ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Ce sunt depresia și anxietatea?

Ce este depresia?

Depresia devine tot mai frecventă în societatea modernă. Aproximativ 20% dintre oameni trec printr-un episod depresiv cel puțin o dată în viață. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în România, 5% din populație suferă de această afecțiune. Depresia poate să apară în urma unor evenimente dificile din viață, cum ar fi pierderi, probleme în carieră sau conflicte în relații.

 

Cum să identifici depresia

Printre simptomele depresiei se numără dificultatea în concentrare, lipsa energiei, tulburările de somn (hipersomnie sau insomnie), modificări în greutate, confuzie, lipsa unui scop în viață, senzația de neputință, scăderea stimei de sine și a motivației, sentimentele de vinovăție. Viața socială și performanța la locul de muncă pot fi, de asemenea, afectate.

 

Tratamentul pentru depresie

Depresia este o tulburare afectivă complexă. În funcție de severitatea ei, poate fi tratată prin psihoterapie și/sau tratament medicamentos. Cu cât intervenția specializată este inițiată în stadiile incipiente ale tulburării, cu atât șansele de succes în tratare sunt mai mari.

 

Ce este anxietatea?

Simțiți acea senzație de fluturi în stomac înaintea unui eveniment important? Vă îngrijorați în privința unui termen limită? Simțiți nervozitate înaintea unei proceduri medicale? Dacă da, sunteți în rând cu majoritatea oamenilor care percep aceste îngrijorări înaintea evenimentelor semnificative ca fiind normale. La fel, nu este neobișnuit să vă fie teamă de lucruri precum injecțiile, insectele sau înălțimile.

 

Cu toate acestea, anxietatea este o altă poveste. Ea reprezintă o teamă difuză, fără un obiect bine definit, o teamă irațională, cunoscută sub numele de "balaurii viitorului", așa cum îi spunea unul dintre profesorii mei. Persoana care suferă de anxietate simte o tensiune constantă, se simte amenințată permanent și adesea nu își dă seama de ce este atât de speriată. În același timp, supraestimează pericolul și subestimează propria capacitate de a face față situației.

 

Comportamentul anxios este învățat și poate fi modificat în câteva luni, cu ajutorul psihoterapiei.

 
Programare