Baita - Baia generala

©

Autor: Redacția ROmedic

Baita - Baia generala
Prima baie generala a bebelusului este un moment emotionant pentru parinti, desi nu este deloc usor sa manevrezi un copil care se teme de apa si plange incontinuu. Insa, cu putina rabdare si experienta, baia devine unul dintre cele mai indragite ritualuri ale cresterii unui copil, dar si un moment de placere si destindere pentru bebelus. In plus, baita este cea mai buna metoda de a face o toaleta completa a bebelusului.
Prima baie se face in general in a 15-a zi, dupa caderea bontului ombilical si cicatrizarea plagii.
Baia poate fi facuta la orice ora din zi, dar este recomandata seara inainte de ultima alaptare, deoarece apa calda destinde bebelusul si il ajuta sa doarma linistit noaptea. Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 5 -10 minute.
In prima saptamana, sau pana cand bontul ombilical cade iar zona se vindeca, se recomanda toaleta partiala a nou-nascutului, cu un burete inmuiat in apa calduta. Fata si mainile trebuie spalate frecvent, iar zona genitala trebuie curatata cu grija inainte de schimbarea scutecelor.

Desi unii parinti le fac zilnic baie copiilor din pura placere, baia generala nu este cu adevarat necesara mai mult de 2 ori pe saptamana.

Unii bebelusi sunt foarte relaxati in apa calda, in timp ce altii plang pe toata durata spalarii, iar parintii nu isi doresc decat sa termine mai repede. O camera de baie bine incalzita in prealabil poate rezolva aceasta problema.


Siguranta copilului in timpul baii

» nu lasati niciodata copilul nesupravegheat, nici macar timp de un minut. Daca suna telefonul sau soneria de la usa si trebuie sa raspundeti, puneti copilul pe un prosop si luati-l cu dvs.
» temperatura apei trebuie verificata cu un termometru, sau in lipsa acestuia cu cotul
» temperatura apei trebuie sa fie de 37°C, iar cea a salii de baie intre  20 si 22°C
» in cadita se pune intai apa rece si apoi cea calda
» nu trebuie adaugata apa calda in timp ce bebelusul este in cadita. Un nou-nascut poate suferi arsuri de gradul trei in mai putin de un minut daca apa este fierbinte
» iarna, sala de baie trebuie incalzita in prealabil

Etapele baii - Cum se desfasoara baita

1. Adunati toate obiectele necesare pentru baie si asezati un prosop, un scutec curat si hainutele copilului.
2. Puneti 5 – 7 cm apa calduta, dar nu fierbinte (aproximativ 37º C) in cadita.
3. Puneti incet copilul in apa, sustinandu-i capul si gatul cu o mana. Turnati apa calda peste el in timp ce il spalati, pentru a nu i se face frig.
4. Folositi un sapun delicat, pentru a nu usca excesiv pielea copilului. Scalpul se spala cu un burete ud si sapun, iar fata si ochii se sterg cu discuri de bumbac inmuiate in apa, fara sapun.
5. Acordati o atentie speciala pliurilor formate de piele (la gat, dupa urechi, la genunchi, etc).
6. Clatiti bine bebelusul pentru a indeparta orice urma de sapun (acesta poate irita pielea bebelusului).
7. Ridicati copilul cu grija din cadita: cu o mana sustineti capul si gatul bebelusului, iar cu cealalta sezutul, punand degetele in jurul unui piciorus.
8. Inveliti copilul intr-un prosop si stergeti-l cu blandete, fara a freca si irita pielea. Asigurati-va ca zona acoperita de scutec este complet uscata pentru a preveni eritemul fesier.
9. Puneti scutecul, imbracati bebelusul si dati-i un pupic pe capsor.

Data actualizare: 06-11-2013 | creare: 04-08-2007 | Vizite: 20833
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum