Rinoplastia secundară

Rinoplastia secundară

©

Autor:

Rinoplastia secundară

Rinoplastia secundară este definită drept intervenÈ›ia chirurgicală de corectare a defectelor situate la nivelul nasului ce nu au putut fi tratate printr-o intervenÈ›ie iniÈ›ială sau apărute ca urmare a incorectitudinii acesteia. IntervenÈ›ia prezintă anumite dificultăți caracteristice în comparaÈ›ie cu rinoplastia primară, aspect atribuit în primul rând prezenÈ›ei anatomiei nazale alterate, È›esutului cicatricial rezultat în urma vindecării inciziilor iniÈ›iale È™i potenÈ›ialelor tulburări funcÈ›ionale apărute din cauza traumatismelor anterioare. Ca urmare, realizarea unei rinoplastii secundare de succes necesită o evaluare meticuloasă, o planificare atentă È™i o execuÈ›ie precisă, pentru a obÈ›ine atât îmbunătățirea estetică, cât È™i a funcÈ›ionalității.

Având în vedere aceste provocări reprezentate de rinoplastiile secundare, devine crucial pentru chirurgi să evalueze temeinic fiecare caz în parte înainte de a determina o abordare chirurgicală adecvată. Scopul ar trebui să fie nu numai rafinamentul cosmetic, ci È™i abordarea oricăror probleme funcÈ›ionale reziduale care pot afecta calitatea vieÈ›ii pacientului. (1)

Evaluarea pacientului

Pentru a evalua în mod corect pacienÈ›ii înainte de rinoplastia secundară, chirurgii trebuie să ia în considerare diverse aspecte. Această evaluare ar trebui să cuprindă o evaluare amănunÈ›ită a principiilor estetice È™i funcÈ›ionale ale pacientului, istoricul chirurgical anterior, anatomia nazală È™i aÈ™teptările acestor, înainte de a formula un plan chirurgical.

Un pas important în acest proces este identificarea problemelor specifice care necesită corectare prin intervenÈ›ia chirurgicală de corectare. Prin identificarea acestora, chirurgii pot dezvolta o abordare personalizată de tratament care se adresează nevoilor unice ale fiecărui pacient. ÎnÈ›elegerea cauzelor care stau la baza necesității repetării intervenÈ›iei este crucială, deoarece permite chirurgilor să elaboreze strategii prin care erorile anterioare nu sunt repetate. (2)

Indicațiile rinoplastiei secundare

Rinoplastia secundară este o procedură frecvent realizată, fiind dorită de pacienÈ›i din diverse motive. Acestea includ nemulÈ›umirea referitoare la rezultatele cosmetice ale intervenÈ›iei chirurgicale iniÈ›iale, dificultăți funcÈ›ionale cum ar fi afectarea respiraÈ›iei sau asimetria nasului È™i complicaÈ›iile rezultate din procedura iniÈ›ială. Pentru a satisface în mod eficient nevoile pacienÈ›ilor, chirurgii trebuie să comunice cu pacienÈ›ii pentru a înÈ›elege preocupările lor. (3)

Tehnici chirurgicale

Rinoplastia secundară este o procedură complexă care necesită o analiză atentă a anatomiei pacientului È™i a rezultatelor dorite. Tehnicile chirurgicale utilizate în rinoplastia de revizuire sunt diverse È™i pot fi adaptate pentru a răspunde unor dorinÈ›e specifice fiecărui pacient în parte.

O tehnică utilizată în mod obiÈ™nuit implică grefarea, în care cartilajul sau alte È›esuturi sunt folosite pentru a oferi suport È™i structură suplimentar anatomiei nazale. Acest lucru ajută la corectarea zonelor suprarezectate sau subrezectate de la operaÈ›iile anterioare. Remodelarea acestuia este o altă abordare folosită în timpul rinoplastiei secundare, care urmăreÈ™te obÈ›inerea unui aspect mai echilibrat È™i armonios al nasului. (4)

Èšesutul cicatricial poate fi, de asemenea, tratat în timpul acestei proceduri prin îndepărtarea oricăror aderenÈ›e sau benzi fibroase care s-ar fi putut forma ca urmare a unei intervenÈ›ii chirurgicale anterioare. Pe lângă îmbunătățirea aspectelor estetice, problemele funcÈ›ionale precum dificultățile de respiraÈ›ie pot fi adesea corectate prin diferite proceduri efectuate concomitent cu rinoplastia secundară. (5)

Posibile complicații

Rinoplastia secundară, cunoscută È™i sub denumirea de rinoplastie de revizuire, este o procedură complexă care presupune un set de provocări È™i posibile complicaÈ›ii specifice. Una dintre principalele provocări cu care se confruntă medicii în rinoplastia secundară este alterarea anatomiei nazale È™i disponibilitatea limitată a cartilajului donatorului. Acest lucru poate face mai dificilă obÈ›inerea rezultatelor dorite în comparaÈ›ie cu rinoplastia primară, întrucât deseori în cadrul celei din urmă, o parte importantă din structura de suport este îndepărtată pentru a reduce dimensiunile nasului. (6)

O altă problemă potenÈ›ială întâlnită în timpul rinoplastiei secundare este formarea de È›esut cicatricial, care poate complica È™i mai mult procesul chirurgical. ComplicaÈ›iile care pot apărea în urma acestui tip de intervenÈ›ie chirurgicală includ vindecarea îngreunată a inciziilor, asimetria în aspectul nasului È™i tulburări ale funcÈ›ionalității acestuia, obstrucÈ›ia nazală persistentă È™i obÈ›inerea de rezultate cosmetice neconforme cu dorinÈ›ele pacienÈ›ilor.

Pentru a minimiza aceste complicaÈ›ii, o planificare preoperatorie minuÈ›ioasă devine crucială, împreună cu execuÈ›ia chirurgicală precisă. O evaluare cuprinzătoare de către chirurg va ajuta la identificarea preocupărilor legate de cazul fiecărui pacient È™i va permite dezvoltarea de abordări personalizate care vizează obÈ›inerea de rezultate optime. (7)

Satisfacția și așteptările pacientului

Stabilirea aÈ™teptărilor realiste È™i menÈ›inerea unor linii deschise de comunicare cu pacienÈ›ii sunt componente esenÈ›iale în obÈ›inerea unor rezultate satisfăcătoare pentru procedurile de rinoplastie secundară. Asigurarea satisfacÈ›iei pacientului după rinoplastia de revizuire poate fi influenÈ›ată de o varietate de factori, inclusiv îmbunătățirea aspectului estetic, restabilirea funcÈ›iei nazale È™i îmbunătățirea bunăstării psihologice.

Un aspect cheie de luat în considerare este importanÈ›a stabilirii aÈ™teptărilor realiste cu pacienÈ›ii înainte de a fi supuÈ™i unei rinoplastii secundare. PacienÈ›ii ar trebui să înÈ›eleagă clar că acest tip de intervenÈ›ie chirurgicală este adesea mai dificil decât rinoplastia primară din cauza necesității de a corecta deformările cauzate de operaÈ›ii anterioare. Este esenÈ›ial să-È™i pondereze aÈ™teptările cu privire la rezultatele postoperatorii, chirurgii oferindu-le informaÈ›ii exacte despre ceea ce poate fi realizat în mod realist prin intervenÈ›ia chirurgicală secundară. (8)

În plus, este vitală promovarea comunicării deschise între pacient È™i chirurg pe parcursul întregului proces. Prin implicarea activă în discuÈ›ii despre rezultatele È™i preocupările dorite, chirurgii pot obÈ›ine o perspectivă mai bună asupra obiectivelor fiecărui pacient È™i se pot asigura că aceste obiective sunt obÈ›inute în timpul procedurii. Această abordare nu doar îmbunătățeÈ™te încrederea pe care pacientul o are în medicul curant, dar permite È™i o înÈ›elegere mai clară a ansamblului complex reprezentat de operaÈ›ie din ambele părÈ›i implicate.

Mai mult, diferite studii de cercetare sugerează că satisfacÈ›ia pacientului după rinoplastia secundară poate depinde de mai mulÈ›i factori semnificativi. Cel mai important dintre acestea este obÈ›inerea unei îmbunătățiri a aspectului estetic în cazul în care orice deformări reziduale de la intervenÈ›iile chirurgicale anterioare sunt corectate cu succes. (9)

Considerații psihologice

PacienÈ›ii care iau în considerare o rinoplastie secundară se confruntă adesea cu o suferință emoÈ›ională semnificativă ca urmare a nemulÈ›umirii de intervenÈ›ia chirurgicală anterioară. Este esenÈ›ial pentru medici să abordeze aceste preocupări psihologice È™i să ofere pacienÈ›ilor informaÈ›ii detaliate despre procesul de corectare pentru a le îmbunătăți bunăstarea È™i pentru a le redobândi încrederea în potenÈ›ialul de tratare al intervenÈ›iei chirurgicale.

Factorii psihologici joacă un rol cheie în satisfacÈ›ia pacientului, în special atunci când vine vorba de corectarea unei proceduri anterioare de rinoplastie. PacienÈ›ii pot avea aÈ™teptări mai mari È™i pot fi mai investiÈ›i emoÈ›ional în rezultatul rinoplastiei secundare din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare ale operaÈ›iei primare. DeÈ™i pot exista provocări unice asociate cu rinoplastia secundară care pot afecta satisfacÈ›ia pacientului, cercetări recente sugerează că nivelurile de mulÈ›umire a pacientului între cei supuÈ™i procedurilor primare È™i secundare nu diferă semnificativ atunci când sunt aplicate criteriile adecvate de selecÈ›ie a pacientului. Acest lucru subliniază importanÈ›a analizei faciale precise, a planificării chirurgicale meticuloase È™i a proceselor de evaluare a candidaÈ›ilor care implică psihologi sau consilieri specializaÈ›i în probleme de imagine corporală. (10)


Data actualizare: 02-10-2023 | creare: 02-10-2023 | Vizite: 323
Bibliografie
1. Shubailat G. Secondary rhinoplasty. Indian J Plast Surg. 2008 Oct;41(Suppl):S80-7. PMID: 20174546; PMCID: PMC2825136.
2. Guyuron, B. (1995). Patient assessment for secondary rhinoplasty. In Operative Techniques in Plastic and Reconstructive Surgery (Vol. 2, Issue 1, pp. 41–48). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s1071-0949(05)80015-0
3. Revision Rhinoplasty | Secondary Rhinoplasty, https://rhinoplastysociety.org/procedures/surgical-rhinoplasty/secondary-rhinoplasty-international
4. Bussi M, Palonta F, Toma S. Grafting in revision rhinoplasty. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2013 Jun;33(3):183-9. PMID: 23853414; PMCID: PMC3709529.
5. Scar Tissue in Rhinoplasty: some is normal, a lot is not, https://www.drkimfacialplastics.com/scar-tissue-in-rhinoplasty-some-is-normal-a-lot-is-not/
6. Jeong, J. (2022). Secondary Rhinoplasty (1): Implant-Related Complications. In State of the Art Rhinoplasty Techniques (pp. 285–319). Springer Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-16-5241-7_10
7. Rettinger G. Risks and complications in rhinoplasty. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2007;6:Doc08. Epub 2008 Mar 14. PMID: 22073084; PMCID: PMC3199839.
8. Persichetti P, Gigliofiorito P, Del Buono R, Pendolino AL, Cerbone V, Toto V. Secondary rhinoplasty: patients' expectations and operative goals. Plast Reconstr Surg. 2013 Jun;131(6):913e-914e. doi: 10.1097/PRS.0b013e31828bd73c. PMID: 23714815.
9. Loghmani S, Loghmani A, Maraki F. Secondary Rhinoplasty: Aesthetic and Functional Concerns. Plast Surg (Oakv). 2019 Aug;27(3):217-222. doi: 10.1177/2292550319828799. Epub 2019 Mar 28. PMID: 31453141; PMCID: PMC6696868.
10. Davis RE, Bublik M. Psychological considerations in the revision rhinoplasty patient. Facial Plast Surg. 2012 Aug;28(4):374-9. doi: 10.1055/s-0032-1319837. Epub 2012 Aug 7. PMID: 22872553.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum