Activitate fizică înainte de infecția cu COVID-19 poate ajuta la reducerea severității bolii

©

Autor:

Activitate fizică înainte de infecția cu COVID-19 poate ajuta la reducerea severității bolii
Un ultim studiu realizat de către mai multe instituții de cercetare luxemburgheze care studiază populația generală a ajuns la concluzia că persoanele care au avut o activitate fizică intensă, înainte de a fi infectați, au fost mai puțin predispuși în a dezvolta simptome severe în cazul infecției cu COVID-19, în același timp riscul de spitalizare sau deces a fost mai mic în rândul acestui eșantion.
În prezent nu se cunosc multe lucruri despre caracteristicile clinice și biologice ale virusului SARS-Cov2 care duc la agravarea sau dispariția simptomelor în prognosticul bolii. Se cunoaște că persoanele mai în vârstă dezvoltă forme mai severe, la fel și în cazul persoanelor cu alte comorbidități, riscul crește exponențial cu gravitatea bolii. În acest context, în anul 2020 se lansează proiectul „Predi-COVID”, care va avea scopul de a stabili profilul pacientului care va dezvolta forme severe ale bolii.

Studiul a fost realizat pe un număr de 452 de voluntari cu vârste cuprinse între 31 și 51 de ani. Voluntarii au trebuit să completeze un chestionar în care să-și raporteze activitatea fizică din anul anterior infecției cu COVID-19. Activitatea fizică a inclus activități precum mersul pe jos, treburi de zi cu zi, grădinărit și în mod evident activități sportive de orice fel. Pe baza acestor date cercetătorii au stabilit niște scoruri pentru fiecare voluntar, scoruri acre ulterior au fost comparate cu prevalența simptomelor pentru fiecare individ în parte.

Studiul s-a axat în special pe douăsprezece simptome comune asociate cu infecția cu SARS-Cov2, cum ar fi tuse uscată, febră, pierderea gustului și a mirosului, oboseală, precum și unele simptome mai puțin comune cum ar fi durerile în piept, confuzie și căderi (pierderea echilibrului). Cercetătorii au ajuns la concluzia că participanții cu un scor mai mare (activitate fizică mai intensă) aveau un risc considerabil mai mic de severitate moderată a COVID-19, ceea ce a confirmat premisa studiului.

Datele studiului au fost publicate în jurnalul BMJ Open, o revistă cu acces liber, cu titlul: „Asociații între activitatea fizică înainte de infecție și severitatea și simptomele bolii COVID-19: rezultatele studiului prospectiv de cohortă Predi-COVID”.

Acest studiu ne ajută să înțelegem faptul că în calitate de indivizi avem mai multă putere asupra propriului nostru corp decât credem atunci când vine vorba de a contacta boli infecțioase. Studiul „Predi-COVID” a reprezentat un punct de pornire pentru un alt studiu CoVaLux, studiu care cercetează eficacitatea vaccinului și consecințele pe termen lung asupra sănătății.

sursa: News Science
foto: Luxembourg Institute of Health

Data actualizare: 31-05-2022 | creare: 31-05-2022 | Vizite: 348
Bibliografie
Staying physically active before COVID-19 infection can help reduce disease severity, link: https://www.news-medical.net/news/20220526/Staying-physically-active-before-COVID-19-infection-can-help-reduce-disease-severity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum