Kratomul și mitraginina

©

Autor:

Kratomul și mitraginina

Kratom, având denumirea științifică de Mitragyna speciosa, este un copac întâlnit în special în zona Asiei de Sud. El a fost pentru prima oară descris în secolul 19 de către botanistul danez Pieter Willem Korthals.
Dimensiunea maximă este de 25 de centrimetri, atinsă la maturitate. Frunzele au o formă ovată, conținând nervuri (venație) de culoare roșie, verde sau albă.
Kratom are proprietăți stimulante dependende de doză, asemănătoare cafelei, dar fără să conțină cafeină sau teofilină. De asemenea, este cunoscut și datorită efectelor opioid-like.


În trecut, în multe țări din Asia de Sud, kratom a fost folosit ca și medicament, dar și în scopuri recreative. Efectele stimulante se obțineau prin mestecarea frunzelor. Mai mult, planta era utilizată pentru a trata simptomatologia apărută în urma abstinenței de la opioide.


La momentul actual, kratom este interzisă în Malaysia și Indonezia, fiind permisă în Thailanda.
În Europa și America, planta poate fi vândută în scop recreațional, alături de cannabidiol, cannabis și kava. În țările vestice, kratom se vinde sub formă de pudră, capsule sau tablete.


Plantă a fost utilizată și pentru efectele ei antidiareice, analgezice, andidiabetice și miorelaxante.
Printre efectele adverse se numără scăderea în greutate, constipație, deshidratare și hiperpigmentare. La doze crescute, poate determina letargie și fatigabilitate.


Mitraginina reprezintă 66% din compoziția kratomului, fiind absorbită rapid din intestinul subțire. Ea are un timp de înjumătățire de 23 de ore, cu o concentrație care scade în aproximativ 4 ore. Ea se leagă de proteinele din sânge, fiind metabolizată în ficat de cel puțin 7 metaboliți diferiți de fază I.


Produsele cu kratom sub formă de capsulă, tabletă sau pudră conțin aproximativ 2% mitraginină. Dacă este vândut ca și rășini semisolide, geluri moi sau jeleu, atunci conținutul de mitraginină este între 7% și 40%.
Studiile anterioare au sugerat că mitraginina și alți alți alcaloizi indolici ar putea servi drept precursori opioidici și transformați în medicamente. De asemenea, numeroase studii in vivo și in vitro au propus faptul că mitraginina este un agonist parțial al receptorului opioid. Mai mult, este posibil că mitraginina să poate fi convertită la 7-hidroxi mitraginină de unele enzime ale citocromului P450, căpătând efecte analgezice.
Cercetările precedente pe cobai indică că mitraginina este principalul compus alcaloid din kratom care poate reduce activitatea în cortexul parietal și frontal pe electroencefalogramă. Totuși, un studiu recent sugerează că toți compușii alcaloizi sunt importanți pentru efectul analgezic.


Deoarece kratom nu este încă încadrat în categoria suplimentelor, medicamentelor sau alimentelor, studiile sunt restricționate la momentul de față în numeroase țări. Conform Administrației Alimentelor și Medicamentelor din America, kratom și alcaloizii acestuia ar fi opioizi, interzicând importul și avertizând asupra consumului.


Dozele mici de kratom nu au foarte frecvent un efect asupra sănătății, dar dozele mai mari pot determina efecte adverse: convulsii, tahicardie, agitație, vărsături, efecte sedative. Mai mult, kratom se corelează cu apariția aritmiilor ventriculare monomorfe sau polimorfe și cu congestie pulmonară fatală. De asemenea, au fost raportate și cazuri de injurie hepatică. Renunțarea la kratom poate determina efecte asemănătoare abstinenței de la opioide. În prezent, efectele adverse se tratează cu medicamente simptomatice și întreruperea administrării.


În ceea ce privește unele beneficii ale kratomului, acesta este frecvent utilizat pentru tratamentul durerii acute sau cronice, anxietății, depresiei, și în scop energetic.


În concluzie, kratom a devenit din ce în ce mai popular în Europa și America, fiind cunoscut pentru efectele sale stimulante și analgezice. Unele dintre efectele adverse sunt dependente de doză și apar mai ales la persoanele care au probleme cu abuzul de substanțe. Planta are numeroase beneficii, atât în tratamentul depresiei, durerii și anxietății, precum și pentru ameliorarea simptomatologiei date de abstinență de la anumite substanțe. Totuși, sunt necesare mai multe studii care să stabilească indicațiile terapeutice ale kratomului.

sursa: News Medical
foto: sarin photo / Shutterstock


Data actualizare: 24-06-2022 | creare: 24-06-2022 | Vizite: 1355
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: