Sangerarea vaginala dupa nastere (despre lohii)

©

Autor:

Sangerarea vaginala dupa nastere (despre lohii)

Sângerarea vaginală care apare imediat după naștere poartă denumirea de lohie sau lohii. Această sângerare provine din locul unde placenta a fost prinsă de uter, fiind similar cu o rană deschisă în proces de vindecare.

Este important de știut că pierderea de sânge după nașterea unui copil este foarte diferită de sângerările menstruale normale. În perioada de vindecare a uterului sângerarea poate debuta extrem de abundent, ca în cele din urma să dispară treptat. Prin urmare, nu este neobișnuit că după naștere să apară sângerări sporadice de culoare roz spre maro și consistență vâscoasă, care însă vor dispărea după câteva săptămâni.

În medie, o femeie pierde 225 ml de sânge în perioada post-natală (în plus față de cantitatea de sânge pierdută la naștere).

Cantitatea totală aproximativă variază între 150-400 ml. Femeile care alăptează pierd în general mai puțin sânge în această perioadă decât cele care își hrănesc bebelușii cu biberonul, întrucât alăptarea stimulează contracțiile uterului într-un ritm mai rapid, micșorând cantitatea de sânge pierdută. (1)

După naștere, sângerarea poate deveni temporar mai abundentă și mai deschisă la culoare, pe măsură ce uterul revine la dimensiunile inițiale, mai ales în cazul în care proaspăta mămică se confruntă cu dureri postnatale și/sau atunci când alăptează. Sângerarea abundentă poate surveni și în cazul în care nu vă odihniți îndeajuns. Veți observa o creștere a lohiilor sau o eliminare spontană de sânge în momentul în care vă ridicați după ce ați stat întinsă câteva ore, mai ales în primele zile după naștere. Uneori pot fi eliminate mici cheaguri de sânge ce s-au coagulat în interiorul vaginului, în timp ce vă odihniți.

Sângerarea vaginală este, de obicei, intensă în primele câteva zile după naștere și ar putea fi necesar să schimbați absorbantele destul de frecvent (la 1-4 ore).

Abundența lohiilor tinde să scadă după aproximativ 2-3 zile. Sângerările diferă de la o femeie la alta, dar în general, sângerarea după naștere din a treia zi până la a zecea va fi în cea mai mare parte de culoare roșu deschis (numită „Lohia rubra”). Începând cu ziua a patra până la a 11-a, își va schimba culoarea spre roz sau maroniu („Lohia seroasă”). În cele din urma secreția vaginală va fi de culoare albă, brun-gălbui amestecată cu mucus („Lohia albă”). Cu toate acestea, pot există episoade scurte de sângerare deschisă la culoare, între etapele de sângerare mai ușoară. Cele mai multe femei vor prezenta lohii pentru aproximativ 3 până la 4 săptămâni, dar este, de asemenea, normal ca sângerarea să continue în etape intermitente timp de până la 6 săptămâni. (1, 2, 3)


E timpul să consultați medicul atunci când...

  • sângerarea este foarte abundentă (schimbarea absorbantelor e necesară la intervale mai mici de o oră) având o culoare roșu aprins;
  • sunt eliminate în mod repetat cheaguri de dimensiuni nebișnuit de mari (de mărimea unei mingi de ping pong sau mai mari);
  • pierderea de sânge este însoțită de un un miros neplăcut și persistent;
  • aveți dureri constante în partea inferioară a abdomenului;
  • aveți febră (peste 38 grade Celsius).


În oricare dintre aceste cazuri adresați-vă medicului specialist pentru o eventuală revenire în spital și ulterioare investigații.

În cazul în care ați suferit o hemoragie după naștere sau ați avut o naștere prin cezariană, aveți mai multe șanse de a fi anemică, obosită și lipsită de energie în următoarele săptămâni după nașterea bebelușului. În acest caz este indicat consumul de alimente bogate în fier, precum și o perioadă de repaus total și evitarea oricăror activități suprasolicitante. Medicul vă poate recomanda și administrarea unor suplimente de fier timp de 4 până la 6 săptămâni după naștere.

Revenirea la menstruația normală

Revenirea la menstruația normală după naștere variază foarte mult de la femeie la femeie. În general cele care alăptează nu vor avea o menstruație normală până când copilul nu este înțărcat (între 9 până la 12 luni sau mai mult). La alte femei ciclul mentrual revine la normal îndată ce copilul începe să fie hrănit cu alimente solide, începând cu 4-6 luni (sau în cazul în care se începe completarea alimentației la sân cu înlocuitori ai laptelui matern).

Unele femei experimentează scurgeri menstruale sporadice și imprevizibile, adesea de culoare roșu deschis spre roz, timp de o zi sau mai mult în fiecare lună. Ocazional, unele prezintă un ciclu menstrual regulat chiar în timp ce alăptează.

Mămicile care nu își alăptează la sân bebelușii vor reveni la ciclul menstrual regulat după aproximativ 6 până la 10 săptămâni după naștere. Dacă alăptați pentru câteva săptămâni, iar apoi înțărcați bebelușul, menstruația poate reveni în decurs de două până la 6 săptămâni după oprirea alăptării.

În cazul în care sângerarea s-a oprit complet după naștere (aproximativ 3-6 săptămâni) și vă confruntați cu sângerări după actul sexual, consultați imediat medicul specialist. Dacă după oprirea alăptării menstruația nu revine la normal în decurs de 2 până la 6 săptămâni, consultați de asemenea medicul. Dacă aveți suspiciuni că ați putea fi însărcinată sau prezentați orice semne de sarcină în timp ce încă alăptați, fără să fi revenit la o menstruație regulată, este util un test de sarcină.

 

 

Recomandări generale

Este indicat să evitați înotul, până când sângerarea este oprită complet (după 3 până la 6 săptămâni de la naștere).

Cea mai recomandată variantă de a vă spăla este în baia personală, eventual optând pentru băile de șezut. Evitați baia într-o cadă de spital și optați în schimb pentru folosirea dușului, pentru a preveni apariția unor infecții locale.

Unele ceaiuri pot ameliora sângerările (cel de arnică, traista-ciobanului, coada șoricelului, frunzele de zmeură, urzică sau pulbere cayenne). Înainte de a utiliza totuși aceste remedii naturiste este indicat să verifici împreună cu medicul tău specialist care sunt efectele secundare și mai ales dacă pot afecta în orice fel alăptarea.

Data actualizare: 29-01-2023 | creare: 02-09-2013 | Vizite: 185779
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum