ci "insufla curajul de a visa". Actiunea este revelatoarea potentialitatilor umane "nu e suficient sa ii indemni pe oameni sa actioneze pentru ca ei sa o poata face....aici intervine modelul teatrului....spectatorul in loc sa ramana pasiv, joaca el insusi un rol". Asumarea unui rol faciliteaza un efect de exprimre si de descarcare a emotiilor, propulsand subiectul catre rolul activ de actor, suprimandu-i inhibitiile si relevandu-se pe sine. Psihodrama este o tehnca activa focalizata nu atat pe cunoasterea de sine cat pe dorinta de autoafirmare. Jocul este perceput atat ca real, prin intermediul trairilor efective cat sifictiv, fapt care ii confera siguranta.

Obiectivele lucrului terapeutic activ in grup sunt:
exprimarea afectelor, favorizarea destindetii, exprimarii si acceptarii starilor afective si emotionale
- implicarea in jocul psihotic in scopul intelegerii mecanismului si a modificarii cursului acestuia
- dezvaluirea impasurilor de comunicare, dejuarea capcanelor comunicarii
- repunerea in valoare a respectului de sine, recunoasterea realizarilor,
explicarea mecanismelor de formare a simptomelor,
- recunoasterea aspectelor juste si intemeiate din anumite afirmatii si sentimente
- punerea in scena a unor conflicte generatoare de stari negative
- favorizarea exprimarii si ascultarii active
- reducerea sentimentului de inutilitare si de singuratate

Bibliografie

Psihanaliza si psihoterapii, Daniel Widlocher, Alain Braconnier, Editura Trei
J.L. Moreno, Psychotherapie de groupe et psychodrame, Paris, PUF, 1959
Catalina Hetel Psihoterapeut, formare in psihodrama, Asistent social principal
sursa: http://www.topexperti.ro/experti/Catalina-Hetel_492/articole/Tehnici-de-ameliorare-a-depresiei-prin-terapie-de-grup-si-psihodrama_682

CABINETUL PSIHOLOGIC va ofera urmatoarele intalniri de grup:

1.) CURS DE OPTIMIZARE SI DEZVOLTARE PERSONALA PENTRU ADOLESCENTI SI TINERI: " FII GENIAL, FII LIBER "
http://psihologconstanta.ro/8714.html

2.) ATELIER DE DEZVOLTARE PERSONALA pentru Adulti
http://psihologconstanta.ro/9666.html

3.) PROGRAMUL: "FII IMPLINIT, FII LIBER !"
GRUP DE TERAPIE IN Tratamentul dependentelor
http://psihologconstanta.ro/9629.html

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
MARIA STEFANIA BOLDEA
Psiholog. Psihoterapeut. Life coach.
tel: 0726 227 085. e-mail: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

mai jos puteti urmari emisiunea: "Contrast" de la Litoral TV
Tema emisiunii: "Stresul si Depresia"
invitat: Maria Stefania Boldea. Psihoterapeut