Extracția dentară

Extracția dentară

©

Autor:

Revizuit de:

Extracția dentară

Ce este extracția dentară

ExtracÈ›ia dentară este o intervenÈ›ie ce consta în îndepărtarea unui dinte bolnav, care provoacă È™i întreÈ›ine procesele patologice locale, regionale È™i generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

Această intervenÈ›ie chirurgicală poate fi efectuată fie de medicul dentist, fie de chirurgul dento-alveolar, fie de chirurgul maxilo-facial (acesta din urmă având o pregătire mult mai solidă, în special în cazul apariÈ›iei unor complicaÈ›ii).

Atunci când afecÈ›iunile parodontale au determinat îmbolnăvirea severă a dintelui, dintele este mobil È™i are structura de susÈ›inere slăbită, iar dentistul îl poate extrage cu ajutorul unui cleÈ™te dentar, fără a realiza o intervenÈ›ie chirurgicala efectivă. Însă atunci când procedura este complicată È™i riscantă este necesar ca un chirurg maxilo-facial sau un medic specializat în chirurgia orală să realizeze extracÈ›ia.

După realizarea extracÈ›iei dentare uneori sunt necesare fire de sutură pentru a afronta marginile plăgii postextracÈ›ionale È™i a grăbi procesul de vindecare. Dintele extras poate fi înlocuit după o anumită perioadă de vindecare printr-un implant sau o lucrare protetică (punte dentară).

Înainte de a lua acestă decizie drastică de a extrage un dinte, medicul dentist va discuta cu pacientul toate alternativele posibile de a salva dintele. Astfel, se va apela la această soluÈ›ie doar dacă afecÈ›iunea dentară este iremediabilă.
Indicațiile majore ale extracției dentare sunt date de complicațiile cariilor și parodontopatiilor marginale, la care se adaugă și traumatismele dento-maxilare.

În acele cazuri în care particularitățile anatomice sau alte procese patologice fac imposibil tratamentul endodontic, se pot utiliza metode chirurgicale ajutătoare, care prelungesc viaÈ›a dintelui natural pe arcada dentară È™i amână extracÈ›ia:
  • chiuretajul periapical - curățarea È›esuturilor patologice de la vârful rădăcinii
  • rezecÈ›ia apicală - îndepărtarea vârfului rădăcinii, urmată de curățarea È›esutului patologic din jurul rădăcinii dintelui
  • amputaÈ›ia radiculară - tehnică chirurgicală utilizată pentru conservarea unor molarii la care una dintre rădăcini este irecuperabilă (prezintă un proces inflamator osteo-parodontal). 

Când trebuie realizată extracÈ›ia dentară? 

O extracÈ›ie dentară se realizează atunci când:
  • caria dentară a afectat dintele în totalitate
  • abcesul este sever È™i nu există o altă alternativă de tratament pentru a îndepărta infecÈ›ia
  • infecÈ›ia a distrus o mare parte a dintelui È™i a osului maxilar
  • dinÈ›ii sunt înghesuiÈ›i
  • unii dinÈ›i împiedică erupÈ›ia altora
  • unele tratamente ortodontice (aparatul dentar) necesită extracÈ›ii dentare, pentru a face loc astfel dinÈ›ilor care urmează să fie indreptaÈ›i corespunzător
  • în cazul persoanelor supuse unor radiaÈ›ii în zona capului È™i a gatului, este necesară extracÈ›ia dinÈ›ilor aflaÈ›i în câmpul de acÈ›iune a radiaÈ›iilor
  • persoanele ce sunt supuse unor tratamente de combatere a cancerului sunt susceptibile de infecÈ›ii dentare (din cauza imunității scăzute a organismului)
  • în cazul persoanelor care urmează să suporte un transplant de organe, este necesară extracÈ›ia dinÈ›ilor care ar putea cauza infecÈ›ie în organism după efectuarea intervenÈ›iei (tratamentele medicamentoase de după transplant conduc la scăderea imunității organismului)
  • este o metodă aleasă de unii pacienÈ›i ca alternativă ieftină a restaurării dentare
  • incluzia dentară - „măselele de minte” (numite cel de-al treilea molar) sunt adesea extrase înainte sau imediat după ce erup, din cauza creării unui blocaj de creÈ™tere.

MulÈ›i medici dentiÈ™ti recomandă extracÈ›ia dinÈ›ilor în incluzie, adică erupÈ›i parÈ›ial, deoarece aceÈ™tia permit pătrunderea bacteriilor È™i producerea infecÈ›iei, care se poate extinde la osul maxilar, cu efecte grave. ErupÈ›ia dentară exercită o presiune continuă (atunci când dinÈ›ii nu au loc suficient), care în cele din urmă vătămează rădacinile dinÈ›ilor învecinaÈ›i.

Rolul extracției dentare

ExtracÈ›ia dentară este realizată din motive structurale, de poziÈ›ie È™i economice. Cel mai adesea, incluzia dentară creează o serie de probleme în dezvoltarea corectă È™i armonioasă a danturii, iar extracÈ›ia este singura alternativă pentru a împiedica aceste probleme.

ExtracÈ›ia dintelui în incluzie poate preveni infecÈ›ia, distrugerea osoasă È™i a dinÈ›ilor invecinaÈ›i, evitând astfel apariÈ›ia unor efecte dureroase în anii ce vor urma. ExtracÈ›ia dentară este È™i o metodă utilă pentru a face mai mult loc pe arcadă pentru corectarea poziÈ›iei unor dinÈ›i sau atunci când nu mai există nicio posibilitate de a îndrepta poziÈ›ia acestora, afectând sever desfășurarea proceselor obiÈ™nuite de ocluzie, masticaÈ›ie, ingerare.

ExtracÈ›ia dentară împiedică răspândirea infecÈ›iei către ceilalÈ›i dinÈ›i sau chiar în întreg organsimul (previne pătrunderea infecÈ›iei în sistemul sangvin) È™i previne pierderile osoase È™i apariÈ›ia/ agravarea bolilor parodontale.

Tipuri de extracții dentare

Extracția dentară poate fi:
  • extracÈ›ie cu alveoloplastie (modelarea osului alveolar în urma unei extracÈ›ii dentare)
  • extracÈ›ie prin alveolotomie (incizie chirurgicală a alveolelor dentare)

În funcÈ›ie de poziÈ›ia dintelui ce urmează a fi supus intervenÈ›iei, există alte doua tipuri de extracÈ›ii:
  • extracÈ›ia simplă - efectuată atunci când dintele este vizibil în cavitatea bucală (a erupt).
  • extracÈ›ia chirurgicală – efectuată atunci când dintele nu a erupt încă sau nu este uÈ™or vizibil în cavitatea bucală (sau rupt la nivelul gingiei).

ExtracÈ›iile simple sunt cele mai frecvente tipuri de extracÈ›ii realizate de medicii dentiÈ™ti: sub efectul unei anestezii locale, medicul va realiza extracÈ›ia cu ajutorul unui cleÈ™te dentar, prin miÈ™cări repetate pentru a lărgi alveola dintelui. Daca este necesar, acesta foloseÈ™te È™i un instrument numit elevator, poziÈ›ionat între dinte È™i gingie, pentru a facilita extracÈ›ia.

În cazul extracÈ›iilor chirurgicale, un chirurg maxilo-facial, cel mai adesea, va realiza o incizie la nivelul gingiei È™i va decola un lambou gingival, pentru a crea o cale de acces către dintele în cauză (sau fragmentul dentar).

Precauții

În unele situaÈ›ii, extracÈ›iile dentare trebuie amânate temporar, din cauza apariÈ›iei unor conjuncturi nefavorabile pentru realizarea intervenÈ›iei:
  • Pătrunderea infecÈ›iei în sistemul osos de susÈ›inere a dintelui. InfecÈ›iile nu permit anesteziei dentare să îÈ™i facă efectul corespunzător È™i, în plus, dacă extracÈ›ia se realizează în plin fenomen infecÈ›ios, bacteriile pot disemina în organism. Este necesară administrarea unui tratament antibiotic.
  • Pacientul consumă medicaÈ›ii ce subÈ›iază sângele (anticoagulante). Este necesară întreruperea unor astfel de tratamente cu cel putin 3 zile înainte de programarea extracÈ›iei.
  • PacienÈ›ii care au fost supuÈ™i următoarele intervenÈ›ii în ultimele 6 luni: inlocuirea valvei cardiace, operaÈ›ie pe cord deschis, înlocuire de articulaÈ›ie protetică, fixarea unei anastomoze (È™untare). Este necesară administrarea de antibiotice pentru a reduce riscul unei infecÈ›ii bacteriene.
    Infarct de miocard în ultimele 6 luni, accident vascular cerebral, leucemii acute - extracÈ›ia necesită amânare.

Pregătirea pentru extracția dentară

Înainte de extracÈ›ie, medicul dentist va analiza atent antecedentele medicale (intervenÈ›ii chirurgicale, reacÈ›ii alergice, tratamente medicamentoase trecute sau în curs) È™i dentare ale pacientului È™i va efectua o radiografie.
La radiografie el va observa lungimea, forma È™i poziÈ›ia dintelui la nivelul osului maxilar. Pe baza acestor informaÈ›ii, medicul va estima gradul de dificultate al procedurii È™i poate decide dacă intervenÈ›ia este de competenÈ›a unui specialist în chirurgia orală.

Procedura propriu-zisă

Această intervenție este realizată doar sub efectul anesteziei (locale, generale sau sedare conștientă).

La o extracÈ›ie simplă, după anestezia locală, dintele este mobilizat din alveolă cu un instrument numit elevator, apoi extras cu cleÈ™tele dentar. Medicul dentist poate finisa È™i recontura apoi osul subiacent (alveoloplastie), apoi închide alveola postextracÈ›ională prin suturi.

ExtracÈ›iile chirurgicale sunt efectuate de către chirurgul maxilo-facial. PacienÈ›ilor cu situaÈ›ii medicale speciale È™i copiilor li se vor administra anestezii generale. Medicul chirurg va realiza o incizie în gingie pentru a crea cale de acces către dinte. În unele cazuri este necesar ca dintele să fie tăiat în fragmente pentru a putea fi extras.

Atunci când este necesară extracÈ›ia tuturor celor 4 molari de minte, este bine ca această intervenÈ›ie să se realizeze odată, într-o singură È™edință. Molarii de sus (maxilari) sunt mai usor de extras decat cei din partea inferioară a maxilarului (mandibulari).
Firele de sutură (dacă sunt necesare) fie sunt resorbabile, fie vor fi îndepărtate de către medicul dentist, dupa câteva zile.

Riscurile extracției dentare

Unele intervenÈ›ii chirurgicale pot declanÈ™a o infecÈ›ie ce pătrunde în sistemul sangvin, din cauza numeroaselor bacterii aflate în cavitatea bucală (È™i implicit în apropierea inciziei). InfecÈ›ia se poate răspândi în organsim dacă sistemul imunitar este slăbit iar pacientul prezintă: valve cardiace artificiale, un defect cardiac congenital, ciroză, proteză artificială, predispoziÈ›ie la endocardită (o infecÈ›ie a valvelor inimii sau a stratului său intern). Necesită tratament cu antibiotic înainte È™i după intervenÈ›ie.

În timpul extracÈ›iei cu cleÈ™tele, se poate produce ischemie superficială (ce creÈ™te riscul de necroză È™i posibilitatea de infecÈ›ie severă).
Alveolita uscată sau umedă (osteita alveolară) cauzează dureri acute.

Complicațiile extracției dentare

Dificultatea unei extracÈ›ii creÈ™te odată cu existenÈ›a următorilor factori: È›esuturi de susÈ›inere puternice, o morfologie radiculară dificilă, o coroană dentară fragilă din cauza multiplelor restaurări dentare, carii profunde, dinÈ›ii sensibili în urma unui tratament endodontic.

DeÈ™i în general extracÈ›ia dentară este o intervenÈ›ie obiÈ™nuită È™i uÈ™oară, există cazuri când pot apărea complicaÈ›ii.

ComplicaÈ›ii ce pot apărea în timpul procedurii de extracÈ›ie

  • lezarea dinÈ›ilor adiacenÈ›i (ex: fracturi, fisuri), luxarea unor dinÈ›i vecini, coroane, punÈ›i dentare, implanturi)
  • fracturarea dintelui în timpul procedurii de extracÈ›ie (va necesita mai mult timp È™i efort pentru finalizarea intervenÈ›iei È™i fragmentarea dintelui pentru a facilita extracÈ›ia)
  • nefinalizarea extracÈ›iei (un fragment din dinte ramâne fixat în osul maxilarului, iar extracÈ›ia acestuia poate fi mai dificilă din cauza vecinătății unui nerv).
  • vătămări produse sinusului (extracÈ›ia unui molar superior poate duce la deschiderea accidentală a sinusului maxilar, care în lipsa tratamentului corespunzător conduce la probleme serioase). De obicei micile orificii sau fisuri ale sinusurilor se vindecă singure; în caz contrar este necesară o intervenÈ›ie chirurgicală corectivă.
  • daune produse unor terminaÈ›ii nervoase (paralizie facială - temporara sau parÈ›ială)
  • fracturarea maxilarului (în cazul pacienÈ›ilor cu o structură osoasă slăbită sau osteoporoză).

Complicații ce pot apărea după intervenție

  • osteită alveolară (alveolita postextracÈ›ională) - atunci când pelicula ce se formează natural pentru a proteja osul È™i zona de incizie se desprinde. În acest caz, atât osul maxilarului cât È™i terminaÈ›iile nervoase din zonă intră în contact cu bacterii, particule alimentare, aer, crescând riscul de infecÈ›ie. Are loc inflamarea alveolei È™i necrozarea superficială a osului din aceasta. Apare mai ales în extracÈ›iile dificile, cu traumatizări ale gingiei È™i pereÈ›ilor osoÈ™i, precum È™i în cazul în care locul rămas dupa extracÈ›ia dintelui (alveola) nu este curățat corespunzător de fragmente de os sau resturi de dinte.
  • infecÈ›ie (în special în cazul pacienÈ›ilor cu un sistem imunitar deficitar)
  • sângerare excesivă, tumefacÈ›ie, inflamare È™i febră.

Îngrijirea post-operatorie: indicaÈ›ii È™i recomandări

De obicei, dupa extracÈ›ia unui dinte se produce o mică hemoragie care se opreÈ™te în 4-5 minute, formându-se un cheag de sânge (o peliculă ce protejează zona inciziei È™i osul alveolei).
Pentru persoanele care sufera însă de tulburări de coagulare a sângelui sau alte afecÈ›iuni generale, această sângerare se poate prelungi sau poate porni din nou după 1-3 zile de la scoaterea dintelui.
În aceasta situaÈ›ie hemoragia poate fi provocată de o lovitură, de o infecÈ›ie, de unele resturi dentare, care nu au fost extrase, ori de hipertensiunea arterială. De asemenea, hemoragia poate fi declanÈ™ată È™i de alimente sau lichide fierbinÈ›i consumate la scurt timp după extracÈ›ia dintelui.

Este esenÈ›ial să mentineÈ›i zona curată È™i să preveniÈ›i infecÈ›ia. Medicul dentist vă va da să muÈ™caÈ›i uÈ™or pe o bucată de tifon uscat, steril, pe care trebuie să îl È›ineÈ›i timp de 30-45 de minute pentru a reduce hemoragia până la oprirea completă.

Principalele recomandări pentru a grăbi vindecarea sunt:
  • În primele 24 de ore nu clătiÈ›i, nu scuipaÈ›i È™i nu folosiÈ›i paiul pentru a consuma lichide.
  • ConsumaÈ›i medicamentele prescrise de medic, pentru a calma durerea instalată după ce efectul anesteziei a trecut È™i a preveni infecÈ›ia.
  • Abia după 24 de ore puteÈ›i clăti gura cu apă călduță sau soluÈ›ie de apă salină pentru a reduce umflăturile È™i a ameliora durerea.
  • RelaxaÈ›i-vă după intervenÈ›ie. Nu întreprindeÈ›i activități fizice, căci acestea pot declanÈ™a sângerarea.
  • ConsumaÈ›i alimente moi.
  • Nu aplicaÈ›i presiune cu limba asupra zonei de incizie.
  • Pe măsură ce zona se vindecă, puteÈ›i să adăugaÈ›i È™i alimente mai dure în alimentaÈ›ia dumneavoastră, însă acordaÈ›i o atenÈ›ie sporită în timpul masticaÈ›iei.
  • ÎngrijiÈ›i-vă delicat ceilalÈ›i dinÈ›i, fără a afecta zona de extracÈ›ie.
  • AplicaÈ›i comprese cu apă rece pe obraz pentru a reduce durerea È™i a dezumfla È›esuturile moi.
  • Nu fumaÈ›i È™i nu consumaÈ›i produse lactate timp de 24 de ore.

Rezultate

În urma extracÈ›iei dentare rana se vindecă, de obicei, în aproximativ două săptămâni. Durează în jur de 3 până la 6 luni pentru regenerarea È™i restructurarea osului È™i È›esuturilor moi. ComplicaÈ›iile post-operatorii cum ar fi declanÈ™area unei infecÈ›ii sau osteita alveolară pot încetini procesul de vindecare.

După extracÈ›ie, medicii dentiÈ™ti recomandă înlocuirea dinÈ›ilor cu un implant sau punte dentară, excepÈ›ie făcând situaÈ›ia în care extracÈ›iile au fost făcute ca parte a tratamentului ortodontic. Dacă dinÈ›ii nu sunt înlocuiÈ›i, absenÈ›a lor poate cauza o serie de probleme pe termen lung:
  • Modificarea poziÈ›iei dinÈ›ilor restanÈ›i. DinÈ›ii aflaÈ›i în vecinătatea zonei de extracÈ›ie tind să se îndrepte către spaÈ›iile goale. Aceasta poate conduce pe temen lung la uzura anumitor dinÈ›i, bruxism sau afectarea articulaÈ›iei temporomandibulare.
  • Dificultăți de masticaÈ›ie. Acest lucru se întâmplă în special în cazul extracÈ›iei molarilor.
  • Probleme estetice, în special când este vorba de dinÈ›ii frontali.

Data actualizare: 09-01-2015 | creare: 26-06-2009 | Vizite: 123394
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eroziunea dinÈ›ilor
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • PeriuÈ›a de dinÈ›i manuală
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum