Interdictii in sarcina

©

Autor: Redacția ROmedic

Interdictii in sarcina

Ce sa nu faci in timpul sarcinii

 

Nu depasi greutatea recomandata. Studiile arata ca femeile care iau in greutate mai mult decat este recomandat in timpul sarcinii, prezinta un risc crescut de obezitate. In medie, luarea in greutate ar trebui sa nu depaseasca 10-12 kg dupa a 40-a saptamana de sarcina. Sfatuieste-te cu medicul care este greutatea ideala in cazul tau.

 

Nu consuma peste bogat in mercur. Fructele de mare si pestii sunt o componenta importanta a unei diete sanatoase, reprezentand o sursa ideala de proteine si acizi grasi omega 3. Dar aproape toate speciile de peste contin mercur, un metal care poate afecta dezvoltarea creierului copilului - chiar inainte de conceperea lui. De aceea, gravidele, femeile care alapteaza si cele care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa evite tipurile de peste care contin cantitati mari de mercur. Afla ce tipuri de peste poti consuma si ce tipuri trebuie sa eviti cand esti insarcinata.

 

Nu intra in contact cu substantele toxice. Unele produse (erbicide, pesticide, vopsele, etc.) si unele solutii de curatat pot dauna copilului tau. Daca trebuie neaparat sa le folosesti, poarta manusi, o masca faciala si aeriseste bine camera.

Nu intra in contact cu fecalele pisicii. Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit ce se gaseste uneori in fecalele pisicii. Netratata, toxoplasmoza poate cauza anomalii congenitale.

Nu consuma fructe si legume nespalate sau spalate insuficient, mai ales cele care au stat pe sol. Acestea pot de asemenea sa fie infectate cu parazitul toxoplasmozei.

Nu manca ou crud, carne cruda si lactate nepasteurizate (inclusiv branza moale). Ai grija la felurile de mancare ce pot contine carne cruda sau prajiturile si cremele (inclusiv maioneza) ce au ou crud in compozitie. Aceste trei categorii de alimente pot contine bacterii precum Listeria, Salmonella, E Coli, ce pun in pericol viata fetusului.

 

Nu folosi produse pentru igiena feminina care contin parfum. Femeile insarcinate trebuie sa evite spray-urile, servetele igienice, sau spuma de baie. Aceste produse pot irita si inflama vaginul si cresc riscul aparitiei unei infectii de tract urinar sau a unei infectii vaginale (candidoza).

Nu face bai fierbinti prelungite (peste 10 minute). Ridicarea temperaturii corpului mamei la peste 38,9°C si mentinerea acesteia pune pericole asupra dezvoltarii embrionului, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina. Evita de asemenea saunele si sa stai in canicula.

 

Nu face radiografii atunci cand nu este absolut necesar. Radiografia este un procedeu de fotografiere a interiorului corpului cu ajutorul razelor X. Radiografia prezinta un risc scazut de cancer pentru fetusi. De aceea, daca medicul iti recomanda efectuarea acestui test, ar trebui sa-i urmezi sfatul. Dar, uneori radiografia poate fi inlocuita cu alte teste, sau poate fi amanata pana la nasterea copilului.

Nu lua medicamente. Majoritate amedicamentelor sunt interzise in perioada sarcinii, iar cele cateva care sunt permise au recomandarea de a fi luate exclusiv la sfatul unui doctor. Afla mai multe despre medicamente si sarcina aici.

 

Nu fuma. Renuntarea la fumat este dificila, dar trebuie sa reusesti! Fumatul in timpul sarcinii face ca nicotina si alte substante cancerigene sa ajunga la copil. Fumatul impiedica schimburile nutritive dintre mama si fat si creste riscul de a naste un copil mort sau pe cel al unei nasteri premature (nastere inainte de termen a unui copil cu greutate mica). Atentie la fumatul pasiv - este la fel de periculos!

 

Nu consuma bauturi alcoolice. Nu se cunoaste cantitatea exacta de alcool care poate provoca probleme copilului. Dar, atat consumul zilnic de alcool cat si un episod izolat de exces de bauturi alcoolice in timpul sarcinii pot afecta grav copilul. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) sfatuiesc femeile insarcinate sa nu bea nici macar o singura picatura.

 

Nu utiliza droguri. Marijuana, cocaina, heroina, amfetaminele, barbituricele si LSD-ul (acidul lisergic dietilamida-25) sunt foarte periculoase pentru tine si pentru copil.


Data actualizare: 23-05-2014 | creare: 24-01-2007 | Vizite: 17385
©

Articol revizuit de către: Airinei Camelia

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce să nu faci dacă ești însărcinată? (activități cu risc în sarcină)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum