Concepție

©

Autor:

Concepție
Fiecare cuplu trebuie să aibă în vedere câteva aspecte atunci când vine vorba de întemeierea unei familii. Perioada de preconcepție, protejarea fertilității și pregătirea organismului pentru concepție sunt cel puțin la fel de importante ca perioada sarcinii.

Daca momentul concepției este planificat, luarea deciziei este momentul potrivit să începeți să aveți mai multă grijă de organismul vostru și de sistemul reproducător, pentru a evita eventuale neplăceri în ceea ce privește concepția copilului, sarcina și chiar nașterea. O vizită la medicul ginecolog este recomandată înainte de renunțarea la metodele de contracepție, precum și realizarea unor analize medicale care să evalueze starea de sănătate a viitorilor părinți.

Citiți aici mai multe informații despre pregătirea pentru sarcină.


Este foarte important pentru o femeie să fie într-o formă fizică bună înainte de a concepe un copil. Menținerea unei greutăți corporale stabile - nu mai mult de 15% peste/sub greutatea ideală - este importantă pentru bunul parcurs al sarcinii. O greutate anormală poate diminua șansele femeii de a concepe sau poate conduce la diverse complicații după instalarea sarcinii. În general, medicii obstreticieni recomandă femeilor care practică sport în mod regulat să continue acest obicei și după ce au ramas însărcinate, chiar daca programul lor fizic va suferi anumite modificari, în funcție de stadiul sarcinii. O formă fizică bună înainte de concepție ajută organismul să se adapteze mai ușor schimbărilor fizice ce survin în urma concepției. Sportul crește flexibilitatea corpului și îl ajută să susțină mai ușor greutatea sarcinii, iar exercițiile ajută la întărirea și tonifierea mușchilor.

Perioada dinaintea sarcinii este unul dintre cele mai bune momente de a adopta o alimentație sănătoasă și echilibrată. Includerea unor suplimente prenatale este indicat să se facă doar la recomandarea medicului. În schimb, administrarea acidului folic este sistematic recomandată înainte de concepție. Acest compus are capacitatea de a reduce incidența malformațiilor la viitorul făt.

conceptie si fertilitateVestea apariției unui copil este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unui cuplu. Când însă în procesul de concepție apar dificultăți, îngrijorarea și frustrarea pot lua locul bucuriei și nerăbdării. Uneori problemele de fertilitate nu sunt grave (țin de stilul de viață, sunt cauzate de stres etc), alteori este nevoie de investigații medicale și tratament.


Citiți aici mai multe informații despre infertilitate.

 

Chiar dacă aventura conceperii unui copil poate fi dificilă, este foarte important să mențineți romantismul în cuplu și să eliminați pe cât posibil stresul sau tensiunea din cuplu. În cele din urmă, dacă reușita nu survine în 6-12 luni, este indicat să consultați un medic specialist pentru a afla care este problema și cum poate fi tratată.

În ceea ce privește bărbatul, lichidul seminal trebuie să îndeplinească anumite caracteristici fiziologice pentru a asigura o fecundare eficientă a ovulului. Însă în ceea ce privește femeia, aceasta trece lunar printr-un ciclu menstrual și de ovulatie, astfel încât doar 5-6 zile/lună fecundația are cele mai mari șanse de reușită. În prezent există numeroase metode, inclusiv metoda tradițională a calendarului de a stabili perioada cea mai fertilă în care femeia ar avea șansele cele mai mari să conceapă un copil.

În această secțiune veți găsi o serie de recomandări, sfaturi, aspecte dovedite științific și multe alte informații, care să vă îndrume în cunoașterea și pregătirea pentru concepția unui copil.

Aspecte specifice privind concepția

Putem vorbi de „prea mult sex" atunci când este vorba de concepție?

Coordonarea temporală este mult mai importantă decât frecvența actului sexual pentru conceperea unui copil. Cu alte cuvinte, este mai importantă perioada când acesta are loc, nu cât de des face sex cuplul.

Pe de altă parte, activitatea sexuală regulată crește mobilitatea spermatozoizilor și asigură sănătatea și protecția lichidului seminal în vederea conceperii. Mai mult decât atât, este destul de dificil să coordonezi exact momentul ovulației, starea fiziologică optimă a spermatozoizilor și întâlnirea condițiilor propice pentru fecundarea eficace a ovulului. Având o activitate sexuală regulată (aproximativ o dată la 2-3 zile) măriți șansele întrunirii simultane a acestor premise.

Însă o ejaculare frecventă a bărbatului (în urma unei activității sexuale extrem de frecvente) scade calitatea spermei, ceea ce înseamnă o scădere a șanselor de fecundare a ovulului. Refacerea completă a calității lichidului seminal are loc în aproximativ 2-3 zile.
Alte studii susțin că desfășurarea unui act sexual zilnic ar crește rata fertilității partenerilor.

Există poziții sexuale care favorizează concepția?

Din punct de vedere fizic, o mare parte din lichidul ejaculat de bărbat este supus forței gravitaționale, indiferent de poziția sexuală. În timpul ovulației mucoasa cervicală capătă o anumită consistență și textură ce „captează” și menține spermatozoizii mai mult timp în vagin, astfel încât șansele fecundării unui ovul sunt mai mari.

Nu există o regulă în ceea ce privește poziția sau durata actului sexual în ideea conceperii unui copil, însă există o logică ce afirmă că sperma „depozitată” cel mai aproape de cervix va avea șanse mai mare de a fertiliza un ovul, astfel că pozițiile ce favorizează o penetrare mai adâncă pot crește șansele de a deveni părinți într-un timp mai scurt.

În ceea ce privește mitul conform căruia ambii părinți ar trebui să aibă orgasm pentru a face posibilă concepția, este drept că eliberarea spermei necesare fecundării ovulului are loc doar în urma orgasmului bărbatului. În ceea ce privește femeia, orgasmul său nu este vital pentru concepție, chiar dacă acesta ar putea facilita mișcarea spermatozoizilor către ovul.

Concepția după pierderea unei sarcini

Pierderea unei sarcini este un subiect delicat. Unele femei doresc să încerce imediat după eveniment să rămână din nou însărcinate, în timp ce altele se tem de un nou „eșec”. Consultarea unui psiholog le poate ajuta să încerce să dea o nouă șansă maternității.

Sănătatea este o condiție necesară pentru fertilitate, însă doar pentru că organismul este tânăr și sănătos nu înseamnă în mod natural că este și fertil. Se consideră că femeile sunt mai fertile până la vârstă de 35 de ani, dar nu înseamnă că o tânără sub 35 de ani nu poate suferi de probleme în acest sens. Vârstă influențează fertilitatea, dar nu o determină. Există cazuri de cupluri diagnosticate cu infertilitate secundară - infertilitate survenită în urma conceperii unui copil.

Conform Autorității Fertilizării Umane și Embriologiei (USA) copiii ar trebui învățați încă din școală ce înseamnă infertilitatea, ce o provoacă și cum poate fi protejată. Unul dintre cei mai frecvenți factori de infertilitate în SUA este obezitatea partenerilor, obezitate dezvoltată încă din copilărie.

Mențineți pasiunea în timp ce încercați să concepeți un copil

Odată ce ați decis că veți da undă verde procesului de concepție, sexul trebuie să-și păstreze (dacă nu să-și amplifice) caracteristicile pasionale, amuzante, emoționante. Dacă sarcina nu se instalează imedita, nu vă pierdeți speranța și nu transformați sexul într-o activitate monotonă, de rutină, ce se desfășoară cu un singur scop. Încercați să vă bucurați de intimitatea cu partenerul dvs fără să vă gândiți în mod conștient la concepție.
Conceptia dupa pierderea unei sarcini sau avort

Conceptia dupa pierderea unei sarcini aduce cu sine numeroase emotii, temeri, anxietate, intrebari cu privire la momentul potrivit pentru o noua conceptie, cum sa previna o alta pierdere, cum sa se pregateasca pentru conceptie, etc....

Concepția gemenilor - metode

Sarcina gemelară și perechile de gemeni sunt o adevărată fascinație, multe cupluri dorindu-și, din diverse motive, gemeni. Care sunt factorii care influențează concepția lor și ce metode pot folosi părinții pentru a crește șansele de a avea gemeni....

Metode de resetare a ceasului biologic

Fiintele vii au un ceas biologic pentru a le "spune" cand sa doarma, cand sa se trezeasca, cand sa manance, etc. In plus putem sa ne setam ceasul biologic cu ajutorul unor metode pentru ca acesta sa se coreleze mai bine cu programul si stilul nostru de viata....

Varsta si conceptia - ceasul biologic

Ceasul biologic reprezinta in primul rand un mecansim intern al organismului care controleaza peridiocitatea desfasurarii numeroaselor functii si activitati interne, cum ar fi schimbarile metabolice, ciclurile de odihna (ciclul cicardian - un ciclu de 24 de ore in desfasurarea proceselor biochimice, fizice si comportamentale ale unor entitati vii) etc...

Preconceptia pentru barbati

Desi de cele mai multe atentia este indreptata asupra femeii (deoarece ea este purtatoarea sarcinii) , 50% din materialul genetic provine de la barbat si de aceea este foarte important ca ambii parteneri sa se implice in mod egal intr-un program de ingrijire in perioada de preconceptie, deoarece fiecare contribuie cu 50 % la o conceptie sanatoasa (chiar daca exista sau nu vreo problema de fertilitate)....

Riscuri din preconceptie

Preconceptia, la fel ca si perioada de sarcina este o parte foarte importanta a aspectelor legate de ingrijirea sarcinii. Din nefericire, aceasta perioada este adesea ignorata, mai ales avand in vedere ca un procent destul de mare de sarcini sunt sarcini neplanificate, neprevazute sau apar in medii sarace, fara acces la informatii si servicii medicale specializate....

Recomandari pentru sex de conceptie

In incercarea de a ramane insarcinata sau in urma administrarii unor tratamente pentru infertilitate, un sex de conceptie devine un sex la cerere ca rezultat al numeroaselor presiuni asupra cuplului....

Momentul potrivit conceptiei unui copil - alegerea momentului

Iata care sunt insa principalele cerinte pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru coordonarea momentului potrivit pentru conceptia unui copil...

Momentul potrivit pentru conceptia unui copil - criterii specifice

Ovulatia are loc la fiecare ciclu mentrual? Care este momentul potrivit pentru sex pentru conceperea unui copil? Cat de des trebuie sa faca sex cuplul pentru a concepe un copil? Planificarea conceptiei in momentul potrivit. Dupa o sarcina dusa la termen, care este momentul potrivit pentru conceptia unui copil?...

Sex ce faciliteaza conceptia: pozitii pentru sex de conceptie

Ati reusit sa va planificati corect perioada fertila, sunteti in starea fizica si psihica necesara conceptiei si sunteti pe punctul de a va bucura de intimitatea voastra, dorind in acelasi timp sa concepeti un copil...

Cum are loc conceptia si dezvoltarea sarcinii

Conceptia este momentul cand un singur spermatozoid reuseste sa intre in ovul, dupa acest pas niciun altul nu va mai putea repeta procesul. Fertilizarea si conceptia au loc de obicei in timpul calatoriei ovulului prin trompa uterina de la ovar spre uter....

Vârsta perfectă de a avea un copil

De ce este bine ca o femeie să plănuiască sarcina înainte de 25 de ani? Avantajele sarcinii între 25 și 35 de ani. De ce nu este recomandată aducerea pe lume a unui copil după vârsta de 40 de ani? Când e momentul optim pentru a avea un copil?...

Factori ce pot influența calitatea spermei

Producția spermei este un proces complex care necesită funcționarea normală a testiculelor (organele care produc efectiv sperma), a hipotalamusului și a glandei pituitare (zonele din creier care „declanșează” producția de spermă) precum și a tubilor care asigură transportul spermei de la testicule la penis pentru ejaculare. O...

Cea mai potrivită vârstă pentru a rămâne însărcinată

Unele persoane încearcă să aibă un copil imediat după căsătorie în timp ce alte cupluri aleg să mai aștepte până sunt pregătiți mental și socio-financiar. Bineînțeles, dacă îți dorești copii nu există o vârstă magică care te va lipsi de apariția problemelor. Când ai 20 de ani ai cele mai...

Testele de ovulație

Apariția pe piață a testelor de ovulație a adus în prim plan o soluție simplă și accesibilă pentru femeile care își doresc optimizarea momentului oportun pentru concepție....

Te pregătești pentru o sarcină? Renunță la fumat!

Fumatul are un impact negativ asupra funcției reproductive atât la femei sau bărbați, cât și asupra viitorilor copii. Studiile au arătat că fumatul afectează negativ fertilitatea femeilor, independent de alți factori. Și bărbații sunt afectați de efectele nocive ale fumatului, astfel încât concentrația și motilitatea spermatozoizilor este cu 22% mai scăzută decât la nefumători...


Data actualizare: 26-03-2015 | creare: 25-02-2010 | Vizite: 106062
Bibliografie
Despre conceptie, sfaturile unui medic - link:
https://www.obgyn.net/infertility/infertility.asp?page=/infertility/articles/copperman_precon-counsel

Pregatirile dinaintea conceperii unui copil - link:
https://pregnancychildbirth.suite101.com/article.cfm/preparing_for_pregnancy

Despre fertilitate si conceptie - link:
https://www.epigee.org/guide/infert.html

Conceptia dupa pierderea unei sarcini - link:
https://www.ourmiscarriage.com/conceiving_after_miscarriage.html

Poate prea mult sex sa afecteze conceptia unui copil? - link:
https://www.askbaby.com/can-too-much-sex-affect-your-chances-of-conceiving.htm

Mituri generale despre conceptia unui copil - link:
https://www.gettingpregnant.co.uk/conception-myths.html

Sanatatea sexuala - link:
https://www.guardian.co.uk/society/2008/may/28/health.sexeducation
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ovulatia si fertilitatea dupa nastere
  • Șansa de a ramâne însarcinată
  • Obiceiuri nesănătoase care îţi afectează fertilitatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum