Întrebări frecvente despre tratamentul ortodontic

©

Autor:

Revizuit de:

Întrebări frecvente despre tratamentul ortodontic

Ce este un medic ortodont?

Medicul ortodont este specialistul în diagnosticul, prevenția și tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Toți ortodonții sunt dentiști, însă doar aproximativ 6% dintre dentiști sunt și ortodonți.

Ce este un tratament ortodontic și în ce constă acesta?

Tratamentul ortodontic este o modalitate de îndreptare a dinților, de coordonare a maxilarelor și de îmbunătățire a înfățișării danturii și a modului în care aceasta funcționează. Tratamentul mai poate ajuta la ameliorarea sănătății pe termen lung a gingiilor, dinților, oaselor maxilare, articulației temporo-mandibulare prin uniformizarea presiunii pe toți dinții și a modului de transmitere a acestora asupra articulației temporo-mandibulare.

Primul pas este o examinare completă, ce include radiografii și amprente ale danturii. Apoi medicul va stabili tratamentul și modul în care acesta va decurge. De obicei, sunt implicate diverse dispozitive ortodontice și aparate dentare. Pentru succesul unui tratament este foarte importantă determinarea pacientului, contactul strâns al acestuia cu ortodontul, prezentarea la ședințele de control, respectarea tuturor indicațiilor date, precum și păstrarea unei igiene dentare corecte.

De ce am nevoie de tratament ortodontic?

Multe persoane au dinții înghesuiți sau strâmbi, iar îndreptarea acestora nu reprezintă doar un beneficiu estetic, ci și o îmbunătățire a sănătății - mușcătura este mai bună, musculatura și articulația temporo-mandibulară sunt în echilibru, dinții sunt mai ușor de curățat.

În momentul în care dinții nu se suprapun corect, mușchii maxilarului sunt solicitați suplimentar, ceea ce duce la probleme ale articulatiei temporo-mandibulare sau chiar la dureri de cap. Tratamentul ortodontic uniformizează mușcătura și reduce solicitarea nenaturala a maxilarului.

Când trebuie început tratamentul ortodontic?

Academia Americana de Ortodonție și Stomatologie Pediatrică recomandă realizarea primului consult stomatologic la 1 an și o evaluare ortodontică la erupția primului dinte permanent, respectiv la 6-7 ani.

Majoritatea tratamentelor ortodontice debutează în prima fază a dentației mixte, deci între 6-9 ani, când medicii pot observa deja eventualele probleme de creștere a maxilarului și a dinților permanenți. Unele probleme ortodontice sunt mai ușor de corectat dacă sunt descoperite din timp.

Avantajele unui tratament ortodontic timpuriu sunt:
  • ghidarea dezvoltării maxilarului;
  • riscul scăzut de traumatizare a dinților din față care sunt ieșiți în afară;
  • corectarea obiceiurilor vicioase;
  • îmbunătățirea aspectului și a stimei de sine;
  • ghidarea dinților permanenți spre o poziție corectă;
  • îmbunătățirea suprapunerii buzelor;

Din ce în ce mai mulți adulți apelează cu succes la tratamentele ortodontice, fapt ce demonstrează că ortodonția funcționează la orice vârstă.

Cum îmi pot da seama dacă copilul meu are nevoie de tratament ortodontic?

O problemă ortodontică nu este întotdeauna evidentă. Chiar și dinții drepți pot ascunde o mușcătură greșită. Există însă câteva indicii:
  • pierderea timpurie sau târzie a dinților de lapte;
  • dificultăți la mestecare sau la mușcare;
  • respirația pe gură;
  • sugerea degetului;
  • dinți înghesuiți sau ieșiți în față;
  • maxilar inegal.

Cât timp durează un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei și poate fi de la câteva luni până la trei ani. Majoritatea pacienților sunt tratați pe parcursul a doi ani. În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4-6 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de contenție, pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dinților.

Mi se vor face extracții?

În cazul în care nu există destul loc pe arcadă pentru toți dinții, se impune extracția.

Ce este un dispozitiv mobilizabil?

Un tratament simplu se poate efectua și cu ajutorul unui aparat mobilizabil, care este de obicei o plăcuță din acrilat prevazută cu diverse sârme, resorturi și șuruburi delicate, ce mișcă dinții punând o presiune ușoară asupra lor.

Ce este un dispozitiv funcțional?

Aparatele funcționale sunt dispozitive care, prin construcția lor, acționează asupra activității musculare, modificând-o în vederea obținerii unui efect terapeutic. Forța musculară poate fi astfel modificată și dirijată către anumite zone ale aparatului dento-maxilar, având ca efect remodelarea acestora în vederea unei reechilibrări morfo-funcționale. 

Ce este un dispozitiv fix?

Câteodată îndreptarea dinților necesită o ghidare mai precisă decât cea obținută cu un aparat mobil. În acest caz se folosesc aparatele fixe, cu brackeți și benzi metalice lipite temporar pe dinți. Sârma metalică unește brackeții și permite schimbarea poziției dinților.

Ce este un expandor?

Expandorul este un dispozitiv ortodontic folosit pentru expansiunea și lărgirea arcadei superioare, pentru a corecta mușcătura sau pentru a face mai mult spațiu pe arcadă. Expandorul poate fi cimentat sau mobil. Se inserează o „cheie” în expandor, apoi se întoarce. Dispozitivul pune presiune asupra maxilarului prin intermediul dinților, împingându-l spre exterior. 

Din ce sunt făcuți brackeții?

Brackeții ficși nu sunt întotdeauna metalici. Se pot folosi și bracketi fizionomici confecționați din material compozit, ceramică sau safir, în special pentru adulții care sunt mai pretențioși în ceea ce privește aspectul fizionomic.

Ce este un dispozitiv pentru cap și ceafă („forțele extraorale”)?

Câteodata aparatele dentare necesită un ancoraj sporit; acesta va fi obținut prin intermediul unui dispozitiv (capelină) fixat la nivelul calotei craniene (parietal/occipital/combinat); acesta se va purta doar noaptea sau începând de seara. Dacă acest dispozitiv nu este purtat, este posibil ca tratamentul să se prelungească sau la sfârșitul tratamentului rezultatele să nu fie chiar cele așteptate.

Ce sunt aparatele dentare invizibile?

Aparatele ortodontice invizibile sunt gutiere transparente, din plastic dur, folosite pentru îndreptarea dinților. Este nevoie de mai multe seturi de gutiere, fiecare set fiind purtat câteva săptămâni. Gutierele trebuie purtate toată ziua. Acestea se îndepărtează pentru a bea, mânca și pentru periaj.

Ce se întâmplă în momentul în care dinții sunt aduși în poziția corectă?

După încheierea tratamentului ortodontic, dinții au nevoie de sprijin pentru a rămâne în poziția corectă. Acest lucru se obține purtând pentru o perioadă un aparat de contenție. Acest aparat poate fi fix sau mobil.

Lucrările ortodontice sunt permanente?

Chiar și după tratamentul de contenție, este normal ca de-a lungul vieții dinții să se mai miște puțin. Astfel, rezultatul permanent nu este garantat.

Ce este chirurgia ortognatică?

Câteodată problemele ortodontice sunt însoțite de o proastă poziționare a maxilarului. Tratamentul de îndreptare are efecte limitate asupra creșterii și dezvoltării maxilarului. În acest caz, se apelează la intervenții chirurgicale. De multe ori aceste intervenții implică și chirurgie estetică.

Ce riscuri implică tratamentul ortodontic?

Succesul tratamentului depinde de înțelegerea și cooperarea pacientului. Deși aduce multe beneficii, tratamentul presupune și câteva riscuri. O parte din acestea sunt cauzate de igiena necorespunzătoare - carii, boli gingivale, decalcifierea sau eroziunea dinților. Dinții care aveau dinainte probleme pot fi devitalizați.

Din cauza necooperării, igienei deficitare sau dereglării aparatului dentar, durata tratamentului se poate prelungi. De asemenea, după tratament poate avea loc o revenire a dinților la poziția inițială, chiar și după purtarea aparatului de contenție. Acest lucru se întâmplă când cresc măselele de minte sau când sunt folosite instrumente de suflat, ori ca urmare a unor obiceiuri vicioase implicând cavitatea bucală.

Data actualizare: 14-05-2023 | creare: 05-06-2009 | Vizite: 14235
Bibliografie
1. Orthodontic treatment (braces), link: https://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=29
2. Questions About Orthodontics, link: https://lashorthodontics.com/QuestionsAOrtho.html
3. Frequently Asked Questions About Orthodontia, link: https://www.astoriaorthodontic.com/faq.nxg
4. Frequently Asked Questions, link: https://www.ada.org.au/faqs/faq,documentid,27069,category,Orthodontics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum