Adolescenții expuși la acte de violență au un risc mai mare de obezitate

Adolescenții expuși la acte de violență au un risc mai mare de obezitate

©

Autor:

Adolescenții expuși la acte de violență au un risc mai mare de obezitate
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul online Social Sciences & Medicine, adolescenÈ›ii tind să consume mai multe alimente È™i băuturi nesănătoase în zilele în care asistă la acte de violență È™i se simt mai extenuaÈ›i în zilele următoare aportului acestora, din cauza deficitului de somn. Astfel de comportamente È™i în special consumul de băuturi îndulcite sunt predictorii supragreutății, prin urmare copiii È™i adolescenÈ›ii expuÈ™i la violență prezintă un risc suplimentar de a dezvolta obezitate în viitor.

Timp de 30 de zile cei 151 de adolescenÈ›i la risc, cu vârste între 12-15 ani care au participat la studiul miLife, au oferit cu ajutorul telefoanelor mobile informaÈ›ii cu privire la activitatea de peste zi, iar datele cu privire la somn au fost colectate prin intermediul unor dispozitive portabile,” afirmă Candice Odgers, profesor în cadrul Universității Stanford, Departamentul de Politici Publice È™i investigator principal al studiului. „Monitorizarea constantă a tinerilor participanÈ›i a permis identificarea unor corelaÈ›iei în ceea ce priveÈ™te riscul mai mare de obezitate în rândul copiilor care au raportat expunerea la acte de violență.” (1)

Datele rezultate au fost comparate cu cele obÈ›inute în cadrul studiului RISE, conceput similar È™i la care au participat elevii È™colilor publice din Carolina de Nord. În total, la cele 2 studii au fost implicaÈ›i peste 500 de adolescenÈ›i.

Participanții au raportat:
  • expunerea zilnică la acte de violență (asistarea la episoade de violență fizică acasă, la È™coală, la vecini sau în alt context/loc) ,
  • consumul zilnic de alimente tip fast-food, băuturi acidulate È™i băuturi cu cofeină,
  • lipsa consumului de fructe È™i vegetale,
  • activitatea fizică desfășurată,
  • orele alocate somnului, calitatea somnului È™i oboseala resimÈ›ită.

AdolescenÈ›ii din California au declarat obiceiuri dietetice predominant nesănătoase în ziua în care au fost expuÈ™i la acte de violență È™i accentuarea stării de oboseală în zilele care urmează expunerii. Alegerile alimentare nesănătoase au inclus majorarea consumului de băuturi acidulate, acesta fiind cel mai puternic predictor al creÈ™terii în greutate în adolescenÈ›a timpurie.

CitiÈ›i mai multe despre abuzul de mâncare È™i mâncatul compulsiv la adolescenÈ›i în articol

AdolescenÈ›ii implicaÈ›i în studiul din Carolina de Nord au raportat de asemenea oboseală în zilele consecutive expunerii la violență, însă nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveÈ™te dieta în ziua cu pricina.

Spre surprinderea investigatorilor, în ambele grupuri analizate s-a observat creÈ™terea gradului de activitate fizică (cu cel puÈ›in 1000 de paÈ™i) în zilele în care au asistat la acte de violență.

Obezitatea în rândul copiilor È™i adolescenÈ›ilor constituie o  ameninÈ›are considerabilă la sănătatea tinerei generaÈ›ii,” punctează Joy Piontak, unul dintre autorii studiului, afiliat al Stanford School of Public Policy.

AdolescenÈ›a timpurie fiind o perioadă critică în care obiceiurile alimentare se concretizează, la fel È™i mecanismele de adaptare/coping la stres.

NumeroÈ™i copii, în special cei care cresc în zonele defavorizate, cu venituri mici, asistă cu regularitate la acte de violență, fapt care subliniază importanÈ›a practică a acestui studiu. În primul rând, aprofundarea relaÈ›iei dintre violență È™i obezitate, respectiv dezvoltarea unor intervenÈ›ii È›intite pentru combaterea obezității, È›inând cont de disparitățile în rândul copiilor È™i adolescenÈ›ilor, cu privire la riscurile pentru sănătate.

    Rezultatele studiului se aliniază cu efectele pe termen scurt, deja cunoscute, ale violenței asupra copiilor:
  • anxietatea generalizată,
  • tulburări de somn/lipsa somnului,
  • coÈ™maruri,
  • dificultăți de concentrare,
  • creÈ™terea nivelului de activitate fizică,
  • accentuarea agresvității. (2)

Printre consecinÈ›ele pe termen lung ale violenÈ›ei domestice în principal, se numără:
  • probleme de sănătate de ordin fizic,
  • probleme comportamentale la copii, ca răspuns la stresorii traumatici (de exemplu, delincvență juvenilă, abuz de substanÈ›e – alcool, droguri, tutun, tulburări de comportament alimentar etc.),
  • tulburări emoÈ›ionale în viaÈ›a adultă (de exemplu, depresia, tulburările de anxietate, sindromul de stres posttraumatic etc.). (2)

Un alt fenomen îngrijorător care câÈ™tigă teren în rândul copiilor È™i adolescenÈ›ilor este Bullying-ul sau comportamentul de intimidare cu efecte relativ similare abuzului domestic. CitiÈ›i mai multe în articol.  

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-12-2019 | creare: 21-08-2017 | Vizite: 1073
Bibliografie
(1) Obesity linked with teen exposure to violence, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-obesity-linked-teen-exposure-violence.html
(2) Children and Domestic Violence, link: https://www.nctsn.org/content/children-and-domestic-violence
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariÈ›ie a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum