Traumatisme la sportivi

Traumatisme la sportivi

©

Autor:

Traumatisme la sportivi
Sportul este o activitate sănătoasă È™i relaxantă, dar poate prezenta È™i unele riscuri, în special atunci când este practicat incorect. Lipsa echipamentului adecvat, a unei încălziri riguroase sau necunoaÈ™terea regulilor de siguranță în sportul respectiv pot duce la traumatisme. BineînÈ›eles, există sporturi cu un risc de accidente crescut, în special când este vorba despre sporturile de contact – hochei, rugbi sau fotbal.

Per total, cele mai frecvente traumatisme care au loc în timpul unei activități sportive sunt:
• Întinderi È™i entorse
• Traumatisme la nivelul genunchiului
• Tumefierea muÈ™chilor
• Traumatisme ale tendonului lui Ahile
• Durere tibială
Fracturi și dislocații

AÈ™a cum este de aÈ™teptat, majoritatea traumatismelor suferite în timpul unei activități sportive nu sunt grave. TotuÈ™i, pot avea loc accidente cu traumatisme cranio-cerebrale; sporturile cu un risc sporit în acest sens par a fi ciclismul, skiul È™i skateboarding-ul. Leziunile cerebrale sunt principala cauză de deces în urma unui traumatism sportiv.
Cum tipul de miÈ™cări este diferit pentru fiecare sport, există È™i traumatisme specifice ce au loc mai frecvent în cadrul unui sport.

Alergare
: Sindromul dureros patelofemural sau „genunchiul alergătorului” ocupă primul loc în topul traumatismelor în acest sport. Această durere de genunchi apare după un antrenament sau când alegătorul coboară un plan înclinat sau stă mai mult timp pe scaun. Alte leziuni frecvente ce pot apărea în acest sport sunt: tendinita achiliană, durere în muÈ™chii coapsei posterioare, fasceită plantară (microleziuni ale tendoanelor È™i ligamentelor din talpă) È™i la polul mai sever, fracturile de stres.
Fotbal: În fotbal, principalele traumatisme care pot avea loc implică membrele inferioare: entorsa de gleznă, leziunile ligamentelor încruciÈ™ate ale genunchiului È™i traumatisme ale muÈ™chilor coapsei posterioare. Nu lipsesc însă leziunile cranio-cerebrale, cea mai de temut fiind contuzia cerebrală.
Baschet: În afară de entorsele de gleznă, în baschet au loc foarte frecvent traumatisme ale degetelor. Atunci când mingea loveÈ™te buricele degetelor impactează articulaÈ›iile falangiene, cauzând durere È™i tumefacÈ›ie la acest nivel. În plus, baschetul nu este lipsit de traumatisme de genunchi, ai muÈ™chilor coapsei, leziuni faciale superficiale È™i chiar fracturi de stres.
Volei: Peste jumătate din leziunile din volei sunt reprezentate de entorsele de gleznă, care au loc cel mai frecvent la fileu, când un jucător îl calcă pe celălalt. Se mai pot întâlni leziuni ale genunchilor, umerilor È™i braÈ›elor, atât datorate unui efort brusc de intensitate mare, dar È™i prin miÈ™cări dificile, repetate.
Tenis: Datorită miÈ™cărilor repetititive ale centurii scapulare, jucătorii de tenis riscă să dezvolte leziuni ale umerilor, în special inflamaÈ›ii ale cufei rotatorilor. Dintre traumatismele acute, foarte frecvente sunt: epicondilita laterală („cotul jucătorului de tenis”), epicondilita medială sau entorse ale încheieturii pumnului.
Ciclism: Ca È™i la alergat, genunchiul este zona cea mai uzată pentru practicarea ciclismului, fiind susceptibil la sindromul patelofemural sau tendinită patelară sau de cvadriceps. În plus, în ciclism există un risc crescut de traumatisme ale capului, care pot varia de la simple escoriaÈ›ii la traumatisme cerebrale.

Grupuri de risc

DeÈ™i oricine se poate accidenta în timpul unui sport, există trei grupuri de persoane cu un risc crescut de traumatisme: copiii, atleÈ›ii de vârstă mijlocie È™i femeile.
Copiii au un risc sporit de accidentare deoarece se pierde uneori din vedere faptul ca nu sunt adulÈ›i în miniatură. Sistemul lor musculo-scheletal este încă incomplet format iar cartilagiile de creÈ™tere sunt zone mai vulnerabile la fracturi decât osul matur. În plus, există o mare variabilitate în performanÈ›a copiilor de aceeaÈ™i vârstă È™i aceÈ™tia se pot accidenta din dorinÈ›a de a È›ine pasul cu ceilalÈ›i.
AtleÈ›ii trecuÈ›i de prima tinereÈ›e se pot accidenta mai ales atunci când ignoră faptul că organismul lor nu mai este la fel de agil sau rezistent ca în tinereÈ›e. În plus, unele traumatisme „de uzură” se pot face simÈ›ite la această vârstă.
Statistic vorbind, femeile susÈ›in mai frecvent traumatisme sportive decât bărbaÈ›ii, posibil datorită unei creÈ™teri în agresivitate a sporturilor în care sunt implicate femeile. TotuÈ™i, există È™i un substrat anatomico È™i fiziologic care justifică acest lucru: diferenÈ›a structurală a muÈ™chilor genunchiului, nivelele fluctuante de estrogen sau cinetica specifică a femeilor.

Traumatisme acute și cronice

Indiferent de structura anatomică lezată, traumatismele pot fi de tip acut sau cronic.
Traumatismele acute sunt accidentele care sunt simptomatice pe loc sau la puÈ›in timp după ce s-au întâmplat. Indicatorii unei leziuni acute sunt:
• Durere de intensitate mare, apărută brusc
• TumefacÈ›ie locală
• Limitarea miÈ™cărilor într-o articulaÈ›ie
• Limitarea funcÈ›iei segmentului afectat (de exemplu, nu se poate călca pe un picior)
• DislocaÈ›ii sau fracturi vizibile

Traumatismele cronice sunt rezultatul unei uzuri excesive a unui segment. Se datorează miÈ™cărilor repetitive în acel segment, fie ele corect efectuate sau nu. Semnele unei leziuni de tip cronic sunt:
• Durere surdă la anumite miÈ™cări
• Durere surdă în repaus
• TumefacÈ›ia moderată locală

Tratamentul la domiciliu

Atunci când simptomele unui traumatism sunt mici spre medii (durerea, impotenÈ›a funcÈ›ională, tumefacÈ›ia) È™i lipsesc orice fel de simptome generale, traumatismul poate fi tratat la domiciliu. Metoda aplicată ca È™i prim ajutor, dar È™i tratament nespecific este sintetizată prin acronimul RICE. IndicaÈ›iile sale de tratament trebuiesc menÈ›inute pentru minim 48 de ore.
Metoda RICE însumează: Rest odihnă, Ice gheață, Compression compresiune, Elevation - elevaÈ›ie. Imediat după traumatism, se evită orice efort È™i utilizarea cât mai redusă a segmentului afectat. Aplicarea unei pungi cu gheață pe zona afectată va reduce inflamaÈ›ia È™i tumefacÈ›ia. AtenÈ›ie, însă: gheaÈ›a nu se aplică direct pe piele, ci învelită într-un material textil È™i se menÈ›ine câte 20 de minute. În special când este vorba despre articulaÈ›ii, compresia poate ajuta la reducerea tumefacÈ›iei. Pentru aceasta, se poate folosi fașă elastică sau genunchiere, cotiere elastice special destinate recuperării. Când zona lovită este umflată, este bine ca aceasta să fie ridicată.

Tratamentul de specialitate

Există situaÈ›ii în care consultarea unui specialist este indispensabilă – fracturi, luxaÈ›ii, traumatisme craniene. În plus, atunci când aveÈ›i dubii despre natura traumatismului (spre exemplu, suspicionaÈ›i o fractură), când durerea sau tumefacÈ›ia sunt severe, sau când o durere veche se acutizează, este bine să vă adresaÈ›i medicului. Acesta vă poate sfătui să optaÈ›i pentru un tratament conservator sau unul chirurgical, în aÈ™a fel încât să obÈ›ineÈ›i o vindecare rapidă È™i lipsită de sechele.

Tratamentul conservator

Tratamentul conservator are drept È›el tratarea simptomelor traumatismului È™i susÈ›inerea procesului natural de vindecare. În acest scop se folosesc antiinflamatoarele nonsteroidiene, precum aspirina sau ibuprofenul, ce reduc inflamaÈ›ia È™i durerea. În plus, pentru a pune segmentul în repaus, poate fi necesară imobilizarea sa cu ajutorul unei eÈ™arfe speciale sau a atelelor, gipsate sau nu.

Tratamentul chirurgical

Uneori, intervenÈ›ia chirurgicală poate fi necesară pentru a asigura o recuperare cât mai bună a funcÈ›ionalității. În funcÈ›ie de localizarea È™i severitatea trumatismului, se realizează intervenÈ›ii minim invazive sau clasice. Adaos recent la metodele de tratament ale trumatismelor, artroscopia este o intervenÈ›ie minim invazivă ce poate fi folosită atât în scop diagnostic, cât È™i de tratament.

Alte metode de tratament

Printre cele mai comune È™i utile metode de refacere în urma traumatismelor, se numără È™i masajul. Realizat corect, acesta reduce tensiunea musculară È™i durerea, crescând vascularizaÈ›ia în zonă È™i grăbind vindecarea.
Utile sunt È™i terapiile ce folosesc temperatura pentru a reduce durerea È™i tumefacÈ›ia. În primele 48 de ore se foloseÈ™te gheaÈ›a pentru a amorÈ›i zona È™i a reduce fluxul sangvin, iar apoi se poate folosi terapia cu căldură. Aceasta foloseÈ™te parafină, lămpi sau comprese calde care sporesc fluxul de sânge în aria lezată.
Electrostimularea este un procedeu ce „amorÈ›eÈ™te” nervii, împiedicând semnalele dureroase să ajungă la creier. Poate fi folosit È™i pentru a preveni atrofiile musculare, prin contracÈ›ii repetate ale fibrelor musculare.

Odihna și reabilitarea

Perioada necesară pentru odihnirea segmentului afectat depinde de gravitatea traumatismului, dar È™i de scopul urmărit - un sportiv de performanță, de exemplu, va căuta o mobilizare cât mai precoce. În genere, se consideră că mobilizarea segmentului în primele zile după traumatism este benefică unei vindecări complete. În general, se realizează exerciÈ›ii blânde care urmăresc recăpătaria ariei de miÈ™care a segmentului afectat. Se realizează miÈ™cări care nu provoacă durere È™i se creÈ™te gradual dificultatea exerciÈ›iilor, adăugându-se după recăpătarea miÈ™cării È™i un uÈ™or antrenament de întindere È™i forță. Întoarcerea la sportul practicat se va realiza atunci când segmentul afectat este vindecat, dar È™i aceasta se face treptat, pentru a evita un nou traumatism.

Prevenirea traumatismelor sportive

Indiferent dacă este vorba despre atleÈ›i de performanță sau iubitori ai sportului, încălzirea este o parte obligatorie a oricărei activități sportive. Încălzirea trebuie să conÈ›ine atât aerobic uÈ™or, care să încălzească muÈ™chii, cât È™i exerciÈ›ii de stretching, care cresc mobilitatea È™i elasticitatea. InsistaÈ›i pe ariile mai susceptibile la leziuni, în funcÈ›ie de sportul pe care urmează să îl practicaÈ›i (de exemplu genunchiul pentru alergători). RealizaÈ›i exerciÈ›ii de intensitate mai mică la finalizarea antrenamentului, pentru a aduce progresiv frecvenÈ›a cardiacă È™i tensiunea musculară la un nivel de repaus.
Următoarea regulă de bază pentru prevenirea traumatismelor este purtarea echipamentului de protecÈ›ie. Nu omiteÈ›i casca de protecÈ›ie atunci când mergeÈ›i pe bicicletă sau genunchierele È™i cotierele pentru skateboarding. În plus, alegeÈ›i echipamentul sportiv în funcÈ›ie de sportul practicat – nu purtaÈ›i aceeaÈ™i pantofi sport pentru tenis È™i alergare.
Pentru protecÈ›ia genunchilor, este recomandat să: nu îndoiÈ›i genunchii peste 90 de grade când faceÈ›i genuflexiuni sau fandări; când săriÈ›i, aterizaÈ›i cu genunchii îndoiÈ›i È™i evitaÈ›i miÈ™cările rotatorii la acest nivel.

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 30-05-2013 | Vizite: 21580
Bibliografie
1. Sports Injuries – MedlinePlus, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/sportsinjuries.html
2. Sports Injuries Statistics – University of Rochester Medical Center, link: https://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01650
3. The Big 7 Body Breakdowns – Runner’s world, link: https://www.runnersworld.com/health/big-7-body-breakdowns
4. Common injuries – FIFA.com, link: https://www.fifa.com/aboutfifa/footballdevelopment/medical/playershealth/injuries/commoninjuries/index.html
5. Preventing Basketball Injuries – Stop sports injuries, link: https://www.stopsportsinjuries.org/basketball-injury-prevention.aspx
6. Principles of Prevention and Treatment of Common Volleyball Injuries - Federation Internationale de Voleyball, link: https://www.fivb.org/EN/Medical/Document/FIVB_Medical_Injury_Prevention.pdf
7. Musculoskeletal Injuries in Tennis - Robert H. Perkins, MD, Denise Davis, MD, link: https://www.med.nyu.edu/pmr/residency/resources/PMR%20clinics%20NA/PMR%20clinics%20NA_sports%20med/MSK%20injuries%20tennis.pdf
8. Cycling Injuries – Stop Sports Injuries, link: https://www.stopsportsinjuries.org/cycling-injury-prevention.aspx
9. Handout on Health: Sports Injuries - National Institute of Arthritis and Musculosketal and Skin Diseases, link: https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Sports_Injuries/default.asp#ra_20
10. New Ideas on Proper Stretching Techniques – WebMD, link: https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/new-ideas-on-proper-stretching-techniques
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum