Ingrijirea dintilor de lapte

©

Autor: Redacția ROmedic

Ingrijirea dintilor de lapte

Ideea conform careia dintii de lapte nu trebuie sa ingrijiti deoarece sunt temporari si vor fi inlocuiti mai tarziu de dintii definitivi este o grava eroare. Cunostintele stiintifice si practice din ultimii ani au demonstrat ca ereditatea nu joaca niciun rol in aparitia cariilor. Daca parintii au probleme dentare nu este obligatoriu ca si copiii sa fie in aceeasi situatie: fiecare dinte care apare este sanatos si neafectat de carii.


Doar o dantura de lapte sanatoasa permite cresterea dintilor definitivi fara dificultati. Pierderea prematura a dintilor de lapte poate duce la cresterea gresita si lipsa de spatiu pentru dintii permanenti.


Doar doua treimi din dintii de lapte sunt in totalitate constituiti in interiorul maxilarului copilului la nastere. Pentru a putea dezvolta dintii ramasi, copilul are nevoie de material de "constructie", care se gaseste in laptele matern.
Dintii de lapte ii permit copilului sa aiba o alimentatie sanatoasa si sunt o condite pentru cresterea normala a maxilarului. Caria dentara la copii poate duce la infectii, malnutritie, crestere deficitara in greutate si pierderea prematura a dintelui – ceea ce poate afecta dezvoltarea dintilor permanenti. In plus, alte probleme ale sanatatii orale precum sangerarea gingiilor si cariile cresc riscurile aparitiei  acestor probleme la dintii permanenti.


O buna igiena orala, inceputa de la o varsta frageda creste sansele de a avea dinti frumosi si sanatosi  din copilarie si pe toata durata varstei adulte.
Igiena orala poate incepe inca inaintea aparitiei dintilor de lapte prin curatarea gingiilor.
Gingiile (superioare si inferioare) pot fi curatate cu ajutorul unei bucati de tifon curate si inmuiate in apa de cel putin doua ori pe zi – dupa prima si ultima masa a zilei.
La fel ca in cazul adultilor, zaharul este cel mai mare inamic al dintilor de lapte, astfel incat:
» nu puneti zahar sau miere pe suzete
» nu oferiti copilului dulciuri inainte de culcare
» nu sunt indicate dulciurile intre mese; in schimb sunt recomandate fructele si legumele proaspete si laptele
» profilaxia periodica cu fluor conform indicatiilor dentistului


Data actualizare: 06-11-2013 | creare: 04-08-2007 | Vizite: 5645
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Igiena orală la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum