Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului

©

Autor:

Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
Expunerea prenatală la alcool determină modificarea structurii creierului fetușilor, constată un prim studiu ce folosește investigații de specialitate de rezonanță magnetică (RMN) pentru a investiga efectele expunerii la alcool în timpul sarcinii. Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA).
Sindromul alcoolic fetal, considerată cea mai severă formă a unui grup de afecțiuni numite tulburări din spectrul alcoolismului fetal, rezultă din expunerea la alcool în timpul sarcinii. Sindromul alcoolic fetal este o problemă la nivel mondial în țările în care alcoolul este disponibil gratuit. Conform estimărilor, aproximativ 10% dintre toate femeile însărcinate consumă alcool în timpul sarcinii.

Bebelușii născuți cu tulburări din spectrul alcoolismului fetal pot avea caracteristici fizice specifice, dizabilități de învățare, probleme de comportament sau întârzieri de vorbire și limbaj. Potrivit autorului studiului, una din 70 de sarcini cu expunere la alcool are ca rezultat sindromul alcoolic fetal. „Există multe studii postnatale asupra sugarilor expuși la alcool. Am vrut să vedem cât de devreme este posibil să găsim modificări în creierul fetal, ca urmare a expunerii la alcool”, a declarat autorul studiului, Gregor Kasprian, profesor asociat de radiologie la Universitatea de Medicină din Viena.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 500 de femei însărcinate care au efectuat un RMN fetal din motive clinice. Pe un chestionar anonim, 51 dintre femei au recunoscut că au consumat alcool în timpul sarcinii. „Am oferit un mediu sigur în care femeile se puteau simți confortabil să răspundă sincer la întrebări”, a spus dr. Kasprian.

După eliminarea unora dintre RMN-urile fetale din diferite motive, cum ar fi anomalii structurale ale creierului și/sau calitatea slabă a imaginii, grupul final de studiu a constat din 26 de examene RMN fetale de la 24 de fetuși expuși la alcool în timpul sarcinii și un grup de control de 52 de fetuși sănătoși, potriviți în funcție de sex și vârstă. La momentul imagisticii, fetușii aveau vârsta cuprinsă între 20 și 37 de săptămâni.

Analiza statistică a evidențiat două diferențe majore la fetușii expuși la alcool în comparație cu fetușii sănătoși: un volum crescut în corpul colos (principala legătură între cele două emisfere ale creierului) și un volum scăzut în zona periventriculară. Modificările găsite în zona periventriculară, unde se nasc toți neuronii, reflectă un efect global asupra dezvoltării și funcției creierului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 377
Bibliografie
MRI reveals altered brain structure in fetuses exposed to alcohol, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211201085144.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum