Aditivii folosiți în aparatele de vapare sunt dăunători pentru membrane vitale din plămâni

©

Autor:

Aditivii folosiți în aparatele de vapare sunt dăunători pentru membrane vitale din plămâni
Cercetătorii de la Concordia, scriind în jurnalul Langmuir, au investigat riscurile asociate cu vaparea, concentrându-se pe aditivii populari printre tineri, cum ar fi tocoferolul și acetatul de tocoferol, compuși cunoscuți ca forme de vitamina E.
Studiul explorează modul în care acești aditivi, atunci când sunt încălziți și inhalați, pot deteriora plămânii prin integrarea în surfactantul pulmonar, o membrană lipid-proteinică care acoperă alveolele și reglează schimbul de gaze oxigen-dioxid de carbon, stabilizând tensiunea superficială a plămânilor în timpul respirației.

Folosind membrane model monoculare numite filme Langmuir pentru a simula expansiunea și compresia surfactantului pulmonar, cercetătorii au adăugat vitamina E și au observat cum prezența acestui aditiv schimbă proprietățile surfactantului, afectând schimbul de gaze și tensiunea superficială, ceea ce face respirația mai dificilă. Această deteriorare moleculară contribuie la scurtarea respirației și la nivelurile reduse de oxigen observate la persoanele care suferă de leziuni pulmonare asociate cu utilizarea produselor de vapare electronică sau EVALI.

Echipa de cercetare subliniază necesitatea de a înțelege impactul aditivilor de vapare asupra surfactantului pulmonar, în special pentru generațiile mai tinere, care sunt mai influențate de tendințele vapării. Rezultatele oferă perspective critice asupra consecințelor pe termen scurt și lung ale vapării, împuternicind indivizii tineri să ia decizii informate legate de sănătatea și bunăstarea lor. Lucrarea subliniază, de asemenea, că multe componente ale soluțiilor de vapare sunt aprobate de FDA pentru alte utilizări, dar ratele ridicate de încălzire necesare pentru vaporizare pot induce reacții chimice suplimentare, sugerând că substanțele inhalate pot diferi de cele din lichidul original de e-țigaretă.

Această cercetare speră să informeze organismele de reglementare despre riscurile prezentate de anumiți agenți de transport și dacă aditivii pe care îi conțin pot inhiba funcția pulmonară, contribuind la dezvoltarea politicilor de sănătate publică mai bine informate.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 06-04-2024 | creare: 06-04-2024 | Vizite: 358
Bibliografie
Vaping additives harm a vital membrane in the lungs, researchers find, link: https://medicalxpress.com/news/2024-04-vaping-additives-vital-membrane-lungs.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumătorii de narghilea și țigări electronice ar putea fi mai expuși cancerului de nas și sinusuri, comparativ cu fumătorii de țigări
  • Creștere majoră a vapingului de canabis la adolescenți
  • Fumatul și vapatul, asociate unui risc mai mare de complicații severe ale COVID-19
  •