Tratamentul cu probiotice la copil - necesar sau nu?

©

Autor:

Tratamentul cu probiotice la copil - necesar sau nu?

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme benefice, care se găsesc în flora intestinală și o protejează. Ele au un efect pozitiv asupra organismului celui care le consumă, bineînțeles, în cantități moderate. Probioticele există de multă vreme însă, de curând, oamenii au devenit mai conștienți de beneficiile pe care le aduc aceste antibiotice naturale. Probioticele au un efect antibacterian pentru că ele contribuie la modificarea microbiomului și secretă substanțe antibacteriene cum ar fi imunoglobulina A. Microbiomul este alcătuit din bacterii, viruși și ciuperci care se află pe piele, în intestin, în tractul urogenital și în salivă.

Ce rol au probioticele în organism?

Atunci când echilibrul dintre germenii „buni” și cei „răi” din microbiom este distrus, pot apărea infecții și boli. Utilizarea antibioticelor ajută la uciderea bacteriilor care cauzează infecții, dar elimină și unele dintre bacteriile bune, care țin sub control bacteriile rele. Acest dezechilibru poate să ducă la înmulțirea organismelor patogene, care ajung să preia controlul în organism, ceea ce poate duce la apariția unor infecții secundare. Adesea, printre infecțiile secundare se numără candidoza, infecții ale tractului urinar și infecții intestinale.

Așadar, probioticele „se luptă” cu agenții patogeni pentru a preveni acțiunea acestora asupra învelișului epitelial al intestinului și nu numai. Probioticele produc un antitoxin și au efect antioxidant. Ele pot ajuta la „inversarea” complicațiilor infecțioase și a modificărilor legate de secreție. Ele ajută la păstrarea echilibrului sistemului imunitar.

Probioticele se găsesc nu numai în suplimente alimentare, ci și în alimente cum ar fi: iaurtul care conține culturi lactice vii, chefirul, murăturile (varza murată), kimchi (un fel de mâncare coreean), pâinea cu maia, băuturile din soia, etc.

Care sunt beneficiile probioticelor în diverse afecțiuni?

Așa cum am văzut, există argumente în favoarea efectelor benefice ale probioticelor pentru prevenirea și tratarea multor afecțiuni.

Afecțiunile gastrointestinale acute și cronice în care probioticele s-au dovedit a avea un efect benefic cuprind: gastroenterita infecțioasă, diareea, infecția cu Clostridium difficile, enterocolita necrotizantă, boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil, colicile la bebeluși, Helicobacter pylori, constipația. Probioticele s-au dovedit a avea efecte benefice și asupra tulburărilor cum ar fi dermatita atopică, alergiile alimentare, rinoconjunctivita alergică, astmul, infecțiile tractului urinar și diabetul zaharat de tip 1 și 2.

Este necesar tratamentul cu probiotice la copil?

Probioticele pot ajuta la ameliorarea constipației acute, a colicilor și a refluxului gastric la sugari și copii sănătoși. Acestea pot ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor secundare și a diareei la copiii care iau deja antibiotice. Probioticele pot chiar ajuta la prevenirea eczemelor și a alergiilor la unii copii. Deoarece efectele probioticelor pe termen lung asupra copiilor sunt încă necunoscute, copiii nu trebuie să utilizeze suplimente de probiotice ca remediu preventiv, cu excepția cazului în care le sunt recomandate de un medic.

În schimb, puteți adăuga în dieta copilului dumneavoastră alimente care conțin probiotice cum ar fi iaurtul, pentru a le menține microbiomul sănătos. Verificați eticheta produsului pentru a vă asigura că iaurtul pe care îl alegeți conține „culturi vii și active”.

Există păreri care susțin utilizarea probioticelor la copii. Din cauza lipsei de dovezi în acest sens, nu există un răspuns oficial la această întrebare. Administrarea probioticelor la copii nu este lipsită de riscuri. Copiii cu sistemul imunitar slăbit pot suferi de infecții. Alții pot avea flatulență și balonare. Probioticele pot provoca reacții adverse grave la sugarii foarte bolnavi. Înainte de a introduce astfel de suplimente în dieta copilului dumneavoastră, este bine să vă consultați mai întâi cu medicul de familie.

Efecte adverse și contraindicații

Există și unele efecte adverse asociate tratamentului cu probiotice, în principal, balonare și flatulență, efecte care, însă, se diminuează prin utilizarea continuă a probioticelor. Pacienții care se confruntă cu reacții adverse pot să scadă doza de probiotice și apoi să reia tratamentul treptat, pe măsură ce efectele secundare se diminuează. Alte efecte adverse includ: constipația, setea puternică, dar și probleme mai grave, cum ar fi bacteriemia, candidoza, septicemia și endocardita. Factorii care îi predispun pe pacienți la efecte secundare mai puternice sunt: orice spitalizare anterioară, alte boli subiacente, cateterismul venos central, la fel cum și pacienţii care suferă de imunosupresie sunt mai predispuși la efecte adverse mai însemnate odată cu utilizarea probioticelor.


Data actualizare: 03-08-2018 | creare: 03-08-2018 | Vizite: 7039
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum