Depresia post-vacanță

Depresia post-vacanță

©

Autor:

Depresia post-vacanță
Uneori, readaptarea la rutina de zi cu zi după revenirea din vacanță este dificilă, fiind asociată cu nostalgie, tristețe și scăderea interesului pentru serviciu sau alte activități obișnuite.

Este vorba de aÈ™a-numita „depresie post-vacanță”, despre care se vorbeÈ™te tot mai mult, deÈ™i este impropriu numită astfel, având în vedere că depresia este o tulburare serioasă, cu o durată de săptămâni până la luni È™i care are un impact negativ semnificativ asupra vieÈ›ii cotidiene.

O descriere detaliată a depresiei găsiÈ›i în acest articol

În terminologia engleză se face referire la starea de deprimare de după vacanță atât prin „depresie” (mai rar), cât mai ales prin „vacation/holiday blues” (nostalgie, tristeÈ›e), o exprimare mult mai apropiată de realitate.

De altfel, într-un studiu publicat în 2011, realizat pe 3,650 participanÈ›i olandezi a căror dispoziÈ›ie a fost evaluată la fiecare 3 luni pe parcursul a 2 ani, autorii nu au identificat semnele unei tulburări mentale propriu-zise cum este depresia. (1)

De ce apare tristețea după vacanță?

Deși pare paradoxală asocierea dintre o activitate plăcută și relaxantă, cum e vacanța, cu apariția unor stări de spirit negative, revenirea din concediu poate fi urmată, la unele persoane, de deprimare.

Din păcate, nu există studii È™tiinÈ›ifice care să fi vizat direct „depresia post-vacanță”. Cercetătorii s-au axat mai mult pe investigarea legăturii generale dintre mersul în vacanță È™i modul în care contribuie la nivelul de fericire.

În general, studiile au ajuns la concluzia că nu există diferenÈ›e semnificative în privinÈ›a stării de spirit È™i a fericirii post-vacanță între cei care merg în concediu È™i cei care nu merg. Lucrurile stau diferit atunci când se măsoară fericirea dinainte de vacanță. DiferenÈ›a o face anticiparea È™i planificarea concediului: persoanele care planifică o vacanță viitoare sunt în general mult mai binedispuse È™i mai fericite decât cele care nu au în plan un concediu. (2)

În ceea ce priveÈ™te starea de spirit de după vacanță, studiul olandez menÈ›ionat mai sus a arătat că majoritatea persoanelor care se întorc din concediu revin aproape imediat la nivelul de stres pe care îl aveau înainte de plecare. ExcepÈ›ie fac cei care au avut o vacanță foarte relaxantă, la care poate dura maximum două săptămâni până să resimtă din nou stresul. (1)

Însă în general se pare că efectele pozitive ale vacanÈ›ei asupra dispoziÈ›iei nu se menÈ›in pe termen lung. Conform unui alt studiu olandez din 2010, în care autorii au trecut în revistă rezultatele cercetărilor anterioare privind dispoziÈ›ia după concediu:
  • persoanele care se confruntă cu epuizarea profesională (burn-out) revin la starea dinainte de plecarea în vacanță în 3-4 săptămâni de la întoarcerea acasă;
  • îmbunătățirea stării de spirit È™i a calității somnului durează maximum 5 săptămâni. (2)

Cercetătorii de la Manchester Metropolitan University (Marea Britanie) au dezvoltat È™i o formulă de calcul pentru riscul de a fi deprimat după întoarcerea din vacantă, algoritm pe care l-au testat pe studenÈ›ii la psihologie. Formula ia în calcul factorii care contribuie la intensitatea stărilor negative:
  • cât de mult îÈ›i place ceea ce faci la serviciu;
  • cât eÈ™ti de sociabil;
  • cât de uÈ™oară sau complicată a fost vacanță;
  • cât de mult te-ai relaxat în vacanță;
  • frecvenÈ›a concediilor. (3)
Formula nu a fost validată de studii ulterioare, însă oferă o imagine asupra factorilor implicaÈ›i în stările de tristeÈ›e È™i stres de după vacanță.

Cum facem față „depresiei post-vacanță”?

Prevenirea depresiei

Ideal este să luaÈ›i câteva măsuri înainte de a merge în vacanță, astfel încât, la întoarcere, deprimarea să vă afecteze cât mai puÈ›in:
  • Dacă este posibil, lăsaÈ›i-vă o zi liberă între întoarcerea din concediu È™i revenirea la serviciu. VeÈ›i avea astfel timp să despachetaÈ›i, să vă odihniÈ›i, să vă ocupaÈ›i de aspectele urgente de rezolvat de acasă etc. VeÈ›i putea face astfel mai uÈ™oară tranziÈ›ia de la zilele de vacanță la cele de la birou.
  • Înainte de a pleca în vacanță, planificaÈ›i pentru întoarcere activități plăcute pe care să le aÈ™teptaÈ›i cu nerăbdare (o întâlnire cu prietenii, o cină în oraÈ™ cu partenerul etc).
  • EvitaÈ›i să programaÈ›i întâlniri sau activități complexe pentru prima zi de lucru de după vacanță, pentru a intra treptat în ritmul È™i atmosfera de lucru. (3), (4)

Gestionarea depresiei

Dacă depresia post-vacanță vă afectează, o puteți ameliora:
  • Imediat după întoarcerea din concediu, începeÈ›i să planificaÈ›i următoarea vacanță. AÈ™a cum am văzut, persoanele care anticipează È™i planifică vacanÈ›ele sunt în general mai fericite decât cele care nu o fac, ceea ce ar explica tendinÈ›a unora de a-È™i lua vacanÈ›e mai scurte È™i mai dese pe parcursul anului, decât una singură È™i mai lungă. Nu e nevoie să fie o vacanță scumpă în afara țării, pentru că nu sunt accesibile pentru toÈ›i, e suficientă È™i o ieÈ™ire de weekend în apropiere, care să vă facă să aÈ™teptaÈ›i cu nerăbdare următorul weekend.  
  • Povestirea impresiilor de vacanță prietenilor, colegilor, pe forumuri de călătorii ori vizionarea fotografiilor făcute în concediu vă ajută să retrăiÈ›i momentele frumoase ale vacanÈ›ei. În aceeaÈ™i idee, vizionarea unui film sau citirea unei cărÈ›i în care acÈ›iunea se desfășoară în locul pe care l-aÈ›i vizitat, pregătirea unei mese specifice bucătăriei pe care aÈ›i încercat-o în vacanță, vă pot ajuta să integraÈ›i experienÈ›a vacanÈ›ei în viaÈ›a de zi cu zi.
  • Lipsa de energie È™i starea negativă de spirit pot fi ameliorate printr-o activitate fizică moderată, iar dacă sunteÈ›i obiÈ™nuit cu un stil de viață activ, cu atât mai mult este important să reveniÈ›i la el. Sportul stimulează eliberarea unei cantități mai mari de endorfine (neurotransmițătorii care ne îmbunătățesc dispoziÈ›ia) È™i vă ajută să vă relaxaÈ›i. (1), (4), (5), (6)

Chiar dacă la întoarcere e posibil să apară sentimente de tristeÈ›e È™i deprimare, vacanÈ›ele sunt o pauză bine meritată de la rutina zilnică È™i totodată sunt necesare pentru o bună stare de sănătate.

Mai multe informaÈ›ii despre beneficiile vacanÈ›ei pentru starea noastră de sănătate găsiÈ›i pe larg în acest articol.

Data actualizare: 14-09-2016 | creare: 14-09-2016 | Vizite: 1679
Bibliografie
(1)Happiness Through Vacationing: Just a Temporary Boost or Long-Term Benefits?, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-010-9221-y
(2)Vacationers Happier, but Most not Happier After a Holiday, link: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11482-009-9091-9
(3)Beating the post-holiday blues. Study calculates worker depression, link: https://www.mmu.ac.uk/news/news-items/319/
(4)Beat Those Post-Vacation Blues, link: https://www.amanet.org/training/articles/Beat-Those-Post-Vacation-Blues.aspx
(5)Exercise and stress: Get moving to manage stress, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/exercise-and-stress/art-20044469
(6)7 Tips to Overcome Post Vacation Depression, link: https://www.healthcentral.com/depression/cf/slideshows/7-tips-to-overcome-post-vacation-depression#slide=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CombinaÈ›ia între depresie È™i tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățeÈ™te starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum