ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Sprijin in dependenta de alcool, dependenta de substante, dependentele alimentare

Sprijin in dependenta de alcool, dependenta de substante, dependentele alimentare
Autor: Dr Rares Ignat - psihoterapie de cuplu si familie
Eliberarea de dependente necesita timp si dorinta de schimbare pentru a ajunge la un rezultat stabil. De aceea e bine ca in lupta cu alcoolul sa ai cat mai multi aliati iar psihoterapeutul poate fi unul dintre cei ce te pot sprijini cel mai mult. In drumul spre insanatosirea familiei, psihoterapeutul poate sa solicite ca toti membrii familiei sa intre in diverse actiuni ce sunt menite sa-l sprijine pe cel ce lupta cu alcoolul sau cu alte substante.

Nu rareori in alcoolism se poate intampla ca pe langa lupta cu alcoolul sa fie prezenta si o lupta dubla pentru o pozitie de putere in cadrul familiei. Psihoterapeutul poate sa ajute familia sa identifice care sunt efectele acestei lupte pentru putere si sa incerce sa ajunga impreuna la cai alternative de a aborda unele situatii ce par sa se repete in mod neplacut. E important insa ca familia sa realizeze ca in dependenta de alcool sau in alte dependente sunt importanti atat primii pasi catre schimbare cat si cei de consolidare / mentinere a schimbarii in bine obtinute.

Daca doresti sa stii daca exista sau nu problemele de dependenta de alcool, ai la dispozitie (tot in aceasta sectiune testul AUDIT: un test cu 10 intrebari simple (2 minute) si interpretare imediata.

Gasesti mai jos si cateva articole despre dependenta de alcool

Acele lucruri marunte ce-ti pot face ziua mai frumoasa
Razboiul din pahar

Adesea, dependentele alimentare sunt corelate cu existenta in familie a unor roluri disfunctionale. Psihoterapeutul poate sa sprijine familia in a descoperi aceste roluri si eventual a identifica impreuna daca exista responsabilitati dezechilibrate, probleme ce tin de rigiditatea schimbarilor si daca fiecare membru al familiei se simte suficient valorizat in interactiunile de zi cu zi.

Uneori (rar insa) anorexia poate sa coexiste cu bulimia, ce include prezenta unor episoade succesive de aport alimentar in exces insotite de declansarea vomei. In cazul in care nu este declansata voma persoanele cu bulimie ajung sa sufere de obezitate.Ca urmare a varsaturilor provocate intentionat dupa excesele alimentare, complicatiile bulimiei pot sa mai includa afectarea smaltului interior al dintilor, iritarea gatului si a glandelor salivare, arsurile gastrice, deshidratarea sau problemele cardiace ca urmare a pierderii de minerale.

Gasesti mai jos cateva articole despre problemele alimentare

Lupta pentru controlul stomacului
Cat de bine rezisti ispitelor?

In general insa anorexia este caracterizata prin dorinta exagerata de a fi slab, teama de ingrasare ducand la reducerea drastica a cantitatii de alimente consumate insotita si de declansarea vomei dupa mesele consumate. Se ajunge la o greutate corporala sub nivelul normal pentru sexul si varsta persoanei, o pierdere a sangerarilor menstruale si apetitului sexual la femei si alte modificari ale starii de sanatate datorate alimentatiei insuficiente. Cum deteriorarea imaginii de sine si a relatiei cu ceilalti stau adesea la baza anorexiei aceste aspecte sunt cele ce vor fi abordate mai intai in sesiunile de psihoterapie.
 
Programare