Carvacrol

©

Autor:

Carvacrol

Carvacrolul, un fenol monoterpenoid, reprezintă compusul ce conferă mirosul caracteristic al plantei oregano (Origanum majorana), fiind prezent la nivelul plantei în procent de 50%. Substanța apare și în uleiul extras din diferite specii de cimbru, precum și cel din bergamota sălbatică [1].

Proprietățile biologice ale oreganoului sunt date de carvacrol, un compus ce prezintă numeroase acțiuni (antimicrobian, antitumoral, analgezic, antispastic, antiinflamator, hepatoprotector). Astfel, utilizările carvacrolului sunt foarte diverse, de la industria alimentară și farmaceutică până la apicultură [2].

Planta de oregano se folosește frecvent în Turcia, Mexic și în țările mediteraneene pentru a condimenta supe, pizza, salate sau carnea de vită și de miel. Un aspect important este că la concentrații adecvate pentru aromatizarea alimentelor, carvacrolul își manifestă efectele biologice.

În Turcia, țara ce exportă cea mai mare cantitate de oregano, condimentul este folosit și la prepararea unui ceai, consumat pentru a ameliora arsurile gastrice, pentru a reduce colesterolul și glicemia, dar și pentru acțiunea coleretică (ce provoacă evacuarea bilei în intestin) [2]. De asemenea, suplimentele cu carvacrol s-au dovedit a fi benefice în sindromul suprapopulării bacteriene a intestinului subțire și în răceli [3]. Sub formă de ulei, acesta are efect analgezic, antiseptic și de stimulare a cicatrizării când este aplicat pe răni deschise sau la nivel gingival [2].

Carvacrol - ce spun studiile

Pentru a demonstra toate efectele menționate mai sus s-au realizat numeroase studii, precum următoarele:

  • carvacrolul extras din uleiul de oregano a prezentat o activitate intensă antispastică în testarea pe animale (reducerea tonusului ileal la șoareci și a celui ureteral la oi)
  • apa de oregano (obținută prin distilarea unui amestec de apă și oregano) a inhibat contracțiile gastrointenstinale și a stimulat evacuarea bilei în intestin
  • uleiul de oregano a indus hipotensiune arterială la șoareci
  • activitatea analgezică a fost de asemenea demonstrată


Uleiul de oregano și carvacrolul au prezentat un efect antimicrobian asupra a numeroase microorganisme ce apar în mâncarea alterată sau față de alți patogeni care produc diverse afecțiuni la om și la animale:

  • Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Bacillus cereus, Bacillus subtilis
  • Candida albicans, Candida tropicalis
  • Clostridium perfringens
  • Escherichia coli, Escherichia coli (O157:H7)
  • Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes
  • Penicillium digitatum, Penicillium roquefortii, Pseudomonas aeruginosa
  • Saccharomyces cerevisia, Salmonella typhimurium
  • bacterii care contribuie la apariția cariilor-Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis, Streptococcus salivarius, Streptococcus mitis
  • Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus (MRSA), Staphylococcus epidermidis [2], [4].


Există foarte multe mecanisme de acțiune ale carvacrolului asupra microorganismelor, printre care:

  • scăderea rapidă a ATP-ului intracelular prin reducerea sintezei și prin creșterea hidrolizei ATP
  • perturbarea sintezei componentelor celulare structurale și afectarea unor sisteme metabolice, lucru care conduce la pierderi de ioni, ATP și aminoacizi din celulele bacteriene
  • în incubarea peste noapte, carvacrolul previne sinteza de flagelină, astfel încât E. coli O157:H7 devin imobile și prin urmare scade adeziunea la celulele epiteliale
  • inhibarea proceselor specifice implicate în formarea biofilmelor și prevenirea apariției biofilmelor mature, astfel încât se reduce riscul rezistenței microorganismelor la antibiotice [2], [4].


În ceea ce privește activitatea antitumorală a carvacrolului, s-au efectuat mai multe studii:

  • acțiune intensă antitumorală față de tumorile induse de carcinogenul DMBA la șoareci și un posibil efect inhbitor asupra angiogenezei (formării de vase sangvine noi)
  • incubat cu o linie de celule tumorale pulmonare umane, s-a demonstrat o scădere dependentă de doză a numărului de celule tumorale și a cantității totale de proteine, alături de modificări în morfologia celulelor
  • inhibarea alterării ADN-ului indusă de peroxidul de hidrogen și mitomicina C în limfocite


De asemenea, cercetătorii au obținut rezultate promițătoare într-o multitudine de alte experimente de laborator ce utilizează carvacrolul:

  • efect antiagregant indus de carvacrol prin scăderea tromboxanului A2 din trombocite și a expresiei receptorului GPIIb/IIIa
  • inhibarea agregării plachetare indusă de acidul arahidonic, efectul fiind mai intens în comparație cu aspirina
  • acțiune antioxidantă și de stimulare a proliferării fibroblastelor, cu promovarea regenerării tisulare
  • activitate intensă analgezică prin inhibarea sintezei prostaglandinelor
  • inhibarea sintezei unor specii reactive de azot (efect antioxidant)
  • reducerea stresului oxidativ în creier, ficat și rinichi la animale
  • inhibitor al elastazei neutrofilice, astfel încât carvacrolul poate fi un candidat în fitoterapie, în tratamentul BPOC-ului
  • ameliorarea durerii prin efectul neuromodulator ce implică sistemul dopaminergic, serotoninergic și gabaergic
  • carvacrolul s-a dovedit a avea un efect protector asupra ficatului afectat de ischemie, efect asemănător cu cel produs de silimarină
  • efect hepatoprotector prin creșterea activității enzimelor antioxidante (superoxid dismutaza, catalaza, glutation peroxidaza) și a nivelului de antioxidanți non-enzimatici (vitamina C, E și glutationul redus) [2], [4].


Utilizările carvacrolului aduc beneficii și în industria alimentară, deoarece:

  • suplimentarea puilor cu un amestec ce conține carvacrol a dus la reducerea numărului de bacterii E. coli de la nivel ileo-cecal
  • s-a constatat un efect antioxidant asupra țesuturilor de pui
  • în cazul cărnii de porc, aceasta a prezentat un nivel mai redus de grăsime și o creștere a masei musculare față de animalele care nu au avut carvacrol în dietă [2].


Precauții

Carvacrolul, compusul principal din uleiul de oregano aduce astfel foarte multe beneficii sănătății oamenilor, însă în cazul administrării interne este necesar consultul unui medic pentru a nu exista contraindicații sau posibile reacții adverse, în funcție de patologia respectivă. Ideal, carvacrolul se poate ingera combinat cu ulei de măsline, sub formă de capsule pentru a se evita iritația esofagiană. De asemenea, se recomandă o testare cutanată pe o suprafață mică a pielii înainte de utilizarea topică a carvacrolului, întotdeauna în combinație cu un alt tip de ulei, precum cel de cocos [3].

Deși carvacrolul s-a dovedit a avea o multitudine de efecte in vitro și la animale, precum inhibarea creșterii unor bacterii patogene sau activitatea antitumorală, sunt necesare studii realizate pe oameni pentru ca medicii să poată face recomandări exacte legate de administrarea sa în diverse patologii.


Data actualizare: 16-02-2023 | creare: 16-02-2023 | Vizite: 514
Bibliografie
1. Carvacrol, link: https://en.wikipedia.org/wiki/Carvacrol
2. Biological and Pharmacological Activities of Carvacrol and Carvacrol Bearing Essential Oils K. Husnu Can Baser Current Pharmaceutical Design, 2008, 14, 3106-3120
3. Oregano Oil Benefits for Infections, Fungus & Even the Common Cold, link: https://draxe.com/essential-oils/oregano-oil-benefits/
4. Sharifi‐Rad M, Varoni EM, Iriti M, et al. Carvacrol and human health: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 2018;1–13. https://doi.org/10.1002/ptr.6103
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum