Vergeturile după naștere

Vergeturile după naștere

©

Autor:

Vergeturile după naștere

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt acele linii roÈ™iatice sau alb-străvezii ce apar pe suprafaÈ›a pielii. Acest lucru se întâmplă când pielea este întinsă într-o perioadă mai scurtă de timp (în cazul sarcinii, îngrășării bruÈ™te sau în timpul creÈ™terii accelerate din timpul adolescenÈ›ei). În prima fază, vergeturile au o culoare roÈ™iatică sau viÈ™inie, dar odată cu trecerea timpului se deschid la culoare È™i devin alb-argintii. De obicei apar sub forma unor linii lungi È™i subÈ›iri. [1]

Vergeturile se întâlnesc cel mai des în zona sub braÈ›ului, abdomenului, coapselor, sânilor. Vergeturile apar când pielea nu mai este îndeajuns de elastică pentru a suporta presiunea exercitată. Alături de un proces inflamator, se creează aceste urme (fisuri) pe suprafaÈ›a pielii.

Care sunt cauzele vergeturilor?

Întinderea pielii cauzează ruperea dermei (stratul mijlociu al pielii aflat sub epidermă) È™i astfel straturile mai adânci ale pielii apar la suprafață È™i formează aceste leziuni adânci. Derma este formată din fibre interconectate ce cresc odată cu dezvoltarea corpului.

Dacă pielea cunoaÈ™te o distensie rapidă, ca în cazul sarcinii, fibrele ce formează derma devin foarte subÈ›iri iar unele dintre ele se rup. În momentul ruperii, vasele de sânge de sub dermă apar la suprafață È™i de aceea prezintă o culoare roÈ™iatică sau viÈ™inie. După o perioadă de timp, vasele de sânge se contractă iar vergeturile capătă culoarea alb-argintie.

Vergeturile apar adesea în timpul sarcinii, după o creÈ™tere rapidă în greutate, în timpul pubertății, dacă aveÈ›i un istoric familial de vergeturi, dacă aÈ›i folosit steroizi necorespunzător sau pe o perioadă îndelungată. [2]

Sarcina

Vergeturile apar, în general, în ultimele luni de sarcină È™i afectează până la 80% dintre femei. ApariÈ›ia acestora depinde de gradul de elasticitate al pielii È™i tipul de piele. De asemenea este important È™i factorul genetic, dacă o rudă de gradul I a dezvoltat vergeturi în timpul sarcinii, atunci creÈ™te riscul ca È™i dumneavoastră să le dezvoltaÈ›i. Unele studii mai indică È™i faptul că, în special femeile ce rămân însărcinate tinere, au È™anse mai mari să aibă vergeturi.

AlÈ›i factori mai sunt È™i rapiditatea cu care luaÈ›i în greutate în timpul sarcinii, dacă purtaÈ›i gemeni, dacă aveÈ›i lichid amniotic în exces sau dacă bebeluÈ™ul are o greutate mare.

După naÈ™tere, majoritatea vergeturilor se vor diminua, dar nu vor dispărea în totalitate. [3]

Prevenirea vergeturilor

Vergeturile sunt comune în timpul sarcinii È™i nu pot fi prevenite în totalitate. Cu toate acestea, puteÈ›i reduce riscul acestora.

Cea mai bună metodă de prevenire este hidratarea organismului. Acest lucru va îmbunătăți elasticitatea pielii È™i va preveni leziunile dermei. De asemenea este importantă hidratarea pielii cu ajutorul unor creme aplicate pe abdomen, coapse È™i sâni.

NutriÈ›ia este, de asemenea, foarte importantă. ÈšineÈ›i greutatea sub control consumând alimente bogate nutriÈ›ional, ce conÈ›in cantități mari de vitamina A, E sau C. Acestea ajută la menÈ›inerea supleÈ›ii pielii. Un program de exerciÈ›ii este indicat pentru È›inerea sub control a greutății, dar È™i pentru sănătate. [4] 

Tratamente

În afară de incovenientul estetic, vergeturile nu prezintă niciun pericol È™i adesea se vindecă parÈ›ial în timp.

Vergeturile nu se vindecă în totalitate, dar sunt numeroase metode de a ajuta îmbunătățirea aspectului acestora. Următoarele tratamente s-au dovedit a fi cele mai eficiente:

Cremele cu tretinoină

Studiile au arătat că loÈ›iunile cu tretinoină îmbunătățesc aspectul vergeturilor ce sunt mai noi, de câteva luni sau sunt încă roÈ™ii sau roz. Tretinoina are rolul de a ajuta producÈ›ia de colagen, ce într-un final oferă vergeturilor un aspect mai apropiat cu cel al pielii. Din păcate, acest tratament nu s-a dovedit eficient în cazul vergeturilor mai vechi. [5]

Un studiu condus de Departamentul de Dermatologie al Universității Michigan Medical Center, a demonstrat că dacă este folosită zilnic timp de 6 luni, crema cu tretinoină reduce severitatea, lungimea È™i lățimea vergeturilor în 80% din cazuri. Crema cu tretinoină nu este indicată în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. De asemenea, produce o sensibilitate față de soare; deci nu este indicat să vă expuneÈ›i la razele solare fără protecÈ›ie. [6] 

Terapia cu laser

Terapia cu laser are scopul de a stimula producÈ›ia de colagen, elastină È™i melanină. Există mai multe tipuri de tratamente cu laser, în funcÈ›ie de tipul de vergeturi (albe sau roÈ™ii). Atunci când vergeturile sunt roÈ™iatice sau violet, terapia cu laser este foarte eficientă pentru stoparea inflamaÈ›iei È™i schimbarea culorii. Pentru vergeturile care sunt albe, tratamentul este ceva mai diferit. Se creează cu ajutorul laserului mici leziuni la suprafaÈ›a vergeturilor. Corpul creează un răspuns ce tratează zona, înlocuind-o cu un È›esut nou. În timp, vergeturile încep să se micÈ™oreze iar pielea devine mai netedă. Tratamentul nu este dureros, dar se poate simÈ›i un uÈ™or disconfort. [7] 

Microdermabraziunea

Vergeturile se creează în adâncimea pielii, tocmai de aceea microabraziunea nu le va vindeca în totalitate. Microabraziunea constă în îndepărtarea stratului de celule de la suprafaÈ›a pielii, pentru a ajuta la regenerarea acesteia. După 10-12 È™edinÈ›e, pielea ce înconjoară vergeturile va fi nivelată. În acest fel, vergeturile nu se vor vindeca, dar vor fi mai puÈ›in vizibile. [8] 

Operația estetică

OperaÈ›ia estetică este rar indicată pentru vergeturi. Dacă prezentaÈ›i vergeturi numeroase în zona abdominală È™i piele în exces este posibilă o operaÈ›ie numită abdominoplastie. TotuÈ™i, aceasta prezintă numeroase riscuri È™i o posibilitate de a rămâne cu cicatrici.

Pentru a alege cel mai potrivit tratament trebuie să luaÈ›i în considerare stadiul vergeturilor, costurile È™i aÈ™teptările pe care le aveÈ›i. Majoritatea tratamentelor oferă doar o vindecare parÈ›ială.

Tratamente naturiste

  • Uleiul de migdale are un conÈ›inut ridicat de vitamina E È™i are un puternic efect de hidratare. Vitamina E ajută la dezvoltarea colagenului È™i elastinei din piele.
  • Masarea regulată a zonelor afectate cu extract de ulei cu germeni de grâu È™i de măsline poate ajuta la îmbunătățirea calității pielii.
  • Uleiul de lavandă È™i untul de cacao sunt foarte hidratante, deci ajută la reducerea efectelor vergeturilor.
  • Acidul folic contribuie la vindecarea vergeturilor.
  • Un consum de minim opt pahare de apa pe zi este indicat pentru o hidratare optimă, ce ajută la menÈ›inerea pielii hidratate È™i îmbunătățirea aspectului vergeturilor.
  • AplicaÈ›i pe zonele afectate un amestec de jojoba È™i aloe vera.
  • ConsumaÈ›i alimente bogate în zinc, vitamina C (citrice, oleaginoase, peÈ™te È™i salate verzi).
  • PăstraÈ›i o greutate normală, fără fluctuaÈ›ii mari.
  • Pentru exfolierea pielii moarte sau vătămate È™i pentru tonifierea pielii se recomanda folosirea unui scrub de caise. [9]

Data actualizare: 28-05-2014 | creare: 01-08-2013 | Vizite: 11001
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum