Administrarea frecventă a aspirinei, asociată cu un risc scăzut de cancer ovarian

©

Autor:

Administrarea frecventă a aspirinei, asociată cu un risc scăzut de cancer ovarian
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Utah arată că utilizarea aspirinei zilnic este asociată cu o reducere cu 13% a riscului de dezvoltare a cancerului ovarian, având și un potențial efect de îmbunătățire a rezultatelor chimioterapiei dacă este administrată în paralel cu aceasta.
Conform oamenilor de știință, noua descoperire este valoroasă deoarece femeile nu au control asupra majoritaății factorilor de risc ai cancerului ovarian, printre care se numără antecedentele familiale, mutațiile genelor BRCA 1 și 2 și endometrioza, aceasta fiind tumora ginecologică a cărei mortalitate este cea mai mare.

Britton Trabert, doctor și profesor de obstetrică și ginecologie la universitatea americană, afirmă că lucrarea a fost realizată prin unirea a 17 studii, dintre care nouă au fost studii prospective de cohortă și opt au fost studii caz-control, în care au fost incluse aproximativ 8.300 de persoane de sex feminin, oferind astfel o introspecție precisă asupra incidențelor și factorilor de risc. De asemenea, la baza lucrării a stat și un studiu din anul 2018 în care s-a demonstrat că utilizarea zilnică a aspirinei poate fi asociată cu rate reduse ale cancerului ovarian, acesta fiind limitat însă de faptul că în studiu nu au fost incluse femei care prezintă factori de risc pentru acest tip de cancer. Subgrupurile de participanți au fost realizate în funcție de factorii de risc propriu-ziși, adică endometrioza, obezitatea, antecedentele familiale de cancer mamar sau ovarian, sarcina, utilizarea contraceptivelor orale, ligatura de trompe uterine, luându-se în calcul și numărul acestora.

Profesorul explică faptul că, anterior, utilizarea aspirinei a fost asociată cu diverse efecte adverse majore, precum hemoragii interne și accidente vasculare cerebrale, însă cercetătorii au dorit să evalueze posibilitatea ca aceasta să fie benefică femeilor care sunt predispuse la apariția cancerului ovarian. Astfel, s-a observat că aceasta a ajutat persoanele care prezentau cel puțin doi factori predispozanți, autorii sugerând ca aceste persoane să discute cu medicii de familie sau cu medicii curanți în vederea evaluării posibilității de introducere a aspirinei în procesul de tratament anti-tumora. Cu toate acestea, specialiștii avertizează ca personalul medical să analizeze în detaliu raporturile individuale riscuri-beneficii, astfel încât efectele adverse ale utilizării de aspirină să nu influențeze manifestările tumorii.

sursa: News Medical
foto: healthcare.utah.edu

Data actualizare: 29-07-2022 | creare: 29-07-2022 | Vizite: 313
Bibliografie
Frequent aspirin use associated with lower ovarian cancer risk in people with multiple risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20220726/Frequent-aspirin-use-associated-with-lower-ovarian-cancer-risk-in-people-with-multiple-risk-factors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea scădea riscul general de cancer
  • Noi proprietăți anti-cancer ale unui compus derivat din ceapă
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum