Analiză accidentare: durere în călcâi după o săritură (diagnostic, tratament, recuperare)

Analiză accidentare: durere în călcâi după o săritură (diagnostic, tratament, recuperare)

©

Autor:

Analiză accidentare: durere în călcâi după o săritură (diagnostic, tratament, recuperare)

Durerea în călcâi este un simptom comun care are multe cauze posibile. Multe diagnostice medicale pot fi grupate sub simptomul durerii de călcâi.

 

Cele mai frecvente cauze locale ale durerii de călcâi includ:

Fasciita plantară

Probabil cea mai frecventă cauză de durere în călcâi este fasciita plantară.

Fasciita plantară este o inflamaÈ›ie dureroasă a fasciei plantare, o bandă fibroasă de È›esut de la talpa piciorului care ajută la susÈ›inerea arcului. Atunci când fascia plantară este suprasolicitată, acest lucru provoacă mici fisuri în fascie, în special acolo unde fascia întâlneÈ™te osul călcâiului. (1)

La sportivi, fasciita plantară poate urma o perioadă de antrenament intens, în special la alergătorii care aleargă pe distanÈ›e lungi.

Tratament

Majoritatea persoanelor care au fasciită plantară se recuperează cu tratamente convenÈ›ionale, inclusiv odihnă, aplicarea de gheață pe zona dureroasă È™i exerciÈ›ii de întindere. IntervenÈ›ia chirurgicală este recomandată doar dacă starea ta se înrăutățeÈ™te.

Medicamente

Calmante precum ibuprofen și naproxen sodiu pot ușura durerea și inflamația asociate fasciitei plantare.

Fizioterapie

Un kinetoterapeut te poate instrui într-o serie de exerciÈ›ii pentru a întinde fascia plantară È™i tendonul lui Ahile È™i pentru a consolida muÈ™chii picioarelor inferioare, care stabilizează glezna È™i călcâiul.

Este posibil ca medicul să prescrie suporturi ortopedice pentru a ajuta la distribuirea uniformă a presiunii în picioare.

Timp de recuperare

În general, poate varia de la câteva zile (dacă tratamentul începe devreme) până la câÈ›iva ani, dacă este lăsat netratată.

Un timp mediu de recuperare de 6-12 săptămâni.

Când vei putea să alergi?

Dacă începi să faci exerciÈ›ii de întindere È™i să iei suficiente perioade de repaus încă de la debutul simptomelor fasciitei plantare, s-ar putea să te simÈ›i mai bine în câteva zile È™i să poÈ›i alerga fără durere.

Dacă ai dureri severe de fasciită plantară care nu răspund la metodele convenÈ›ionale de tratament, È›i se poate recomanda intervenÈ›ia chirurgicală. În acest caz, perioadă de recuperare de 6 până la 10 săptămâni înainte de a putea merge din nou. În ceea ce priveÈ™te alergatul, vei avea nevoie de mai mult timp înainte de a te întoarce la vechiul program de antrenament.

 

tendinita Achiliană

În cele mai multe cazuri, tendinita lui Ahile (inflamaÈ›ia tendonului Achile) este declanÈ™ată de suprasolicitare, în special prin sărituri excesive în timpul sportului.

Tratament

Multe tratamente sunt disponibile pentru tendinita ahiliană, de la remedii la domiciliu, precum repausul È™i medicamentele antiinflamatorii, până la tratamente invazive, cum ar fi injecÈ›ii cu steroizi È™i intervenÈ›ii chirurgicale.

Timp de recuperare

După intervenÈ›ia chirurgicală, recuperarea va dura 6 până la 12 săptămâni. (2)

Când vei putea să alergi?

PoÈ›i alerga în continuare în această perioadă de douăsprezece săptămâni. Cu toate acestea, este indicat să te opreÈ™ti dacă ai dureri. PoÈ›i alerga dacă, atunci când palpezi mai tare tendonul, începând de la călcâi până la gambă, nu simÈ›i durere.

De asemenea, foloseÈ™te apă caldă pentru a încălzi tendonul înainte de alergare È™i, apoi, aplică gheață. Acordă atenÈ›ie încălțămintei.

Apofizita calcaneană

Această durere apare în partea din spate a călcâiului. Apofizita calcaneană este o cauză destul de frecventă a durerii de călcâi la copiii activi, în creÈ™tere, cu vârste cuprinse între 8 È™i 14 ani. Apare la copiii care participă la sporturi care necesită sărituri.

Tratament

Această afecÈ›iune dispare de obicei de la sine. Între timp, tratamentul convenÈ›ional include odihna È™i utilizarea suporturilor de călcâi.

Timp de recuperare

Recuperarea apare, de obicei, fără complicații. Copiii pot reveni la activitatea fizică odată ce durerea și alte simptome au dispărut.

Chiar È™i cu abordări de tratament convenÈ›ionale, precum repausul, gheaÈ›a È™i exerciÈ›iile de întindere, recuperarea durează 2 până la 8 săptămâni.

Când vei putea să alergi?

PoÈ›i începe să alergi din nou atunci când nu mai simÈ›i durere. Este indicat să începi să alergi uÈ™or, fără a pune presiune prea mare pe călcâi.

Pinteni calcaneeni

Această afecÈ›iune este o creÈ™tere anormală a osului în zona în care fascia plantară se ataÈ™ează de osul călcâiului. Este cauzată de încordarea pe termen lung a fasciei plantare È™i a muÈ™chilor piciorului.

Tratament

  • Comprese reci.
  • InjecÈ›ii cu medicamente antiinflamatorii. Acestea ajută la uÈ™urarea durerii È™i a inflamaÈ›iei.
  • Medicamente: acetaminofen, aspirină sau ibuprofen.
  • ExerciÈ›ii de terapie fizică È™i exerciÈ›ii de întindere.
  • Odihnă.
  • Suporturi ortopedice. (3)


În cazuri mai grave poate fi necesară intervenÈ›ia chirurgicală. Acest tip de intervenÈ›ie chirurgicală presupune îndepărtarea pintenului călcâiului.

Timp de recuperare

Vei purta un bandaj timp de 1-2 săptămâni după intervenÈ›ia chirurgicală È™i, eventual, o cizmă protetică până la 3 săptămâni după o intervenÈ›ie chirurgicală.

Când poÈ›i alerga din nou?

PoÈ›i alerga atunci când începi să te simÈ›i mai bine. Este recomandat să nu pui presiunea prea mare pe călcâi È™i să porÈ›i suporturi de călcâi, care pot fi de ajutor.

Bursită la călcâi

Bursita poate provoca dureri în partea inferioară sau în spatele călcâiului.

Tratament

Tratamentul convențional, cum ar fi cum ar fi odihna, gheața și luarea unui calmant, pot ameliora disconfortul.

Timp de recuperare

În general, poate fi nevoie de 6-8 săptămâni de odihnă, înainte de ate întoarce la alergat.

Când poÈ›i alerga din nou?

Durerea se poate agrava atunci când urci pe un deal alergând sau când faci sărituri, aÈ™adar este indicat să începi cu o alergare uÈ™oară È™i să te întorci treptat la programul tău de exerciÈ›ii fizice.


Data actualizare: 13-09-2019 | creare: 13-09-2019 | Vizite: 3978
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum