Stresul financiar

©

Autor:

Stresul financiar
Una din cele mai consistente surse de stres pentru o mare parte din populație o reprezintă grija resurselor financiare.
 
Nesiguranța locului de muncă, veniturile mici și/sau neadaptate la necesitățile reale, costul ridicat al vieții, datoriile, cheltuilile neprevăzute și tentațiile costisitoare sunt elemente care sedimentează un sentiment de insecuritate față de viitor.

Cum ne șubrezește sănătatea stresul financiar și în ce fel am putea să-i facem față?

Cum ne afectează stresul financiar

Ne place sau nu, traiul modern are niște costuri care ne depășesc uneori puterile și niște riscuri inerente: oricând poate apărea o urgență medicală, ne putem pierde locul de muncă, poate interveni un eveniment care ne ia pe nepregătite și există posibilitatea să nu ne putem achita chiria sau rata la mașină sau casă.
Sau poate că deși ne descurcăm cu cheltuielile, ne simțim frustrați că nu putem economisi și viitorul pare nesigur.

Fără a se transforma în povestea drobului de sare, grija banilor e reală și normală, atâta vreme cât nu ne acaparează fiecare zi și fiecare moment.

Dacă este vorba de o situație financiară turbulentă temporară,  efectele emoționale se diminuează după rezolvarea lipsei.

În schimb, stresul financiar acut se manifestă prin incapacitatea de a reflecta la altceva, tristețe, senzație de apăsare, teamă, lipsă de încrede în sine și în viitor, grijă ce nu poate fi risipită. Pe termen lung, grija banilor poate conduce la anxietate și chiar depresie, tulburări psihologice ce afectează echilibrul vieții și relațiile cu cei din jur.

Insecuritatea financiară poate cauza și insomnii, somn agitat, probleme de concentrare la locul de muncă, diminuarea drastică a interesului pentru activități recreative, lipsa poftei de mâncare, încetarea preocupării de propria persoană.
Un sondaj american realizat de Associated Press în 2008 arăta că oamenii au cu precădere mai multe probleme de sănătate atunci când sunt presate de lipsa banilor. 27% din respondenții cu probleme financiare serioase se confruntau cu ulcere și alte probleme gastro-intesinale, iar 29% erau copleșiți de anxietate severă. (3)

În unele cazuri, persoana afectată de grija constantă a banilor, se poate izola de prieteni și rămâne captivă în interiorul propriilor gânduri sumbre.

Stresul financiar
se manifestă adesea printr-un pesimism accentuat, într-o notă lipsită de speranță și încredere în posibilitatea unei schimbări în bine, elemente care erodează stima de sine și încrederea că se poate reuși prin forțele proprii.

Grija banilor poate afecta performanța la locul de muncă, raporturile cu partenerul, relația cu cei apropiați și se reflectă mai departe în perpetuarea lipsurilor și a insatisfacției generale față de viață.

Rezumând, insecuritatea financiară și grija permanentă a finanțelor creează un cerc vicios în care  moralul căzut adâncește și mai mult frustrările și împiedică evoluția și găsirea unor metode a ieși la lumină.

Ce de făcut

Gestionarea emoțională a stresului financiar

  • nu vă izolați de cei dragi
    Împărtășiți-le temerile dumneavoastră, fără teama că i-ați putea împovăra. Fiți deschis și acceptați că treceți printr-o perioadă mai dificilă și acceptați ajutorul moral al prietenilor și al familiei

  • protejați-vă relațiile și familia

    Partenerii, părinții, copiii și prietenii sunt un sprijin de mare preț în viață -  evitați conflictele cauzate de bani și aveți grijă să nu refulați supărările și neliniștea asupra lor. Certurile legate de bani între parteneri sunt foarte frecvente și adesea, sunt printre principalele motive de distanțare și răceală în cuplu. Căutați modalități ieftine de a petrece timp de calitate împreună și bucurați-vă de clipele petrecute alături de aceștia.

  • încercați să nu vorbiți numai despre grijile financiare

    Chiar dacă sunt încurajate confesiunile, pentru că vă permit să vă „descărcați”, evitați să deveniți acea persoană care se plânge constant de lipsuri. De altfel, vorbind constant despre ce vă nemulțumește, nu veți reuși să vă detașați.

  • fiți activ fizic și acordați-vă timp pentru sine
    Găsiți jumătate de oră zilnic pentru a face puțină mișcare, chiar dacă e vorba doar despre o plimbare în aer liber. Activitatea fizică vă limpezește gândurile și vă relaxează, ajutându-vă să gândiți problema mai optimist.
    Protejați-vă sănătatea, îngrijiți-vă și păstrați puțin timp exclusiv pentru propria persoană.

  • nu vă refugiați în excese
    Tutunul și alcoolul sunt „soluții” de termen scurt, ce oferă pe moment o senzație de bine, însă golul rămâne după ce efectul lor este depășit. Mâncatul emoțional este o altă tentație care pândește atunci când suntem stresați și nefericiți însă care de asemenea oferă o alinare efemeră, însă poate lăsa urme asupra sănătății.

  • odihniți-vă suficient
    Știți deja cât de importantă e odihna pentru funcționarea normală a corpului și a minții. Un somn odihnitor poate schimba simțitor felul în care resimțiți grijile.

  • nu faceți comparații
    E tentant să ne uităm în „curtea” altora și să îi invidiem pentru că par a se descurca minunat cu banii De cele mai multe ori, nu cunoaștem însă contextul în care acele persoane au ajuns la un nivel financiar aparent satisfăcător. Poate fi vorba de șansă, poate fi vorba de pregătirea profesională, de necesitățile mai restrânse, de un mod mai strict de a economisi, de ajutor primit de la apropiați, de un loc de muncă mai bun, de un moment oportun fructificat. Rămâneți concentrat asupra situației proprii și asupra modului în care puteți să treceți peste impas si griji.

Depășirea efectivă a „crizei”


  • evitați împrumuturile
    Lipsa unor fonduri de rezervă sau a unor economii bine păstrate este în general riscantă, deoarece situațiile neprevăzute pot subția drastic bugetul alocat cheltuielile fixe. Evitați să vă împrumutați, ci mai bine încercați, dacă e posibil să obțineți amânări de plată din partea furnizorilor de servicii sau să plătiți în tranșe. Împrumuturile dau o falsă senzație de rezolvare a problemelor – în fapt, acumularea lor și necesitatea de a le returna vor lăsa o „gaură” în buget și ciclul va continua. Dacă totuși sunteți nevoit să vă împrumutați, faceți acest lucru doar pentru urgențe și nu pentru lucruri sau servicii de care vă puteți lipsi (electronice noi, haine, ieșiri în oraș, concedii ș.a.) Evitați cardurile de credit, care dau falsa situație că aveți de unde cheltui și firmele care acordă împrumuturi rapide, cu minimum de acte – dobânzile sunt imense, de cele mai multe ori.

  • căutați un alt loc de muncă, dacă e cazul
    Dacă salariul mic este cel care vă pune în dificultate, deoarece nu acoperă necesitățile dumneavoastră, nu vă resemnați, de teama că nu veți mai găsi un loc de muncă. Păstrați-vă în permanență CV-ul actualizat și aplicați la locuri de muncă cu regularitate. Dacă nu aveți serviciu pentru moment, adresați-vă și Agențiilor pentru Ocuparea Locurilor de Muncă, pentru eventuale cursuri de formare. Dacă este nevoie, luați în calcul și o reconversie profesională – important este să vă păstrați active abilitățile pe care le dețineți și să nu vă feriți să învățați lucruri noi, care v-ar putea aduce un avantaj la angajare.

  • faceți schimbări
    Greutățile financiare pot fi și o bună oportunitate de a vă evalua stilul de viață și locul care vă aflați în acest moment. Poate că aveți nevoie să renunțați la mașină, să vă dedicați unui hobby mai vechi, să ieșiți mai rar în oraș sau să renunțați la fumat.

  • nu evitați rezolvarea
    Chiar dacă e indicat să vă relaxați emoțional, nu trebuie să amânați luarea unor decizii care să vă ajute să vă redresați. Evitarea problemelor nu face decât să le adâncească.

  • analizați obiectiv
    Cât de mari sunt de fapt problemele financiare pe care le aveți? Aveți nevoie doar de mai multă disciplină și autocontrol cu cheltuielile sau sunteți depășit cu totul de costul vieții? Aveți de unde „tăia” cheltuielile sau vă este deja greu să acoperiți strictul necesar? Verificați dacă nu cumva stresul și oboseala sunt cele care amplifică grijile financiare.

  • organizați-vă și planificați un buget de cheltuieli
    Identificați care sunt acei factori propriu-ziși care vă cauzează grijile financiare. Utilitățile?  Ratele? Costurile legate de educația copiilor? Faceți un plan financiar – pe hârtie sau electronic - în care să vă planificați bugetul lunar pe categorii și să notați fiecare cheltuială, pentru a vedea unde se „scurg” cei mai mulți bani.

    Încercați să prioritizați cheltuielile.Chiar dacă inițial monitorizarea strictă se poate dovedi și mai stresantă, pe termen lung veți simți că dețineți controlul asupra modulului în care cheltuiți banii și vă va fi mai ușor să anticipați care sunt necesitățile lunare.

  • economisiți
    Cu siguranță faceți deja eforturi pentru a minimiza costurile – important este să mențineți această atitudine. Nu neglijați cheltuielile care aparent trec neobservate, dar care contribuie la rispirea banilor: becurile lăsate aprinse, încărcătoarele cuplate la priză inutil, apa curgând inutil când spălați vase, transportul în comun, mesele în oraș. Chiar dacă nu aveți datorii, vă puteți achita cheltuielile și vă permiteți cheltuielile de bază, încadrându-vă în buget, important e să puneți și câte ceva deoparte. Un fond de economii vă poate salva in situații de urgență, vă poate ajuta să vă dezvoltați în carieră și pe termen lung, să dobândiți  acele bunuri și facilități pe care vi le doriți, dar nu vi le permiteți.

    Păstrați-vă mintea vie, fiți informat, căutați resursele interioare de a rămâne optimist și încercați să tratați lucrurile cu calm și chibzuință - există cale de ieșire, dacă suntem perseverenți și pregătiți să ieșim din zona de confort.

Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 11-09-2014 | Vizite: 4031
Bibliografie
1 - Financial stress, link: https://www.nhs.uk/Livewell/Onabudget/Pages/Creditcrunchstress.aspx
2 – Managing stres in though economic times, link: https://www.apa.org/helpcenter/economic-stress.aspx
3 - Financial Stress - How It Affects You and What You Can Do, link: https://stress.about.com/od/financialstress/a/financialstress.htm
4 - Financial Stress and Its Physical Effects On Individuals and Communities, link: https://www.frbsf.org/community-development/files/choi.pdf
5 – Coping in diffucult financial times: Information for the community, link: https://www.psychology.org.au/community/topics/financial/community/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul financiar ar putea cauza și durere fizică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum