Alcoolul, fumatul și obiceiurile alimentare asociate cu un risc mai mare de a dezvolta cancer la cap sau la gât
©
Autor: Airinei Camelia
În 2020, cancerul la cap și gât a reprezentat 3,4% din noile cazuri de cancer și 2,5% din decesele din Statele Unite, fumatul și consumul de alcool fiind stabiliți ca factori de risc, dar cu o asociere neclară între diferitele locuri ale capului și gâtului. Un studiu recent publicat în JAMA Otolaryngology-Head Neck Surgery a investigat asocierea dintre riscul de a dezvolta cancer la cap și gât și obiceiurile legate de fumat, consumul de alcool și dieta.
Studiul a utilizat date din Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial din SUA, care a colectat informații prin chestionare și interviuri de urmărire despre fumat, consumul de alcool și modelele dietetice. A fost efectuată o analiză de supraviețuire a cohortei încorporate pentru a clarifica rolul acestor factori de risc în dezvoltarea cancerului la cap și gât, incluzând și date relevante despre virusul papiloma uman (HPV) din studii anterioare.
Participanții, recrutați între noiembrie 1993 și iulie 2001 din zece centre din SUA, aveau vârste între 55 și 74 de ani. Pacienții cu cancer la cap și gât au fost asociați cu controale sănătoase pe baza istoricului familial de cancer la cap și gât și demografiei pentru a analiza obiceiurile de fumat, iar pentru a analiza dieta și obiceiurile de băut, asocierile au fost făcute pe baza statutului și duratei fumatului, în plus față de demografie și istoricul familial de cancer la cap și gât.
Rezultatele au arătat că riscul de cancer asociat cu fumatul creștea cu cât locurile capului și gâtului erau mai apropiate de plămâni, cu cele mai semnificative riscuri fiind asociate cu laringele, orofaringele și cavitatea orală. Consumul excesiv de alcool a fost asociat cu un risc crescut de cancer la cap și gât, în special pentru consumul intens de tărie și bere, spre deosebire de vin. Consumul moderat de alcool nu a avut efect, iar nu a fost observată nicio interacțiune între fumat și băut. O dietă sănătoasă a fost asociată cu o reducere modestă a riscului de cancer la cap și gât, bazată pe consumul crescut de legume verzi închise și portocalii, fructe și cereale integrale.
Concluziile subliniază importanța reducerii fumatului și consumului de alcool, precum și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru a reduce riscul de cancer la cap și gât. Limitările studiului includ părtinirea de selecție în populația de studiu și dimensiunile mici ale eșantionului pentru cancerul nazofaringian și hipofaringian, limitând generalizabilitatea rezultatelor.
sursa: News Medical
foto: create jobs 51 / Shutterstock.com
Studiul a utilizat date din Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial din SUA, care a colectat informații prin chestionare și interviuri de urmărire despre fumat, consumul de alcool și modelele dietetice. A fost efectuată o analiză de supraviețuire a cohortei încorporate pentru a clarifica rolul acestor factori de risc în dezvoltarea cancerului la cap și gât, incluzând și date relevante despre virusul papiloma uman (HPV) din studii anterioare.
Participanții, recrutați între noiembrie 1993 și iulie 2001 din zece centre din SUA, aveau vârste între 55 și 74 de ani. Pacienții cu cancer la cap și gât au fost asociați cu controale sănătoase pe baza istoricului familial de cancer la cap și gât și demografiei pentru a analiza obiceiurile de fumat, iar pentru a analiza dieta și obiceiurile de băut, asocierile au fost făcute pe baza statutului și duratei fumatului, în plus față de demografie și istoricul familial de cancer la cap și gât.
Rezultatele au arătat că riscul de cancer asociat cu fumatul creștea cu cât locurile capului și gâtului erau mai apropiate de plămâni, cu cele mai semnificative riscuri fiind asociate cu laringele, orofaringele și cavitatea orală. Consumul excesiv de alcool a fost asociat cu un risc crescut de cancer la cap și gât, în special pentru consumul intens de tărie și bere, spre deosebire de vin. Consumul moderat de alcool nu a avut efect, iar nu a fost observată nicio interacțiune între fumat și băut. O dietă sănătoasă a fost asociată cu o reducere modestă a riscului de cancer la cap și gât, bazată pe consumul crescut de legume verzi închise și portocalii, fructe și cereale integrale.
Concluziile subliniază importanța reducerii fumatului și consumului de alcool, precum și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru a reduce riscul de cancer la cap și gât. Limitările studiului includ părtinirea de selecție în populația de studiu și dimensiunile mici ale eșantionului pentru cancerul nazofaringian și hipofaringian, limitând generalizabilitatea rezultatelor.
sursa: News Medical
foto: create jobs 51 / Shutterstock.com
Data actualizare: 13-02-2024 | creare: 13-02-2024 | Vizite: 282
Bibliografie
Smoking, drinking, and dietary habits linked to head and neck cancer risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240212/Smoking-drinking-and-dietary-habits-linked-to-head-and-neck-cancer-risk-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii creează o soluție nouă pentru a preveni recidivele după terapia cu celule CAR-T
- Primul studiu randomizat care susține folosirea inteligenței artificiale în diagnosticul cancerului mamar
- Temporizarea imunoterapiei este esențială pentru supraviețuire în tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici
- O injecție dezvoltată pentru tratarea cancerului de piele
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum