Anomalii dentare ce pot fi corectate ortodontic

©

Autor:

Anomalii dentare ce pot fi corectate ortodontic

Revoluția digitală a contribuit major și la dezvoltarea stomatologiei moderne, ortodonția fiind una dintre ramurile care a beneficiat de noile tehnologii descoperite în acest domeniu.

În ultimii ani, tratamentul ortodontic cu aparat dentar a reprezentat alegerea a milioane de copii și adulți, pentru corectarea unor afecțiuni și anomalii dento-maxilare, precum dinți strâmbi, înghesuiți, spațieri între dinți sau malocluzii dentare.

Aparatul dentar metalic nu mai este singura opțiune pentru un zâmbet corect aliniat, pacienții adulți având posibilitatea de a alege, împreună cu medicul ortodont, tipul de aparat dentar potrivit, în funcție de particularitățile fiecăruia și de obiectivul stabilit.

Cu toții știm că tratamentul ortodontic cu aparat dentar este recomandat încă din copilărie pentru a avea rezultate bune, însă nu este o condiție obligatorie. În prezent, chiar dacă este început la vârsta adultă, tratamentele cu aparat dentar sunt la fel de eficiente.

Specialiștii spun că nu este niciodată prea târziu pentru a corecta problemele cu mușcătura sau alte afecțiuni ortodontice.

Potrivit Asociației Americane de Ortodonție, 1 din 5 pacienți care poartă aparat dentar este adult.

Iată care sunt principalele beneficii ale unui tratament modern cu aparat dentar:

  • Durata mai scurtă de tratament față de tehnicile ortodontice utilizate anterior
  • Corectarea pe viață a anomaliilor dento-maxilare (dinți strâmbi, înghesuiți, malocluzii dentare)
  • Tratamente discrete cu ajutorul aparatelor dentare linguale sau alignerelor transparente (precum aparatul dentar invisalign)
  • Rezolvarea altor probleme de sănătate cauzate de afecțiunile ortodontice (digestie, masticație, dureri de cap)

Recomandarea specialiștilor este ca pacientul să se adreseze de fiecare dată unei clinici cu o echipă de medici specializați în ortodonție, care pot asigura un tratament corect și rezultate optime pe termen lung.

4 tipuri de anomalii ce pot fi corectate prin tratament cu aparat dentar

Ocluziile dentare

Ocluzia (mușcătura) reprezintă modul în care dinții de pe arcada superioară se poziționează față de dinții de pe arcada inferioară atunci când gura este închisă. Malocluzia apare în cazul unei mușcături greșite sau a unor probleme de aliniere a dinților pe arcadele dentare.

Malocluzia sau mușcătura incorectă afectează felul în care mestecăm alimentele, cauzând durere și disconfort. Iar, în anumite cazuri, poate afecta fonația și vorbirea, dar și armonia facială.

Atunci când dinții sunt incorect aliniați pe arcadă, pot apărea afecțiuni ortodontice, precum:

  • underbite - afecțiune dentară diagnosticată atunci când dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față sau cei superiori sunt retrași mult în spate. Acesta este tipul de malocluzie cel mai greu de tratat. În cazurile severe, conduce la dificultăți în alimentație, vorbire și durere la nivelul feței și maxilarelor
  • overbite - este o formă de malocluzie dentară clasa II, diagnosticată atunci când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor inferiori (maxilarul s-a dezvoltat mai mult decât mandibula). O mușcătură normală prezintă o suprapunere de 1 până la 2 mm, dar dinții din față ar trebui să se potrivească peste dinții inferiori și să nu lase un spațiu amplu între ei.
  • crossbite - mușcătura încrucișată este un tip de malocluzie diagnosticat atunci când nu există o aliniere perfectă între dinții superiori și cei inferiori. Această lipsă de aliniere poate afecta un singur dinte sau grupuri de dinți, implicând dinții din față, dinții din spate sau ambele categorii.

Bruxismul (scrâșnitul dinților)

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți, deși pare inofensiv, poate avea consecințe destul de grave. Bruxismul poate afecta smalțul dinților și pot apărea chiar dureri la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare.

De regulă, scrâșnitul dinților are loc noaptea, în timpul somnului, și poate dura o perioadă mai lungă de timp până este identificată afecțiunea. Vizitele periodice la medicul dentist pot ajuta la depistarea bruxismului, iar medicul ortodont va rezolva problema cu ajutorul unui dispozitiv ortodontic - gutiera.

Protruzia dentară

Dinții proeminenți apar din cauza împingerii maxilarului superior în față, ceea ce conduce către o mușcătură incorectă și la crearea unei presiuni inegale pe dinți.Protruzia dentară este o problemă ortodontică ce afectează armonia facială și dezvoltarea oaselor maxilare și face dificilă închiderea completă a gurii, limitând contactul dintre buza superioară și cea inferioară. Majoritatea cazurilor de acest fel pot fi tratate cu diferite tipuri de aparate dentare.

Înghesuiri dentare și spații interdentare

Înghesuirile dentare, spațiile interdentare mari și alte afecțiuni cauzate de incorecta aliniere a dinților pe arcadă pot provoca diverse probleme funcționale și estetice.

Spre exemplu, gingiile expuse din cauza unor spații mari interdentare sau a lipsei unuia sau a mai multor dinți favorizează apariția afecțiunilor parodontale și a traumatismelor, iar dinții înghesuiți și strâmbi pot îngreuna igienizarea dentară.

Lipsa sau igiena precară a dinților favorizează apariția cariilor sau a bolii parodontale, cu efecte pe termen lung asupra sănătății orale.

Așadar, odată cu evoluția tehnologiei în ortodonție, pacienții beneficiază de o gamă largă de soluții stomatologice pentru a-și redobândi estetica și funcționalitatea zâmbetului. Alege o clinică ortodonție în București pentru a te putea bucura de tratamente ortodontice eficiente, confortabile și accesibile.


Data actualizare: 30-03-2021 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 976
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice