Estetica feței

©

Autor:

Estetica feței
Fata reprezinta 3, 12 % din suprafata corporala a unui adult, conform cercetarilor unui chirurg plastician rus de renume, Petinkov. Complexitatea trasaturilor fetei depaseste orice alta parte a corpului, fapt pentru care infrumusetarea si reintinerirea sa sunt domenii extrem de nuantate.

Deoarece fata, oglindeste sufletul si personalitatea unui om, domeniul esteticii faciale, al corectiilor anumitor trasaturi este destul de dificil de abordat.
Mimica fetei este cea care ne completeaza atunci cand nu putem exprima anumite lucruri prin limbaj. O schimbare de look, o ridicare a pielii, a privirii, a sprancenelor, relaxarea musculaturii faciale pot schimba radical mimica, expresia fetei.

Faciesul (fata si expresia sa) are un limbaj specific de comunicare, mai subtil si mai profund decat comunicarea verbala.
De asemenea, fata poate fi considerata si o „oglinda” a sanatatii psihice si fizice si a vitalitatii a organsimului.

Profiloplastia reprezinta o interventie chirurgicala complexa prin care se poate obtine un profil facial aproape perfect, o armonizare a fetei in ansamblu. Echilibrarea proportiilor fetei se poate realiza si prin intermediul implanturilor faciale, al caror scop este tot modificarea formei si conturului fetei (transformari ale nasului si barbiei, modificari la nivelul pometilor, maxilarului sau fruntii).

Orice interventie chirurgicala de estetica faciala isi propune sa redea fetei tineretea si armonia elementelor sale componente.
estetica fata
Analiza esteticii faciale are la baza unele reguli, dintre care cea mai importanta este „Proportia Divina”, folosita de grecii antici.

Acest tipar imparte fata in trei parti, intre care se stabileste un raport de 1 : 1,618.  A - linia parului, B, linia barbiei, C- baza nasului. Prima treime, AC, este egala cu 1, in timp ce urmatoarele doua treimi, aferente CB, este 1,618.
Acesta raport, de 1: 1,618, este considerat o proportie universala de perfectiune.

Desi simetria, egalitatea partilor si proportiile repetitive stau la baza esteticii faciale, acestea nu sunt suficiente pentru a putea vorbi despre frumusete. Proportionalitatea componentelor fetei estea cea care influenteaza in cea mai mare masura perceptia umana, decizia atunci cand se vorbeste despre frumusete.

Pe masura ce imbatranim, aceste proportii ale fetei  se schimba semnificativ, in special in partea inferioara a fetei. Cel mai adesea, treimea mediana are o tendinta de a descreste in lungime, determinand aparitia unei distante mai mari intre nas si buza superioara si o distanta mai mica intre buza inferioara si barbie.

Aceasta modificare se explica prin transformarile de structura osoasa, ce au ca efect aparitia un aspect rectangular al fetei, distrugand aspectul triunghiului frumusetii (forma triunghiulara, cu varful in jos este asociata unui aspect tanar).

In jurul varstei de 50 de ani, trasaturile isi pierd din rotunjimi, iar tringhiurile frumusetii isi „intorc varful”, creand un aspect trist, obosit si lax al pielii. Aceste semne pot aparea in jurul varstei de 30 de ani, cand pot fi estompate inca cu injectarea unor filleri dermali, insa apoi vor fi necesare proceduri estetice avansate.

Esteticienii au studiat timp de zeci de ani procesul de imbatranire al fetei, iar concluziile lor pot fi formulate astfel: contractarea grasimii si redistributia tesutului facial in adancime reprezinta punctele de plecare pentru toata modificarile structurale ale trasaturilor faciale.

De-a lungul timpului, medicii plasticieni si esteticieni au incercat sa restaureze trasaturile perfecte ale fetei de bebelus, corectand triunghiurile „batranetii” de jos in sus. Acesta este motivul pentru care sunt folosite substantele de umplere a tesuturilor faciale (fillere) – pentru a restaura triunghiurile frumusetii.

Frumusetea este insa un concept destul de dificil de inteles si de atins. Ea este intotdeauna asociata cu un aspect neted, stralucitor si tineresc al pielii, al trasaturilor faciale. Ochii expresivi, pometii inalti, nasul armonios, buzele pline si frumos conturate sunt elementele naturale ale unui chip ravnit de orice femeie.

Nasul este un element central al fetei; orice asimetrie este  vizibila imediat. Un element de proportionalitate a nasului este dat de latimea acestuia la nivelul narilor, care trebuie sa reprezinte 70 % din lumgimea nasului.

Buzele reprezinta principalul element estetic in segmentul inferior ale fetei, completand trasaturile frumoase ale unei femei, reprezentand un element de atractie pentru barbati. Buzele cu volum si bine conturate ofera impresia de sanatate si vigoare, accentuand senzualitatea si frumusetea feminina.
Estetica fetei este cea care restaureaza anumite elemente de proportionalitate a buzelor (marime, forma, volum) pentru a mentine anumite rapoarte la nivelul segementului facial inferior.

Stresul zilnic, poluarea, stilul de viata, inaintarea in varsta sunt principalele elemente care isi pun amprenta la nivelul fetei, intr-un mod mai vizibil decat in alte regiuni ale corpului.

Timpul nemilos adanceste ridurile si diminueaza regenerarea celulara, iar pielea isi pierde elasticitatea si fermitatea. Pentru a combate aceste efecte puteti apela la diverse metode de gimnastica faciala, tonifiere musculara, presopunctura, acopunctura si alte proceduri cosmetice eficiente, si, cel mai important, o autoeducare in ceea ce priveste stilul de viata.

De cele mai multe ori insa, din pacate, confruntarea zilnica cu diverse sarcini si probleme, pune valul uitarii peste aceste ritualuri ale sanatatii si frumusetii.

Termenul de „rejuvenare", utilizat destul de frecvent in domeniul tratamentelor faciale, si in special antiaging, se refera la modalitatea de intinerire a pielii si la dobandirea unei frumuseti naturale.

Ca pentru orice alta afectiune a organismului, si pentru efectele procesului de imbatranire exista doua cai de tratament: preventia si tratamenul curativ prin diverse procedee chirurgicale si nechirurgicale.

Printre masurile de preventie se incadreaza si un regim alimentar sarac in grasimi si carne, bogat in cruditati, fructe si vitamine, un somn odihnitor de 7-8 ore pe zi, un program fix, bine organizat si disciplinat – toate acestea vor conduce la un organism sanatos, care functioneaza normal.

In Romania, incepand cu anul 2000, numarul operatiilor estetice a crescut cu 50 %, dintre care cele mai multe sunt cele de lifting facial si blefaropalstie (de corectie a pleoapelor si estomparea a pungilor de sub ochi).

Va propunem sa aflam mai multe despre optiunile chirurgicale si nechirugicale folosite in estetica fetei.
Lifting-ul gatului

Interventiile de remodelare a zonei gatului si decolteului au rolul de a intari, redrepta pielea laxa si de a oferi fermitate pielii si muschilor din jurul gatului, pentru a obtine linii maxilare mai bine definite si a un tonus mai tanar al fetei....

Lifting-ul sprancenelor

Cele mai vizibile semne ale trecerii timpului sunt cele de la nivel facial. Sprancenele reprezinta un cadru de definire a ochilor, deci un element important in estetica fetei. Ce metode de reintinerire a conturului sprancelor exista? ...

Indepartarea pilozitatii faciale inestetice

Problematica parului facial este un subiect de interes major, in ceea ce priveste estetica faciala. Exista numeroase metode de indepartare si tratare, pentru a va elibera de aceasta grija, cel putin temporar. Vi le prezentam pe larg, in continuare. ...

Blefaroplastia - chirurgia estetica a pleoapelor

Ochii si zona periorbitala sunt zone de captare a atentiei in timpul contactului verbal direct dintre oameni. Blefaroplastia reprezinta o solutie pentru corectarea pleoapelor cazute si pliate si a cearcanelor pufoase sau adancite. ...

Rinoplastia pentru adolescenti

Remodelarea nasului reprezinta una dintre cele mai solicitate interventii chirurgicale faciale din randul adolescentilor, cu scop estetic (pentru a evita eventualele urmari ale unui stres emotional si presiunii celor de aceeasi varsta) sau corector- reconstructiv...

Rinoplastia - operatia de corectie a nasului

Un nas mare, coroiat, prea lung sau prea gros poate atrage priviri insistente si aluzii jenante. Rinoplastia este operatia care poate oferi conturul dorit al nasului, eliminand acest complex fizic si redand in acest mod increderea in sine. ...

Rinoplastie - tehnici

Scopul rinoplastiei este de a obtine un nas estetic, armonizat cu proportiile faciale, fara a interfera cu functiile normale, anatomice ale acestuia. Care sunt tehnicile prin care poate fi obtinut un aspect armonios, imbunatatit al nasului....

Lifting facial caracteristici- tehnici chirurgicale de lifting

Lifting -ul facial traditional (standard): actioneaza asupra treimii inferioare a fetei - se recomanda pacientilor ce necesita o ridicare a pometilor si a obrajilor ; rezultate: atenuarea pliurilor profunde nazolabiale, ridicarea usoara a coltului ochilor si netezirea gatului...

Tipuri de lifting facial

Planul dumneavostra de lifting facial poate include si alte proceduri chirurgicale sau minim invazive pentru a asigura o rejuvenare faciala completa....

Lifting facial chirurgical - beneficii si riscuri

Un lifting facial ofera un aspect facial intinerit, o schimbare in expresia fetei ce stimuleaza increderea in sine si perceptia celor din jur eliminand un aspect incruntat, obosit, lipsit de viata....

Lifting facial chirurgical - ritidectomie

Liftingul facial chirurgical - macroscopic (ritidectomia) este o procedura chirurgicala majora, destinata intineririi fetei prin indepartarea totala sau partiala a excesului cutanat sever si a acumularilor nedorite de grasime la nivelul fetei si gatului...

Marirea buzelor - tehnici si riscuri

Pentru cei nemultumiti de forma si marimea buzelor exista mai multe metode pentru a rezolva problemele estetice ale buzelor. Remodelarea si conturarea buzelor consta in remodelarea unor linii si forme informationale pentru a transmite cu intensitate maxima semnalele sexuale faciale feminine....

Estetica buzelor - corectarea buzelor, remodelare si marire buze

Buzele au un rol important in estetica faciala, fiind simbol al feminitatii si senzualitatii. Forma, marimea si culoarea buzelor pot oferi anumite trasaturi specifice chipului si pot comunica anumite lucruri pentru si despre personalitatea dumneavoastra. Stralucitoare sau mate, cu aspect umed sau opac, subtile sau indraznete, forma, conturul, volumul si nuanta buzelor sunt criterii ce pot defini buzele atragatoare....

Marirea buzelor - lista de metode pentru marirea buzelor

Marirea buzelor - lista completa de proceduri si metode pentru marirea buzelor: augmentare buze, implanturi buze, lipofiling, remodelare buze cu laser, expanderi, avantaje, dezavantaje, comentarii si explicatii...

Uleiul de silicon - rezultate (semi)permanente

Uleiul de silicon lichid injectabil - in termeni stiintifici polisiloxan sau polidimetilsiloxan, iar in termeni comerciali Silikon 100 sau PMS - este o substanta folosita pentru marirea buzelor, sau pentru umplerea ridurilor si a golurilor inestetice faciale....

Otoplastie

Otoplastia este o interventie estetica chirugicala care modifica aspectul urechii externe a unui individ. Otoplastia presupune o combinatie a unor proceduri de repozitionare, remodelare, aditie a unei structuri deficitare sau lipsa sau indepartarea unor elemente structurale....

Lifting facial nechirurgical

In ultimul timp au aparut o multime de produse si proceduri cosmetice nechirurgicale, care se adreseaza semnelor de imbatranire ale fetei, optiunile parand a fi nelimitate - substante de umplere, radiofrecvente, laser, dermabraziune, mini-lifting facial, etc....

Tipuri de implant facial

Implanturile faciale sunt folosite pentru a produce modificari faciale tridiemnsionale. Prin extinderea limitelor exerioare a proeminenetelor osoase, proportiile si forma fetei poate suferi schimbari dramatice....

Implant facial - alternativa chirurgicala de reintinerire faciala

Echilibru si armonizarea trasaturilor fetei! Acestea sunt punctele cheie pentru a stabili un aspect facial atragator. Implantul facial este utilizat pentru a amplifica, evidentia aspectul anumitor trasaturi faciale, inclusiv pometii si linia maxilarului....

Injectii cu Botox

Botox-ul amelioreaza ridurile prin relaxarea muschilor si blocarea impulsurilor nervoase care duc la formarea cutelor pe piele. Injectarea cu Botox dureaza cateva minute si de obicei nu necesita anesteziere. Discomfortul este minim si temporar......

Injectiile cu colagen

Injectiile cu colagen reprezinta o procedura estetica nechirurgicala pentru a diminua aspectul ridurilor, pentru a da volum unor buze prea subtiri, sau pentru a reda volumul unor trasaturi ce s-au lasat odata cu trecerea anilor......

Microdermabraziunea

Scopul urmarit prin microdermabraziune este intinerirea pielii, reducerea cicatricilor minore si indepartarea ridurilor fine si a semnelor lasate de acnee, pielea tabacita, petele maronii, rosii sau de la soare......

Peeling-ul facial

Peeling -ul este un procedeu de reconditionare a suprafetei pielii prin mijloace medicale, in scopul reducerii ridurilor, a petelor, a porilor dilatati si a zonelor inrosite......

Dezincrustarea electrica - anaforeza

Dezincrustarea este un tratament facial, specific tenurilor incarcate si grase, si reprezinta o degresare a tenului.Acest tratament facial consta in indepartarea excesului de sebum cu ajutorul unei solutii dezincrustante sau cu ajutorul currentului galvanic......

Dermabraziunea - cum sa ai un ten perfect

Dermabraziunea are rolul de refinisare a straturilor superioare ale dermei cu ajutorul unor metode de exfoliere controlata, chirugicala. Tratamentul netezeste marginile proeminente ale unor iregularitati, oferind pielii un aspect mai luminos si neted......

Microinjectii faciale antiriduri

Microinjectiile antiriduri relaxeaza muschii faciali care produc cute ale pielii si riduri, prin blocarea eliberarii de acetilcolina, substanta chimica ce activeaza respectivii muschi......

Peeling-ul cu laser - Remodelare cutanata

Remodelarea cutanata cu laser (peeling cu laser, lasabraziune, resurfacing) este una dintre cele mai moderne metode de remodelare a tenului si a devenit extrem de populara printre metodele de tratament antiaging......

Cum îngrijești corect un ten sensibil. Sfaturi de la dermatologi

Pielea de pe fața ta este foarte sensibilă și reacționează excesiv la diverși factori, cum ar fi variațiile de temperatură, stresul sau schimbările hormonale? Tenul sensibil, denumit și piele reactivă, poate afecta toate tipurile de ten și se poate m...

Rinoplastia secundară

Rinoplastia secundară este definită drept intervenția chirurgicală de corectare a defectelor situate la nivelul nasului ce nu au putut fi tratate printr-o intervenție inițială sau apărute ca urmare a incorectitudinii acesteia. Intervenția prezintă anumite dificultăți caracteristice în comparație cu rinoplastia primară, aspect at...

Îngrijirea tenului gras sau acneic vara, cu produse cosmetice de brand cu efect antiinflamator

Pentru îngrijirea pielii, dermatologii recomandă produse cosmetice de calitate înaltă, care au ingrediente active (precum acid salicilic) combinate cu uleiuri esențiale cu efect bactericid. Astfel de produse de brand inhibă dezvoltarea microflorei pa...

Epilarea facială

Epilarea facială, procesul de îndepărtare a părului nedorit de pe față, constituie în prezent un trend popular în rândul femeilor, dar nu numai, care ajută la obținerea unui aspect curat și neted al pielii. Deoarece epilarea facială poate agrava anumite condiții de sănătate ale pielii, se recomandă consultarea u...

Tenul tău are nevoie de îngrijire specială vara

Așa cum îți schimbi garderoba la fiecare sezon este important să îți schimbi și ritualul de îngrijire al tenului odată cu schimbarea anotimpului. Vara înseamnă mai multă expunere la soare, ceea ce duce la o piele mai grasă. Umiditatea nu este prietenul tău cel mai bun, chiar dacă ploile răcoresc atmosfera deoarec...

Nas strâmb - ce implică îndreptarea nasului (și costuri)

Nasul strâmb sau deviat, dobândit în urma unei traume, unei infecții severe, unei tumori sau prezent de la naștere, reprezintă una dintre cele mai comune și mai complexe probleme de natură estetică întâlnite de medicii plasticieni. Un nas strâmb poate influența într-un sens negativ sănătatea psihic...

Bichectomia (bisectomia), sau cum să scapi de obrajii grăsuți

Bichectomia este o intervenție chirurgicală care constă în îndepărtarea parțială sau totală a bulei de grăsime a lui Bichat (corpul adipos al obrazului). Aceasta este de fapt o aglomerare de țesut adipos ce se află situată între planurile musculare profunde și cele superficiale ale fiecărui obraz imediat sub pomeți...

Cum să te speli pe față în funcție de tipul de ten

O îngrijire corectă a pielii și alegerile alimentare sănătoase pot contribui la întârzierea îmbătrânirii și pot preveni diferite probleme ale pielii. Indiferent de tipul de piele, o rutină zilnică de îngrijire a pielii te poate ajuta să îți menții sănătatea generală a pielii și să îți...

Cum obții rapid aspectul unui ten proaspăt

O piele proaspătă mai ales pe durata verii este un vis care poate deveni realitate dacă apelezi la câteva tratamente naturiste cu efecte demonstrate. Introdu în dieta zilnică alimente sănătoase (fructe și legume proaspete, carne slabă, alimente bogate în fibre) și pune în aplicare unul dintre tratamentele de mai jos...

Complicațiile rinoplastiei

Rinoplastia este de departe cea mai solicitată dintre intervențiile chirurgicale la nivel facial. Care sunt complicațiile acestei proceduri și care este conduita terapeutică în cazul fiecăreia?...


Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 25-09-2009 | Vizite: 122910
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum