La ce să te aștepți înainte și după aplicarea aparatului dentar

©

Autor:

La ce să te aștepți înainte și după aplicarea aparatului dentar

Zâmbetul este prima carte de vizită a unei persoane, iar aspectul acestuia influențează puternic stima de sine. Vestea bună este că stomatologia modernă vine cu proceduri performante prin care micile sau marile defecte se pot corecta cu ușurință. Indiferent dacă îți dorești să porți un aparat ortodontic pentru un zâmbet perfect sau pentru a corecta diferite probleme dentare este important să știi care sunt etapele de urmat înainte, dar și după aplicarea acestuia. Citește în continuare și află cele mai importante sfaturi pentru a te pregăti corespunzător pentru o astfel de experiență.


Înainte de aparatul dentar

  • Consultația inițială: Prima etapă pentru corectarea zâmbetului constă în consultul unui specialist. În cadrul acestuia, medicul evaluează starea de sănătatea a dinților și a gingiei, determină care sunt defectele ce necesită corectare și care sunt cele mai potrivite variante de tratament. Asigură-te că alegi un medic stomatolog și un medic ortodont cu experiență, pentru a beneficia de cea mai bună îngrijire.

  • Opțiunile de tratament: În cadrul consultației inițiale, medicul îți va expune cele mai potrivite opțiuni pentru tine. Tot acum, îți va spune și care este pretul unui aparat dentar și cum diferă acesta în funcție de tipul de aparat ales. Este important să alegi varianta care îți aduce cele mai multe beneficii, în funcțiile de recomandările medicului.

  • Planificarea tratamentului: Stabilirea etapelor care urmează să fie realizate se face după ce este ales tipul de aparat dentar utilizat. Planul include durata purtării aparatului dentar, frecvența vizitelor la medic, dar și procedurile stomatologice suplimentare, care sunt necesare înainte de aplicarea aparatului dentar.

  • Efectuarea procedurilor de pregătire: Pentru ca rezultatele să fie cât mai evidente, este important să se urmeze toți pașii de pregătire, indiferent de aparatul utilizat, chiar și în cazul unui aparat dentar invizibil.

 

După aplicarea aparatului dentar

  • Perioada de acomodare: În primele zile după aplicarea aparatului dentar te poți confrunta cu un ușor disconfort. Cel mai adesea, este resimțită o senzație de presiune sau ușoară durere. La recomandarea medicului, se pot administra analgezice. Însă, disconfortul se remite după câteva zile.

  • Alimentația: Obținerea rezultatelor dorite și păstrarea integrității aparatului dentar depind foarte mult de alimentele consumate. Astfel, în cazul unui aparat dentar metalic sunt de evitat alimentele lipicioase (bomboane), preparatele dure (nuci, semințe), deoarece acestea pot cauza degradări ale structurii aparatului.

  • Îngrijirea orală: Curățarea optimă a cavității bucale este esențială pentru menținerea sănătății dinților. În spațiile adiacente aparatului dentar se pot depune alimente sau placă bacteriană, care în timp duc la formarea tartrului sau a cariilor dentare. De aceea, este indicat să folosești o periuță de dinți, preferabil electrică, și dușul bucal. În plus, poți opta pentru o pastă de dinți cu un conținut crescut de minerale.

  • Controalele periodice: Pe parcursul tratamentului ortodontic sunt necesare vizite periodice la medic. În cadrul acestora, se realizează ajustările necesare, evaluarea progreselor sau diferite proceduri, dacă este necesar. Este important să respecți recomandările medicul referitoare la programări, dacă îți dorești să te bucuri de rezultatele promise.

 

Purtarea unui aparat dentar este un proces de durată, care necesită dedicare și o complianță crescută. Beneficiile acestuia sunt multiple, de la corectarea mușcăturii, până la îmbunătățirea aspectului estetic al dinților și al zâmbetului. Pentru o experiență pozitivă, alege o echipă de medici cu experiență și bucură-te de un zâmbet sănătos și strălucitor.


Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 190
Bibliografie
Articol oferit de Deltaclinicdent.ro

Image by wavebreakmedia_micro on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice