1 octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Data publicării: 13-05-2014
Data de 1 octombrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită pentru prima oară în 1990, la decizia Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Tema pentru anul 2016 are la bază reducerea discriminării în funcție de vârstă, prevenirea atitudinii negative și conștientizarea impactului pe care aceasta o are asupra persoanelor în vârstă.
Pentru vârstnici, numărul anilor este deseori un motiv de discriminare, de la imposibilitatea găsiri unui loc de muncă, până la restricții sociale, stereotipizarea din mass-media, fiind un motiv de marginalizare cu multiple efecte negative asupra acestor persoane.
Acest eveniment are rolul de a invita populația activă la reflecție asupra chestiunilor care afectează persoanele în vârstă: îmbătrânirea fizică, retragerea din viața socială, posibilitățile financiare reduse, condițiile inadecvate de trai, bolile cronice, participarea redusă în societate.
ONU atrage atenția asupra faptului că populația planetei este într-un proces accentuat de îmbătrânire: până în anul 2050, numărul bătrânilor va fi dublu față de cel al copiilor – fapt unic în istoria omenirii.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, statisticile Eurostat constată că circa o treime din cetățenii UE vor depăși vârsta de 65 de ani până în 2050. România se înscrie în acest trend de îmbătrânire a populației, urmând ca în anul 2030, numărul persoanelor trecute de 60 de ani să reprezinte aproape 13%.
În prezent, speranța de viață la nivel european este de 81 de ani, la femei și 75 de ani, la bărbați. În aceste condiții, este esențial ca fiecare stat să ia în considerare nevoile și provocările specifice vârstei a treia, pentru ca societățile să poată rămâne funcționale.
Printre condițiile unei bătrâneți împlinite și fericite se numără o bună stare de sănătate, siguranța financiară, locuințe adecvate pentru un trai cel puțin decent, un mediu de viață deschis și ofertant (legal, fiscal, informațional, cultural, politic) și existența unor resurse ce pot fi exploatate.
ROmedic susține dreptul persoanelor vârstnice la o viață fericită, sănătoasă și echilibrată, printr-o secțiune special dedicată seniorilor.