Alegerea machiajului potrivit

©

Autor:

Alegerea machiajului potrivit
Alegerea machiajului este un proces care tine de foarte multi factori - forma fetei si a ochilor, culoarea pielii, tipul de ten, personalitate, varsta, ocazie si chiar pret sau sezon. Datorita faptului ca machiajul are ca suport pielea, acesta trebuie sa fie de calitate foarte buna. Totodata produsele trebuie sa se potriveasca tipului de ten, pentru a nu agrava eventualele probleme ale tenului. In timpul iernii pielea este mai uscata, astfel incateste recomandat sa alegeti produse mai cremoase si totodata culori mai inchise. Vara, cand este foarte cald, pielea transpira si machiajul este in pericol de a se intinde. Alegeti pudrele, care absorb surplusul de ulei si folositi culori mai pastelate.

Alegerea fondului de ten

In mod ideal, fondul de ten trebuie sa aiba exact aceeasi culoare ca a fetei, insa acest lucru este dificil de realizat. In cazul in care nu gasiti nuanta cautata, puteti combina doua culori pentru a o obtine pe cea dorita. O greseala comuna este folosirea unui fond de ten cu o nuanta mai deschisa decat cea a fetei. In general, puteti incerca pe incheietura mainii daca nuanta este cea potrivita. Pentru tenurile grase sunt potrivite fondurile de ten pe baza de apa, iar pentru tenurile uscate cele pe baza de ulei. Ales cu grija, fondul de ten are beneficii pentru fata:
- Actioneaza ca o bariera, protejand pielea de murdarie, vant, poluare, raze UV.
- Agentii hidratanti din fondul de ten echilibreaza nivelul de hidratare din piele.
- Unele produse contin substante pentru tratarea acneei.
- Imbunatatesc culoarea si textura tenului si acopera petele.
- Controleaza secretiile excesive de uleiuri.

* Ten gras - De obicei persoanele cu tenul gras prezinta si acnee. Cea mai buna alegere sunt produsele pe baza de apa, non-comedogenice. Acestea sunt de obicei lichide si trebuie sa ofere o buna acoperire.
* Ten uscat sau sensibil - Sunt recomandate produsele cremoase, sau pe baza de ulei, cu agenti de hidratare inclusi. Inainte de aplicarea machiajului, tenul trebuie sa fie foarte curat si bine hidratat.
* Ten mixt - Aveti nevoie de un fond de ten care sa echilibreze pielea, sau puteti combina fondul lichid si pudra translucida pentru zona T. Alegeti produsele in functie de tipul de ten - mai spre uscat, sau mai spre gras.


Crema anticearcan

In cazul in care doriti sa acoperiti anumite pete sau leziuni de pe fata, retineri urmatoarele: un produs de culoare verde va acoperi petele rosii, iar un produs de culoare galbena neutralizeaza urmele inchise la culoare sau vinetii, cum ar fi cearcanele.

Fondul de ten se aplica la 10 - 15 minute dupa curatarea si hidratarea fetei. Mai intai se aplica o crema anticearcan, daca este cazul, apoi fondul de ten. Acesta din urma se poate aplica fie cu buricele degetelor, fie cu un buretel special. Puteti incepe cu orice parte a fetei, dupa preferinta. Aveti grija ca aplicarea sa fie uniforma; nu va limitati la linia maxilarului, pentru a nu crea efectul de masca. La sfarsit tamponati foarte usor cu un servetel de hartie, pentru a elimina fondul de ten in exces si pentru a-i conferi rezistenta.

* Emulsie - acopera bine acneea si nu confera luciu (ca fondul de ten lichid) . Disponibile pentru toate tipurile de piele.
* Crema - forma potrivita pentru tenul uscat, deoarece au un continut bogat de uleiuri si au proprieteti de hidratare. Ofera cea mai buna acoperire, fiind utilizate in televiziune si cinematografie, insa pot fi greoaie si nenaturale.
* Lichid - pot fi pe baza de apa sau ulei si ofera o acoperire medie, precum si hidratare. Cu cat cantitatea este mai mare, cu atat si acoperirea creste. Disponibile pentru toate tipurile de ten.
* Baton (stick) - forma solida ce ofera acoperire densa, mata, putin greoaie; au un efect de uscare a pielii. Ideale pentrua fi utilizate in fotografie, sunt prea greoaie pentru utilizarea zilnica.
* Spuma (mousse) - este o formula foarte usoara de fond de ten, foarte usor de aplicat, potrivita pentru tenul gras si mixt. Acoperire scazuta - ideal pentru tenurile fara imperfectiuni.
* Pudra - absoarbe uleiurile si se potrivesc tuturor tipurilor de ten. Pot fi translucide. Pudrele compacte sunt mai greoaie.
* Spray - acopera foarte bine cicatricile si urmele mai proeminente. Rezistenta indelungata.
* Rezistent la apa - rezista la transpiratie; poate fi sub forma de crema sau lichid. De obicei contin substante chimice puternice, care le confera rezistenta.
* Dual finish - acestea sunt pudre care se pot transforma in crema. Se pot aplica uscate - sub forma de pudra, sau umede - se transforma in crema. Pot fi folosite de toate tipurile de ten.
* Gel - ofera un aspect natural si poate fi folosit de persoanele care nu au tenul acneic.
* Fond de ten iluminator - au un efect de usoara stralucire. Acoperire mica.
* Crema nuantatoare - o crema hidratanta ce contine pigmenti de culoare. Ideala pentru persoanele cu un ten curat, care prefera un aspect natural.

Alegerea machiajului pentru ochi

Machiajul ochilor poate imbraca forme extrem de diverse, care tin pana la urma de preferinta fiecaruia, daca nu de limitarile tipului de ochi. Culorile se aleg in functie de culoarea ochilor si de tonul pielii. In general, culorile neutre se potrivesc oricui. Pentru o piele deschisa la culoare este bine sa evitati un fard foarte inchis, si invers. Pentru un aspect natural pe parcursul zilei folositi eye liner (tus) doar pe coltul exterior al ochiului. Linia nu trebuie sa fie foarte evidenta; cel mai bine este sa o faceti usor difuza, cu ajutorul unui betisor cu vata. Pentru ca fardul sa nu fie delimitat clar de pielie, gradati fardul pe pleoapa. In privinta genelor, mascara de culoare maro este recomandata in general pentru perioada zilei si pentru persoanele cu par roscat sau blond.

Alegerea culorilor

In principiu exista doua tipuri de culori: tonuri reci (albastru, bleu, mov, roz, gri) si tonuri calde (galben, beige, portocaliu si tonurile maronii cu o nuanta de verde) . Acest aspect se aplica si la culoarea parului, pielii si a ochilor. Este important sa identificati carui tip apartineti, pentru a putea alege culorile potrivite pentru produsele de machiaj. Daca aratati mai bine in alb pur sau in bijuterii de argint, atunci aveti o nuanta rece a pielii. In schimb, daca va sta bine in ivoriu si cu bijuterii din aur, aveti o nuanta a pielii calda. Culorile de par brunet, blond cenusiu si maro inchis sunt reci, la fel ca si culorile albastru sau verde ale ochilor. Culorile de par blond auriu, roscat si maro - roscat, precum si ochii caprui, sunt tonuri calde.

* Ochi caprui - Ochii caprui arata bine cu orice culoare de fard, dar in special cu mov, verde si portocaliu. Cu cat tonul pielii este mai deschis, cu atat fardul trebuie sa fie mai putin intens, si invers.
* Ochi albastri - Pentru evidentierea ochilor albastri folositi culorile maro si roz - rosu. Culorile calde vor contrasta cu albastrul rece si va face ca ochii sa iasa in evidenta. Evitati nuantele de albastru.
* Ochi verzi - Daca aveti pielea deschisa la culoare, eventual cu pistrui, evitati fardul intens, sau cu stralucire, iar daca aveti pielea oliv, evitati culorile argintiu si albastru. In general ochii verzi arata bine daca sunt fardati cu nuante de maro.

* Ochi mici - O idee buna este sa pensati sprancenele foarte subtiri, pentru a scoate ochii in evidenta. Puteti folosi eye liner-ul pentru a trasa o linie pe pleoapa superioara, foarte aproape de linia genelor si care se ingroasa putin spre coada ochiului si formeaza o "codita". Folositi culori deschise sau stralucitoare si evitati culorile inchise. Evidentiati bine genele superioare si inferioare cu mascara.
* Ochi proeminenti - Folositi nuante medii spre inchise. O linie trasata la baza genelor confera un aer misterios. Gradati culoarea, de la inchis spre deschis, dinspre gene spre sprancene.
* Ochi infundati - Trasati o linie pe pleoapa inferioara, ascendenta la coltul ochiului. Folositi culori deschise pe pleoape si conturati ochii cu o culoare usor mai inchisa. Folositi multa mascara.
* Ochi departati - Folositi culori mai intense si mai inchise in coltul inferior al ochiului. Conturati ochiul in intregime, cu creionul. Rimelati genele inferioare si cele superioare. Incercati sa aplicati putin bronzant sau un fard usor inchis la marginile nasului, pentru a crea impresia ca ochii sunt mai apropiati.
* Ochi apropiati - De la mijlocul pleoapei pana spre coltul interior folositi un fard deschis la culoare. Miscarile de aplicare trebuie sa fie ascendente si spre exterior. Conturati doar coltul exterior al ochiului.
* Pleoapa lasata - Aplicati o culoare medie spre inchisa in cuta pleoapei si fard deschis la culoare in coltul interior al ochiului si la baza sprancenei. Trasati o linie cu creionul la baza genelor superioare, apoi difuzati cu un betisor cu vata. Aplicati mascara doar pe genele superioare.

Alegerea machiajului pentru buzelor

In alegerea culorii pe care o aplicati pe buze este bine sa tineti seama de culorile imbracamintei, pielii si a dintilor. Tineti cont de faptul ca un ruj de culoare roz va face dintii sa para galbeni, fata de un ruj de culoare maro, care va face dintii sa para mai albi. Pentru buzele pline se potrivesc culorile puternice, ca rosu, maro sau auriu. Daca aveti buzele subtiri, alegeti culori mai deschise. In functie de culoarea parului, puteti alege:
- blond deschis - rosu, rosu inchis, cafea cu lapte
- blond auriu - somon, portocaliu, bej
- blonde cu piele oliv - portocaliu, maro, caramiziu
- roscate - culori calde, cum ar fi nuantele de portocaliu si maro
- brunete - scortisoara si rosu cu nuante de maro

In general, daca aveti pe fata pete inestetice de o anumita culoare - de ex. cearcane vinetii sau maronii, urme acneice de culoare roz sau rosu - nu folositi aceeasi culoare pentru ruj. Veti obtine o evidentiere a defectelor tenului.

Machiajul pielii mature

Machiajul nu este o indeletnicire ce tine de tinerete; abia dupa varsta de 40 de ani acesta devine cu adevarat necesar, principala provocare dupa aceasta varsta fiind acoperirea semnelor de inbatranire a pielii. In primul rand, exista cateva diferente esentiale intre machiajul unei fete tinere si cel al unei fete cu pielea matura: dupa varsta de 40 de ani se recomanda produsele sub forma de crema sau lichide, culorile folosite trebuie sa fie mai pastelate, fara sclipici, iar machiajul trebuie sa fie mai stilat si adecvat trasaturilor fetei, nu neaparat in ton cu tendintele.

Fondul de ten

Feriti-va de pudra! In ceea ce priveste pielea, cuvantul de ordine este hidratarea, astfel incat trebuie sa alegem un fond de ten lichid, amestecat chiar cu putina crema hidratanta. Totodata, nuanta fondului de ten trebuie sa fie mai inchisa decat cea a pielii, deoarece culorile deschise scot ridurile in evidenta. In orice caz, este o greseala sa incercam acoperirea ridurilor cu o cantitate mare de fond de ten. In cazul in care folositi fard de obraz - blush, aveti grija ca acesta sa fie sub forma de crema si sa aiba o nuanta deschisa.

Camuflarea ridurilor

Exisat mai multe "siretlicuri" prin care puteti diminua aspectul ridurilor. De exemplu, pentru a distrage atentia de la pielea lasata a maxilarului, puteti folosi o pereche de cercei mai mari (aveti insa grija sa nu folositi si un lant greoi in acelasi timp) . Tot astfel, parul taiat pana sub nivelul barbiei va distrage atentia de la ridurile de pe gat.

Machiajul ochilor

NU incercati sa ascundeti ridurile din jurul ochilor cu mult anticearcan. In schimb, aplicati o cantitate mica de anticearcan si "tapetati" usor cu buricele degetelor. Evidentiati genele cu mascara (doar pe genele superioare) si folositi culori naturale, nelucioase, pentru fardul de ochi. Evitati liniile groase si evitati aplicarea creionului dermatograf pe pleoapa inferioara.

Aveti grija de sprancene - daca sunt aranjate si pensate corect, acestea pot infrumuseta considerabil aspectul fetei. Pentru aceasta apelati la un profesionist. Evitati eliminarea firelor albe, ci "camuflati-le" cu creionul de sprancene. Nu incercati trasarea acestora in creion - veti obtine un efect artificial.

Machiajul buzelor

Luciul de buze este preferat in locul rujului, in nuante putin mai inchise decat culoarea naturala a buzelor. Folositi intai un creio de buze pentru conturare. Daca aveti riduri adanci in jurul buzelor, optati pentru rujurile cu rezistanta crescuta sau semipermanente - long lasting, no transfer, etc.

Data actualizare: 26-02-2014 | creare: 26-09-2009 | Vizite: 20960
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum