Fantezii sexuale

©

Autor:

Fantezii sexuale

Fanteziile sexuale si scenele erotice au fost inregistrate pentru prima data in literatura si arta in urma cu cateva mii de ani in urma (una dintre cele mai faimoase exemple este celebra carte a iubirii KamaSutra, 400-500 IH). Fanteziile sexuale persista inca din perioada victoriana, o perioada cu reguli foarte stricte in ceea ce priveste sexualitatea si condamnarea aspra a comportamantelor de acest gen, considerate imorale. Diverse magazine ce contineau materiale pornogafice vindeau in secret surse de fantezii sexuale. In timpuri moderne, accesul facil la internet a oferit o sursa sigura de fantezii sexuale generate de filme erotice, muzica, arta, povesti erotice etc.

Ce sunt fanteziile?

Fanteziile pot fi definite ca vise cu ochii deschisi, viziuni imaginare.
Fanteziile reprezinta o parte fundamentala a naturii umane. La varsta copilariei individul dezvolta o imaginatie activa impresionanta, ca mai apoi aceasta sa fie inhibata spre varsta adulta.

Ce sunt fanteziile sexuale?

Fanteziile sexuale sunt reprezentate de orice imagine mentala, fantezie care este excitanta sau erotica pentru individ. Fantezia sexuala poate fi de lungime variata, chiar si o imagine instantantanee care starneste dorinte sexuale, motivatii sexuale, excitatie. Fantezia poate reprezenta imaginea unei experiente pozitive sau negative, poate reflecta o experienta trecuta sau o experienta sexuala viitoare sau dorita. O persoana poate fi limitata, restrictionata impotriva punerii in scena a unei fantezii sexuale, si cum intreg procesul se desfasoara in imaginatia ei, nu trebuie sa fie neaparat conforme cu fantezii acceptabile sau practice, ci sa dea frau liber imaginatiei (aceste aspecte pot furniza anumite informatii cu privire la procesele psihologice din spatele comportamentului sexual).

In general circula idea conform careia fanteziile sexuale joaca un rol foarte important in cazurile de atac sexual – pe de alta parte lipsa totala a fanteziilor sexuale sau vina ce invaluie fantezia, contribuie la aparitia unor disfunctii sexuale.
Fanteziile sexuale pot fi heterosexuale, homosexuale, incestuoase, tandre, salbatice, etc nu va blocati si nu va fie frica sa dati frau liber acestor fantezii – sunt doar niste vise.. cu ochii deschisi.

Pentru unele persoane cele mai bune aspecte ale unei fantezii sexuale sunt cele vizuale (masti, costume etc), pentru altele cele auditorii (dirty talking, sensual talking, preferinta pentru anumite sunete, o anumita muzica) . Alte aspecte ale unei fantezii pot include senzatii fizice (cuburi degheta, pene, senzatia de fierbinte, texturi matasoase etc) . Insa pentru cei mai multi cea mai spectaculoasa parte a unei fantezii sexuale este emotia evocata (suspans, obraznicie, indrazneala) .

Cum sunt generate fanteziile sexuale?

Oamenii manifesta abilitati diferite de a fantaza pe diverse teme, inclusiv pe cele sexuale si abilitati diferite de a se bucura de acest comportament. Fanteziile pot constitui un supliment al realitatii sau poate servi ca si substitut al realitatii sexuale. Fanteziile sexuale sunt adesea generate de stimuli externi, un strain atractiv, o imagine erotica, senzuala, un film erotic, romantic, o poveste, muzica etc.

Fantezii sexuale -continut

Fanteziile sexuale pot fi salbatice sau linistite, pot fi legate de o persoana reala sau de una imaginara, poate include activitati pe care vi le-ati dori sa le realizati, scene pe care nu le-ati incerca niciodata (fie datorita gradului de periculozitate, fie datorita imposibilitatii realizarii), pot implica un decor neobisnuit, trasnit, ireal sau poate sa implice jocul de roluri. Fanteziile sexuale pot sa implice de asemenea si activitati sexuale noi si excitante pentru o persoana, cum ar fi folosirea unor jucarii sexuale, experimentarea anumitor pozitii, a sexului cu mai multi parteneri, masaj erotic, etc.

Exista situatii in care anumite femei au fantezii legate de un viol sau de un sex salbatic, mai violent. Atentie! Acest lucru nu inseamna ca ea isi doreste sa devina victima reala a unui viol. In propria-i imaginatie femeia poate controla fiecare aspect al evenimentelor si scenariul imaginar este cu siguranta mult mai putin brutal decat in viata reala (nu implica durere, teroare, degradare psihica si fizica) . Imaginatia femeii plasmuieste acest tip de fantezie generata fiind de ideea barbatului coplesit de atractivitatea unei femei ce o constrange intr-un raport sexual sugerand irezistibilitatea. Explicatia specialistilor psihologi: femeia se foloseste de acest mijloc pentru a-si exprima dorinta ei de a se simti dorita, irezistibila din punct de vedere sexual si o ajuta sa depaseasca anumite inhibitii. Daca reuseseste sa-si pacaleasca sinele ca este fortata sa participe la un act sexual poate sa se bucure mai mult de realizarea efectiva a acestuia.

In mod similar barbatii au fantezii legate de desfasurarea unor relatii simultane cu mai multe partenere sexuale, desi este constient ca din punct de vedere emotional este foarte dificil sa mentina aceste relatii sexuale.

Multi oameni se simt incomod atunci cand vine vorba de propriile fantezii, considerand poate deplasat, ciudat sa se simta stimulat sexual de anumite lucruri, aspecte inacceptabile pentru altii. De cele mai multe ori fanteziile sexuale sunt considerate niste posesiuni valoroase, de care oamenii se rusineaza, le privesc ca pe niste aspecte compromitatoare ale vietii lor. Chiar si psihologii au abandonat acest subiect al psihologiei in ultima jumatate de secol, gasind fanteziile sexuale ca fiind compromitatoare pentru persoana in cauza.
Fanteziile sexuale pot exprima un aspect inconstient al mintii. De exemplu anumite fantezii sexuale, a fi supus, umil, dominat, pot fi corelate cu dorinta de a experimenta excitare sexuala fara participarea responsabilitatii personale.
Un aspect surprinzator al fanteziilor sexuale este faptul ca cei mai multi dintre noi au o anumita limitare a imaginatiei: cele mai multe fantezii sunt imagini obisnuite, fara vreun aspect iesit din comun in ceea ce priveste desfasurarea anumitor activitati sexuale legate de un partener trecut sau prezent. In ciuda potentialului nelimitat de libertate imaginativa, fanteziile sexuale sunt bine ancorate in realitate.

Opinii gresite despre fanteziile sexuale

# Una dintre cele mai frecvente conceptii gresite legate de fanteziile sexuale este legata de libertatea si capacitatea de fantazare a partenerilor unui cuplu: daca partenerii sunt intr-adevar indragostiti nu au nevoie sa-si incarce imaginatia cu fantezii sexuale. In mod frecvent si normal, atat barbatii cat si femeile au fantezii in legatura cu anumite scene erotice, fie singuri, fie cu un alt partener –acest lucru nu inseamna ca ceva lipseste din relatia lor.
# O alta conceptie gresita se leaga de caracterul fanteziilor sexuale: daca aveti anumite fantezii mai neobisnuite, inseamna ca sunteti anormal si ca va veti speria partenerul daca ii impartasiti fantezia voastra sexuala. Impartasirea catre partener a unei fantezii sexuale ceva mai neobisnuite poate chiar sa va apropie, este un moment de sinceritate si intimitate benefica pentru relatie, chiar daca partenerul nu este dispus sa participe practic la fantezia sexuala.
Aceste conceptii gresite legate de fanteziile sexuale au luat nastere inca de la opiniile lui Freud insusi care considera ca o persoana fericita nu are fantezii sexuale, ci doar una nesatisfacuta.
# Si in prezent unii oameni cred ca fanteziile sexuale reprezinta de fapt o compensatie a lipsei de oportuntiati sexuale, imbratisand ideea gresita conform careia daca ai o viata sexuala sanatoasa si implinita nu mai ai nevoie de fantezii sexuale.

Studii psihologice privind calitatea vietii sexuale a celor care se abandoneaza des fanteziilor sexuale au dezvaluit ca acestia sunt mai fericiti, au o viata sexuala mai activa decat cei care nu fantazeaza pe teme sexuale, fac sex mult mai frecvent si se angajeaza in activitati erotice mult mai des si mai facil, au de regula mai multi parteneri sexuali pentru a-si satisface dorinta sexuala si se masturbeaza mult mai frecvent decat cei care isi limiteaza capacitatea de fantazare.
Si pentru ca toata lumea sa se relaxeze psihologii considera ca asocierea fanteziilor sexuale cu o viata sexuala sanatoasa este foarte stransa, considerand de fapt patologic sa nu ai fantezii sexuale ca si individ.

Vina, vinovatia, jena sunt cele care adesea spulbera fanteziile sexuale, in punctul in care fantezia se intalneste cu ideologia personala. Sunt anumite persoane care nu se recunosc ca si persoana, personalitate in propriile fantezii sexuale. Acei indivizi iritati de propriile fantezii sexuale intretin raporturi sexuale mai putin frecvent, si sunt mai putin satisfacuti fata de cei care nu resimt aceasta vina legata de propriile ganduri erotice.

Despre fanteziile sexuale ale barbatilor si fanteziile sexuale ale femeilor

Intr-un studiu menit sa identifice cele mai frecvente fantezii in randul barbatilor si al femeilor s-a stabilit ca barbatii au mentionat un numar mare de acte sexuale, in timp ce femeile au descris latura romantica, emotionala a intalnirii sexuale. Barbatii sunt de 2 ori mai susceptibili de a se concentra pe corpul femeii si caracteristiicle sale fizice in fanteziile sale, sociologii stabilind ca dihotomia romantism / organe sexuale reprezinta diferenta majora in ceea ce priveste fanteziile barbatilor si fanteziile femeilor, si ca aceste discrepante reprezinta diferente in evolutia comportamentului sexual.
Un punct comun al fanteziilor celor doua sexe este fantezia supunerii sexuale, desi barbatii au tendinta de a avea fantezii legate de dominare sexuala, in tip ce femeile tind sa se supuna dorintelor sexuale ale partenerului in fanteziile lor. Pentru barbati ideea de a fi fortat sexual le provoaca repulsie.

Barbatii si fanteziile sexuale:

* Barbatii sunt extrem de receptivi la stimulii vizuali in generarea fanteziilor sexuale, acestia fiind focusati pe corpul femeii si de posibilitatile de a se bucura de atributele sale fizice (actorul principal si elementul activ al activitatii sexuale) .
* In societatile vestice barbatii folosesc cel mai adesea material sexual explicit ca si generator al unei fantezii sexaule, in timp ce femeile se bazeaza pe povestea romantica.
* Fanteziile sexuale masculine se bazeaza frecvent pe ideile novelistice ce abunda de creatii culturale si imaginative ale unor femei foarte frumoase, inteligente, hotarate, mereu disponibile din punct de vedere sexual.
* Barbatii prefera acele fantezii sexuale ce pot fi puse in aplicare daca ar avea suficient curaj sau oportunitatea; este putin probabil ca un barbat sa aiba o fantezie legata de un vis exotic si mai de graba despre o tehnica sexuala pe care o prefera sau ar dori sa o incerce cu partenerul sexual (sex oral, sex in grup, swing, etc) .
* In fanteziile barbatilor apare frecvent ideea de sex in grup (mai multe femei, cel mai frecvent) . Ei adesea schimba partenerele fanteziei sexuale, chiar daca se afla in mijocul scenariului imaginativ.
* Barbatii au o varietate mai mare de fantezii si intr-un ritm mult mai frecvent decat femeile.
* Pentru barbati este mai usor sa vorbeasca despre fanteziile lor sexuale, le impartasesc mult mai usor partenerei sexuale si in general nu se jeneaza cu acestea.

Femeile si fanteziile sexuale:

* Femeile sunt mai usor impresionabile cu ajutorul unor scenarii romantice, erotice, si desi adesea sunt generate si de aspectele fizice ale unui individ – pachetul de activitati sexuale vine intodeauna dotat si cu anumite tente emotioanle, pasionale, romantism (spre deosebire de barbati care o privesc mai mult ca pe o nevoie psihologica, instinct primar) .
* Femeile prefera si la nivel imaginativ aspectul erotic al unei intalniri sexuale decat formele explicite de sex preferate de barbati.
* Pentru o femeie o fantezie sexuala este rar reprezentata de ceva ce se astepta sau isi doreste cu adevarat sa se intample.
* Femeile tind sa-si imagineze diverse scenarii sexuale in care ea reprezinta elementul pasiv al activitatii sexuale, concentrandu-se pe interesul pe care partenerul sexual il manifesta fata de ea, fata de corpul ei.
* In cazul femeilor psihologii au observat ca exista anumite presiuni culturale care catalogheaza femeia ca fiind usuratica daca isi exprima liber fanteziile sexuale, existand o conceptie foarte traditionalista conform careia femeia nu trebuie sa se gandeasca la sex in afara unei relatii stabile.
* Femeile isi bazeaza frecvent subiectul fanteziilor sexuale pe experiente sexuale trecute.

Beneficiile fanteziilor sexuale

Creierul este un important “organ “ sexual. Sexul incepe de la nivelul creierului. O imaginatie activa poate fi un semn ca sunteti pregatita/a pentru sex desi din punct devedere fizic nu sunteti. Excitarea este mult mai rapida si dorinta sexuala este mult mai mare o data activate fanteziile sexuale.
O imaginatie activa in ceea ce priveste fanteziile sexual poate adauga o nota de noutate si dinamism unei relatii stabile. Poate fi benefica in special in care gradul de aventurier ce se maniesta la parteneri este diferit.
Insa daca sunt stanjeniti de ideea de a experimenta aceste fantezii in spatiul intim aveti oportunitatea de a da fau liber imaginatiei si aceasta va poate restaura nivelul de incredere si spori curajul in ceea ce priveste angajarea intr-o noua experienta sexuala.
Impartasirea reciproca si acceptarea fanteziilor intre partenerii unui cuplu poate aprofunda conexiunea emotionala, imbunatati comunicarea si intari increderea dintre parteneri.

In terapia psihosexuala, fantezia reprezinta un instrument penttru blocajul gandurilor negative. In cazul in care mintea voastra este preocupata de alte ganduri si imagini in timpul unei intalniri sexuale, fantezia va poate sa va recapatati concentrarea pe placerea sexuala.

Cum sa inveti sa iti construiesti fantezii sexuale...
Daca esti o persoana careia fanteziile sexuale nu-i sunt tocmai accesibile poti invata cum sa iti dezvolti aceasta latura a imaginatiei prin explorarea unor magazine cu carti erotice, arta erotica, tehnici de relaxare etc.

Cum sa iti impartasesti fanteziile sexuale partenerului/ei

Impartasirea fanteziilor erotice cu partenerul/a si sugerarea experimentarii unor activitati noi in viata voastra sexuala pot revigora relatia de cuplu, insa abordand subiectul intr-o maniera nepotrivita poate dauna mai mult decat imbunatati viata voastra sexuala. Impartasirea reciproca a unor fantezii sexuale poate reaprinde scanteia romantismului, flacara pasiunii, in special in relatiile stabile, de lunga durata. Desi poate fi putin ciudat sa recunosti anumite aspecte ale fanteziilor tale sexuale, fiind ganduri personale, intime, poate fi extrem de recompensator.

E adevarat ca impartasirea fanteziilor sexuale poate crea confuzii in cadrul cuplului, intrucat barbatii si femeile au tipuri diferite de fantezii si asteptari in ceea ce priveste fanteziile partenerilor lor (in geneal ca el/ea sa fie subiectul principal al fanteziei partenerului/ei) . Chiar daca fanteziile sexuale nu sunt salbatice sau inadecvate, uneori impartasirea acestora poate rani sentimentele partenerului/ei, il/o face sa se simta incomod/a.
In general fanteziile sexuale ale femeilor le ajuta sa se bucure de experienta sexuala si nu le creeaza nici un sentiment de vinovatie. Insa daca impartasesc partenerului chiar si cele mai nevinovate fantezii, acestea pot deveni confuze pentru acestia deoarece ei tendinta de a vizualiza fantezia si de a o percepe intr-o maniera diferita.
Insa aceasta impartasire, reciproca sau nu, a fanteziilor sexuale nu il/ o obliga pe partener/a in nici un fel sa incerce sa dea curs acestor fantezii. Daca partenerul/a se simte ofensat, jignit datorita fanteziei sau de ideea de a incerca traspunerea ei in realitate, nu trebuie sa insistati asupra acestei idei. Sugerarea unei fantezii sexuale nu este un lucru gresit, insa presiunea repetata asupra partenerului/ei este o atitudine gresita, lipsita de respect.

Inainte insa de a va impartasi fanteziile sexuale trebuie sa va puneti si sa va raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Care este motivatia de a impartasi aceste fantezii sexuale? Ce speri sa obtii in urma aceste confesiuni? Consideri ca aceasta impartasire a fanteziilor sexaule poate tine locul unui preludiu? Speri ca fantezia ta sexuala sa devina realitate?
2. Sunt intr-o relatie potrivita pentru a impartasi acest tip de experienta sexuala?
O astfel de impartasire a gandurilor si trairilor personale necesita existenta unei anumite intimitati in relatie. Ambii parteneri trebuie sa se simta in siguranta si sa-si acorde reciproc suficienta incredere, sa- si asigure reciproc securitate emotionala si sa treaca peste anumite reactii impulsive cauzate de nervozitate sau anxietate. Ei trebuie sa fie liberi sa refuze o cerere de indeplinire din partea celuilalt fara a se simti agresat verbal, emotional, psihic si fara a distruge relatia.
3. Poate partenerul/a meu/mea sa faca fata fanteziilor mele sexuale?
4. Sunt pregatit/a sa faca fata fanteziilor sexuale ale partenerului/ei meu /mele?
5. Va fi benefica aceasta impartasire a fanteziilor sexuale pentru relatia voastra si pentru viata noastra sexuala?
In anumite cazuri ambii parteneri au idei proprii despre ce fantezii sexuale pot impartasi, incerca. Cei care sunt compatibili sexuali au tendinta de a intelege aceste experimente in viata lor sexuala si sunt nerabdatori sa experimenteze efectele afrodisiace ale fanteziilor lor sexuale asupra vietii lor intime.

Pana la urma este doar o fantezie...

Prin defintie fanteziile traiesc doar in mintea voastra. Nu mai reprezinta o fantezie daca o transpui in realitate (din punctul de vedere al unui sexolog) .
Gandurile si imaginile din mintea voastra din timpul unei partide de sex nu reprezinta o reflectie a mentalitatii voastre reale, a conceptiei voastre legate de sexualitate.
Insa fanteziile sexuale reprezinta aspecte esentiale ale sexualitatii noastre, de departe un semn al depravarii sexuale, fanteziile sexuale sunt asociate cu o viata sexuala sanatoasa si implinita.
Fantezia sexuala are o putere impresionanta asupra oamenilor – de a starni dorinta sexuala si excitatia – unele persoane fiind capabile sa obtina orgasm in urma unui cumul de fantezii sexuale, dovedind ptentialul sexual al creierului uman.
Desi fantezia sexuala este adesea tratata ca un rezultat al unui comportament individual, partenerii isi impartasesc aceste fantezii pentru a-si imbunatati anumite aspecte ale vietii sexuale. Chiar si internetul si computerele au un rol important in generarea si impartasirea acestor fantezii (pornografie, comunicare interactiva pe roluri, camere de chat) .  

Data actualizare: 28-05-2019 | creare: 29-03-2010 | Vizite: 39876
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: