Alergiile sezoniere la polen

Data publicării: 16-04-2007

 Bucuresti /Rompres/ - Alergiile la polen au un caracter sezonier in Romania, a declarat pentru ROMPRES conf.dr. Florin Dan Popescu, seful Departamentului de Alergologie si Imunologie Clinica de la Spitalul Malaxa.
 El a precizat ca acestea se pot manifesta cu stranut, mancarime de nas, nasul curge apos sau este infundat, ceea ce sugereaza o rinita alergica.
 In alte cazuri, manifestarile sunt mancarimi in cerul gurii, sau ureche, fatigabilitate, cefalee, lacrimare, mancarime de ochi, ochi rosii sau pleoape umflate, sugerand conjuctivita alergica. Alte situatii sunt cele care se manifesta prin tuse, respiratie suierata, sufocare, senzatia de  constrangere toracica, sugerand astmul alergic.
 Conf. dr. Florin Popescu a subliniat necesitatea unui consult de specialitate in astfel de situatii, pentru o diagnosticare corecta. El a subliniat ca in lume prevalenta acestor afectiuni este de 10-20% din populatie. In Romania inca nu s-au facut studii epidemiologice in acest sens. Specialistul a mentionat ca la Departamentul de specialitate de la Spitalul Malaxa, in 2006, s-au prezentat 600 de pacienti cu o astfel de simptomatologie, dintre care 45% au fost diagnosticati cu rinita alergica.
 Seful Departamentului a explicat ca responsabile de producerea alergiilor sunt particulele de polen de dimensiuni foarte mici, care sunt aeropurtate in cantitati mari. Acestea apartin in mare majoritate plantelor polenizate prin vant, respectiv anemofilelor. El a subliniat ca polenurile mari, grele, ale plantelor viu colorate, entomofile, polenizate de insecte, au importanta mai redusa.
 Sezoanele de polenizare clasice, in Romania, sunt martie-aprilie, caracterizate de polenurile  arborilor si arbustilor timpurii - mesteacan, alun, arin; mai-iulie, caracterizate de  graminee salbatice precum iarba de gazon, iarba campului si de cultura; august-septembrie, caracterizate de polenurile ierburilor sau buruienilor.
 Conf. dr. Popescu a subliniat ca perioada de zbor a pufului de plop coincide cu sezonul de polen, cauza reala a alergiei in aceasta perioada fiind gramineele.
 Specialistul a subliniat ca incalzirea globala afecteaza distributia temporala si spatiala a polenurilor. Studiile din ultimii ani arata ca sezonul polenic la mesteacan este devansat cu 1-2 saptamani, sezonul polemic la graminee este devansat cu 1-3 saptamani. Temperaturile crescute si cresterea cantitatii de dioxid de carbon duc la cresterea cantitatii de  polen de  la buruieni. Poluarea cu gaze de ardere creste alergenicitatea la polenul buruienilor.

 

 

Sursa : Rompres

16-04-2007, Vizualizari 3635
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.