6 octombrie - Ziua mondială a paraliziei cerebrale
Data publicării: 06-10-2021
Anual, în 6 octombrie, persoanele afectate, dar şi familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi.
Ziua mondială a paraliziei cerebrale este o mişcare promovată de persoanele afectate de paralizie cerebrală şi familiile lor, dar şi de diverse organizaţii de susţinere, în peste 75 de state. Scopul acestei mişcări este acela de a se asigura că adulţii şi copiii care suferă de paralizie cerebrală beneficiază de aceleaşi drepturi şi oportunităţi ca toţi ceilalţi membri ai societăţii. Deşi paralizia cerebrală este cea mai frecventă dizabilitate în copilărie, există un mare deficit de informaţii cu privire la ceea ce înseamnă ea şi ce o provoacă. Prin Ziua mondială a paraliziei cerebrale, se creează ocazia de a creşte gradul de conştientizare a paraliziei în comunităţi şi de a-i ajuta pe ceilalţi să privească dincolo de dizabilitate, mai notează sursa citată.
În întreaga lume există 17 milioane de oameni care trăiesc cu paralizie cerebrală (CP) şi alte 350 de milioane de persoane apropiate de un copil sau adult cu paralizie cerebrală. Este cea mai frecventă dizabilitate fizică în copilărie, manifestată printr-un handicap permanent care afectează mişcarea. Astfel, 1 din 4 copii cu paralizie cerebrală nu poate vorbi, 1 din 4 nu poate merge, 1 din 2 are o dizabilitate intelectuală, în timp ce 1 din 4 are epilepsie, mai arată site-ul indicat.
Tema pentru 2021, cu prilejul Zilei mondiale a paraliziei cerebrale este "Millions of reasons", organizatorii arătând că "fiecare persoană care trăieşte cu paralizie cerebrală este un motiv pentru a se lupta pentru schimbare", potrivit anunţului de pe pagina de Facebook dedicată acestei zile - https://www.facebook.com/worldCPday.
De asemenea, persoanele afectate de paralizie cerebrală sunt invitate să distribuie experienţele lor pe reţelele sociale, folosind tag-ul @WorldCPDay sau hashtag-urile #WorldCPDay, #CPMakeYourMark, conform site-ului https://worldcpday.org/.
***
Paralizia cerebrală (CP) cuprinde un grup de tulburări care afectează capacitatea unei persoane de a se mişca şi de a-şi menţine echilibrul şi postura. CP este cea mai frecventă dizabilitate motorie în copilărie. Paralizia cerebrală este provocată de dezvoltarea anormală a creierului sau de afectarea creierului în curs de dezvoltare, care influenţează capacitatea unei persoane de a-şi controla muşchii, conform site-ului https://www.cdc.gov.
Efectul paraliziei cerebrale asupra abilităţilor funcţionale diferă mult. Unele persoane afectate pot merge, în timp ce altele nu pot. Unii manifestă o capacitate intelectuală normală sau aproape normală, dar alţii pot avea dizabilităţi intelectuale. De asemenea, pot fi prezente epilepsia, orbirea sau surditatea.
Diagnosticul paraliziei cerebrale este pus în baza observării întârzierii în dezvoltarea fizică a copilului mic, în baza istoricului bolii, examenului clinic, teste de screening şi alte teste, ca de exemplu RMN.
Deşi paralizia cerebrală nu poate fi vindecată, o multitudine de tratamente pot ajuta pacienţii să-şi maximizeze abilităţile şi tonusul muscular, să prevină complicaţiile şi să-şi amelioreze calitatea vieţii. Tratamentul poate să includă medicamente, intervenţie chirurgicală sau terapie fizică, ocupaţională şi logopedică. Leziunea cerebrală care produce această boală nu progresează în timp. Cu toate acestea, noi simptome pot apărea sau se pot agrava cu timpul, pe parcursul creşterii şi al dezvoltării copilului.
Sursa: Agerpres,
06-10-2021, Vizualizari 358