28 septembrie - Ziua mondială de luptă împotriva rabiei (OMS)
Data publicării: 28-09-2021
Pandemia de COVID-19 a ridicat multe îndoieli şi concepţii greşite despre boli, răspândirea acestora şi despre vaccinare în general. Din acest motiv, în multe ţări au existat unele ezitări în ceea ce priveşte introducerea vaccinurilor COVID-19 şi mulţi oameni se tem să se vaccineze. În ceea ce priveşte rabia, temerile, concepţiile greşite şi dezinformarea cu privire la această boală şi la prevenirea ei datează de sute de ani. Din acest motiv, tema din acest an se concentrează pe împărtăşirea faptelor despre rabie şi nu pe răspândirea fricii cu privire la această boală, bazându-se pe dezinformări şi mituri.
Tema din acest an a Zilei mondiale a rabiei este: "Rabia: fapte, nu frică". Ea aminteşte de problemele-cheie actuale care trebuie luate în considerare pentru eliminarea rabiei: importanţa vaccinării câinilor şi necesitatea unui efort unit din partea tuturor factorilor implicaţi în acest proces. Tema a fost concepută astfel încât să facă posibilă o participare cât mai diversă, făcând din Ziua mondială a rabiei o zi la care toată lumea poate lua parte, potrivit rabiesalliance.org.
Faptele sunt esenţiale pentru creşterea gradului de conştientizare a bolii, pentru prevenirea cazurilor de rabie, pentru vaccinarea efectivului de animale şi pentru educarea oamenilor cu privire la pericolele rabiei şi la modul de prevenire a acesteia. Fără fapte, nu ar exista date pentru factorii de decizie, care să îi informeze cu privire la gravitatea bolii. Nu s-ar putea milita pentru eliminarea acesteia, iar povara bolii ar rămâne necunoscută, ceea ce ar duce la decesul de rabie, în fiecare an, a zeci de mii de oameni şi animale.
Cuvântul "frică" are trei semnificaţii în tema din acest an. În primul rând, se referă la teama generală provocată de rabie, la teama pe care o simt oamenii atunci când se întâlnesc cu animale turbate şi la teama cu care trăiesc oamenii în comunităţile afectate de rabie. A doua semnificaţie se referă direct la simptomul de frică pe care oamenii îl pot experimenta atunci când sunt infectaţi cu rabie. În cele din urmă, frica se referă la teama provocată de "ştirile false" sau miturile despre rabie - care îi fac pe oameni să se teamă de vaccinare, îi fac pe oameni să se teamă să îşi sterilizeze sau să îşi vaccineze animalele sau îi fac pe oameni să creadă în tratamentele ineficiente pentru această boală, subliniază sursa citată.
Ziua mondială de luptă împotriva rabiei a fost creată pentru a creşte gradul de conştientizare şi de a milita pentru eliminarea rabiei la nivel mondial dar şi pentru a uni toţi oamenii, organizaţiile şi părţile interesate în lupta împotriva rabiei.
Data de 28 septembrie a fost aleasă şi pentru a comemora moartea omului de ştiinţă, Louis Pasteur, prima persoană care a reuşit să creeze cu succes un vaccin împotriva rabiei.
Colaborarea este esenţială pentru succes şi toată lumea este încurajată să participe la eradicarea acestei boli. Singurul mod în care se poate elimina rabia este acela de a lucra împreună pentru atingerea unui obiectiv comun - obiectivul "Zero până la 30" (eliminarea deceselor cauzate de rabie până în 2030).
Sursa: Agerpres,
28-09-2021, Vizualizari 588