8 ore de lucru pe zi asociate cu o reducere a performanței cognitive după 40 ani

©

Autor:

8 ore de lucru pe zi asociate cu o reducere a performanței cognitive după 40 ani
Deși un program de lucru de 8 ore pe zi, de luni până vineri, nu este ușor, indiferent de vârsta pe care o ai, se pare că după 40 de ani mai mult de 25 de ore pe săptămână ar putea afecta performanța cognitivă și scădea eficiența în muncă.

La această concluzie au ajuns cercetătorii australieni care au realizat un studiu cu 6500 de angajați cu vârsta peste 40 de ani (3000 de bărbați și 3500 de femei). Autorii au observat că depășirea a aproximativ 25 de ore de lucru se asociază cu un declin al memoriei și al performanței inteligenței, însă nici a lucra mai puțin de 25 de ore nu este benefic, pentru că și în această situație angajații au obținut scoruri scăzute la testele de memorie, de citire și a abilităților perceptive.

Numărul de ore ideal de lucru pe săptămână ar fi cuprins între 25 și 30, astfel încât potențialul cognitiv să fie atins la maxim. La începutul săptămânii, munca stimulează creierul, însă treptat stresul asociat cu munca fizică sau psihologică intervine și afectează efectele benefice pe care le obții prin muncă.

Cercetătorii au verificat doar legătura dintre numărul de ore lucrate și performanță, însă nu au  investigat și cauzele care stau la baza scăderii rezultatelor. Autorii au presupus că stresul și lipsa de somn ar fi explicația, ambele având un impact negativ asupra funcționării cognitive.

De asemenea, studiul s-a axat doar pe angajații cu vârste mai mari de 40 de ani, de aceea nu pot spune ce efecte au cele 40 de ore de lucru pe săptămână pentru cei cu vârste mai mici. Cercetătorii sunt însă interesați cu precădere de persoanele mai tinere, aflate la „anii sandwich” - pe lângă jobul propriu-zis, mai au și grija copiilor mici și a rudelor vârstnice.

Chiar dacă sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili numărul de ore indicat pentru un randament optim și a introduce un echilibru între serviciu și viața personală, în Suedia s-a introdus deja ziua de lucru de 6 ore, pentru ca angajații să lucreze eficient și să aibă totodată timp și pentru familie.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 27-03-2019 | creare: 22-07-2016 | Vizite: 1566
Bibliografie
Working full-time could be bad for your brain after a certain age, link: https://www.sciencealert.com/working-full-time-could-be-bad-for-your-brain-after-a-certain-age
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vrei să ai un somn de calitate? Lasă-ți munca la birou!
  • Programul de lucru care se suprapune peste „ceasul biologic”
  • Programul de lucru din tinerețe ne modelează sănătatea pe măsură ce ne apropiem de vârsta adultă mijlocie
  •