Activitatea fizică poate reduce riscul de deces pe fondul afecțiunilor cardiovasculare la bărbații ce prezintă hipertensiune arterială
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est arată că efectuarea activității fizice poate determina o scădere a riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare la persoanele de sex masculin. Conform oamenilor de știință, aproximativ 1,3 miliarde de adulți cu vârsta între 30 și 79 de ani prezintă hipertensiune arterială, un factor de risc major al infarctului miocardic și al accidentului vascular cerebral.
Jari Laukkanen, profesor la universitatea finlandeză și autor al studiului, afirmă că lucrarea este una dintre primele care evaluează dinamica dintre activitatea fizică și tensiunea arterială în contextul riscului de deces provocat de afecțiunile cardiovasculare.
Eșantionul de studiu a fost compus din 2.280 de bărbați cu vârste cuprinse între 42 și 61 de ani ce au fost înscriși în studiul Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study derulat între anii 1984 și 1989. În cadrul acestuia au fost incluse date precum absorbția maximă de oxigen în timpul mersului pe bicicletă, nivelurile tensiunii arteriale și cantitatea de activitate fizică pe care participanții o efectuau în mod obișnuit, categorisită drept scăzută, medie sau crescută.
Ulterior, participanții au fost urmăriți până în anul 2018, în intervalul de la începerea lucrării și până în prezent cercetătorii determinând că au avut loc 644 de decese din cauza afecțiunilor cardiovasculare. În topul factorilor de risc, după ajustarea în funcție de vârstă, s-au regăsit indicele de masă corporală crescut, niveluri ridicate de colesterol, fumatul, prezența diabetului de tip 2, bolile coronariene și consumul de alcool. De asemenea, specialiștii au adăugat în această listă și factori generali precum statutul socio-economic.
Rezultatele analizei au certificat o creștere cu 39% a riscului de deces de această cauză la participanții ce prezentau hipertensiune arterială, spre deosebire de cei care înregistraseră valori normale ale acesteia, în timp ce nivelurile scăzute de activitate fizică efectuată în mod obișnuit au fost asociate cu o creștere cu 74% a acestuia.
Profesorul Laukkanen este de părere că hipertensiunea arterială și cantitatea scăzută de activitate fizică pot influența rata mortalității de cauză cardiovasculară în mod izolat, dar și cumulativ, întrucât schimbarea stilului de viață în sensul efectuării a mai mult sport atenuează, dar nu elimină acest risc. În schimb, un factor decisiv în această dinamică este reprezentat și de tensiunea arterială, întrucât relația dintre aceasta și afecțiunile cardiovasculare este puternică și independentă.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi informații privind infertilitatea masculină
- Asocierea dintre munca în schimburi, tulburările de somn și ejacularea precoce la lucrătorii de sex masculin
- Bărbații tineri cu un fitness cardiorespirator bun au mai puține șanse să dezvolte anumite tipuri de cancer
- Două treimi dintre bărbați consideră că sunt mai sănătoși decât alții, conform unui sondaj
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni