Ingrediente nesănătoase ascunse în alimentele pentru copii

©

Autor:

Ingrediente nesănătoase ascunse în alimentele pentru copii

În ultimele decenii, numărul substanțelor chimice adăugate în alimente și alte produse a crescut foarte mult. Într-o declarație intitulată „Aditivi alimentari și sănătatea copiilor”, Academia Americană de Pediatrie avertizează cu privire la riscurile alimentare - și subliniază că acestea sunt adesea mai grave pentru copii. (1)

Copiii sunt mai mici, astfel încât „doza” lor de orice substanță chimică pe care organismul lor o poate acumula ajunge să fie mai mare. Corpurile lor sunt încă în proces de dezvoltare, astfel încât aceștia pot fi expuși unui risc mai mare - și sunt tineri, astfel încât substanțele chimice au mai mult timp pentru a provoca daune mai serioase.

Zahăr

Majoritatea copiilor consumă foarte multe alimente dulci. Părinții pot încerca să limiteze expunerea copiilor lor la riscuri de sănătate prin eliminarea dulciurilor cum ar fi prăjiturile și înghețata, dar acest lucru poate să nu fie suficient.

Zahărul este adăugat în multe produse alimentare, de la ketchup și pâine până la gustări și granule - chiar și carnea procesată are zahăr adăugat.

Un prim exemplu adesea neglijat este iaurtul, în special soiurile cu aromă de fructe care conțin aproximativ 18 grame de zahăr. În loc să servești băuturi îndulcite cu zahăr cum ar fi sucul de fructe sau băuturile răcoritoare carbogazoase, încearcă să alegi un iaurt simplu și să-l servești cu felii de banane coapte și afine, migdale, nucă și stafide și ¼ linguriță de extract de vanilie.

Grăsimi saturate

Grăsimile saturate, cum ar fi cele din carnea roșie și prelucrată, alimentele prăjite, laptele și brânza, untul, produsele de patiserie și prăjiturile, cresc riscul unei persoane de a suferi de boli de inimă mai târziu - inclusiv în cazul copiilor.

În cazul în care copilul tău consumă prea multă pizza cu brânză sau brânză preambalată și felii de carne procesate, este recomandată înlocuirea cu unele opțiuni mai sănătoase, cum ar fi carne slabă și legumele.

Plumb

Acesta este cu siguranță unul dintre ultimele ingrediente pe care crezi că le-ai putea găsi în alimentele pe care le oferi copiilor tăi. Cu toate acestea, urmele de plumb se găsesc în sucuri de fructe, în amestecuri de fructe, în mere, în pere, în alimentele pentru copii și în legume precum morcovii și cartofii dulci. (2)

Printre cele mai importante riscuri ale conținutului de plumb din alimente se numără faptul că provoacă probleme de comportament cum ar fi hiperactivitate, agresivitate și lipsă de atenție, precum și un nivel scăzut al IQ-ului.

Pentru a scădea consumul de plumb al copilului, specialiștii recomandă servirea unor alimente care să blocheze absorbția de plumb, cum ar fi frunzele de nap, varză, somon afumat și produse lactate.

Acestea sunt bogate în calciu, iar calciul și plumbul concurează pentru absorbția din oase; iar, cu cât mai mare este cantitate de calciu disponibilă, cu atât este mai ușor să asimilezi calciu. În plus, alimentele bogate în fier cum ar fi carnea roșie și fasolea, atunci când sunt consumate împreună cu alimente bogate în vitamina C, pot ajuta la absorbția fierului și pot bloca absorbția de plumb. Câteva exemple de alimente bogate în vitamină C sunt roșii, portocale, ardei gras, căpșune și pepeni verzi.

Sirop de porumb cu multă fructoză

Acest îndulcitor este adăugat la multe alimente și băuturi. Totuși, Tosto explică faptul că siropul de porumb cu multă fructoză are un raport diferit de fructoză față de glucoză, deci este chiar mai dulce decât zahărul. Este, de asemenea, mult mai ieftin, deci este adăugat la numeroase produse alimentare și este îndulcitorul caloric principal în sucuri. (3)

În timp ce FDA și Asociația Medicală Americană (AMA) susțin că nu există dovezi definitive că siropul de porumb cu fructoză este mai rău pentru sănătate decât zahărul obișnuit, mierea sau alți îndulcitori tradiționali, mulți alți cercetători consideră că există o legătura între creșterea ratelor de obezitate și creșterea consumului de sirop de porumb cu multă glucoză din anii 1970. (4) (5)

În schimb, părinții ar trebui să servească numai suc cu o concentrație de 100% de fructe pentru copiii lor (și chiar ar trebui să li se acorde un consum redus). În plus, Tosto recomandă adăugarea fructelor tăiate cum ar fi căpșuni, felii de portocale, piersici, fructe de padure sau castraveți cu mentă sau lămâie în apă sau apă carbogazoasă.

Îndulcitori artificiali

În ciuda faptului că sunt utilizați de industria sănătății pentru a produce alimente cu conținut scăzut de calorii și fără zahăr, îndulcitorii artificiali sunt dăunători pentru sănătate. Cercetările au arătat că provoacă stres gastro-intestinal cu probleme cum ar fi balonarea, diareea și disbioza intestinală sau lipsa de bacterii benefice în tractul gastro-intestinal, care alcătuiesc 70% din sistemul nostru imunitar. (6)

Medicii recomandă ca părinții să pregătească alimente bogate în nutrienți, înlocuind, de exemplu, iaurtul care are diverse arome cu iaurtul grecesc nedegresat și sucurile dietetice cu apă carbogazoasă infuzată cu fructe proaspete.

Culori artificiale

Mai multe alimente decât ești conștient conțin aceste substanțe chimice, care sunt fabricate într-un laborator și sunt alcătuite din petrol brut și petrol. Deși colorarea artificială este aprobată de FDA în scopul creșterii aromei alimentare, acestea sunt asociate cu unele comportamente maladaptive ale copiilor, cu alergii, sensibilități alimentare, sindromul intestinului iritabil, migrene și cancerul tiroidian, printre alte afecțiuni. (7)

Medicii recomandă părinților să cumpere alimente cu cele mai puține substanțe chimice artificiale, în special atunci când cumpără pentru copiii lor. Caută medicamente colorate, băuturi și alimente care utilizează coloranți naturali din fructe și produse alimentare naturale și care nu conțin culori artificiale.

Sodiu

Sodiul se află ascuns într-o gamă largă de alimente. American Heart Association recomandă că este ideal să se consume 1500 mg (și nu mai mult de 2300 mg) de sodiu pe zi, dar, spre exemplu, în medie, copiii din SUA consumă mai mult de 3100 mg de sodiu pe zi, iar copiii cu o vârstă mai mare consumă cantități mai mari de sodiu deoarece aportul lor de calorii crește.

Excesul de sodiu – atunci când vine vorba de opțiuni de prânz la fel de populare pentru copii, cum ar fi pizza, pâine, rulouri, preparate reci, carne procesată și gustări sărate - este asociat cu creșterea tensiunii arteriale la copii. Acest risc este chiar mai mare pentru copiii supraponderali sau obezi.

Medicii recomandă alegerea unor versiuni cu un aport scăzut de sodiu cum ar fi folosirea de carne proaspătă cum ar fi pieptul de pui sau pieptul de curcan și tonul, alegerea de covrigi nesărați, nuci prăjite nesărate sau legume tăiate cu hummus dacă ești în căutarea unei gustări savuroase și eviți prânzul prelucrat, care poate conține o cantitate de sodiu recomandată pe jumătate de zi.

Nitriți

Nitraturile de sodiu și nitriții de sodiu sunt conservanți găsiți în carnea prelucrată, cum ar fi șunca, carnea de prânz și hotdogii calzi. În timp ce aceștia ajută la protejarea cărnii împotriva creșterii bacteriene periculoase, cum ar fi botulismul, în cantități mari - și mai ales atunci când sunt încălziți și formează nitrozamine, care sunt nesănătoase. (8)

Aceștia inhibă transportul de oxigen, ceea ce înseamnă că împiedică capacitatea celulelor roșii din sânge de a transporta oxigen la alte organe din organism. Acest lucru poate provoca probleme respiratorii și alte leziuni ale organelor și poate duce la cancere gastrointestinale și cerebrale datorită efectelor sale carcinogene.

Monoglutamatul de sodiu

Este un aditiv popular care adaugă o aromă savuroasă supei ambalate, sosurilor și alimentelor artificiale, cum ar fi biscuiții. Acest potențator de aromă poate provoca adesea probleme digestive și chiar dureri de cap și oboseală.

Cel mai bun mod de a evita glutamatul de monosodiu este de a găti ingrediente proaspete cât mai mult posibil. (9)

Grăsimi trans

Grăsimile trans sunt o preocupare pentru toate grupele de vârstă, din cauza modului în care acestea ridică nivelul colesterolului și riscul bolilor cardiace - chiar și la copii. (10)

Din cauza modului în care sunt scrise etichetele nutriționale, dacă o porție de alimente conține mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans, aceasta este listată la 0 grame, permițând astfel producatorului să pună eticheta „zero grasimi trans”. Medicii recomandă citirea listelor de ingrediente și evitarea oricărui produs pe care scrie „parțial hidrogenat”, „complet hidrogenat”, sau orice „hidrogenat”.

În timp ce anumiți aditivi alimentari au fost asociați cu unele efecte secundare cu risc crescut asupra sănătății, există o varietate de alți aditivi care pot fi consumați în siguranță în cadrul unei alimentații sănătoase. Începe prin a citi etichetele ingredientelor atunci când faci cumpărături pentru a avea control asupra dietei tale, dar și a sănătății copiilor tăi.


Data actualizare: 19-12-2019 | creare: 01-10-2018 | Vizite: 1492
Bibliografie
1. Common food additives and chemicals harmful to children. Url: https://www.health.harvard.edu/blog/common-food-additives-and-chemicals-harmful-to-children-2018072414326
2. Supporting Document for Recommended Maximum Level for Lead in Candy Likely To Be Consumed Frequently by Small Children. Url: https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm172050.htm
3. Fructose content in popular beverages made with and without high-fructose corn syrup. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24985013
4. High Fructose Corn Syrup Questions and Answers. Url: https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm324856.htm
5. Fructose and Glucose in the Body. Url: https://www.ama-assn.org/sites/default/files/media-browser/public/about-ama/councils/Council%20Reports/council-on-science-public-health/a08-csaph-high-fructose-syrup.pdf
6. Aspartame ingestion and headaches: a randomized crossover trial.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222
7. Do artificial food colors promote hyperactivity in children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled trials.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15613992
8. Nitrosamine and related food intake and gastric and oesophageal cancer risk: a systematic review of the epidemiological evidence.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16865769
9. 10 Unhealthy Ingredients Hiding in Your Kid’s Lunch. Url: https://www.rd.com/health/healthy-eating/unhealthy-ingredients-kids-lunch/
10. Trans fatty acids – A risk factor for cardiovascular disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă
  • Dieta urmată în copilărie are un impact pe tot parcursul vieții
  • Pot copiii să consume aceleași alimente ca adulții?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum