Testele de ovulație

©

Autor:

Testele de ovulație

Apariția pe piață a testelor de ovulație a adus în prim plan o soluție simplă și accesibilă pentru femeile care își doresc optimizarea momentului oportun pentru concepție. (1)

Dacă se dorește o sarcină, un aspect important al plănuirii ei devine înțelegerea procesului de ovulație și determinarea perioadei fertile. În vederea determinării zilelor fertile din ciclul menstrual se pot utiliza mai multe metode:

  • clasica metodă a calendarului;
  • măsurarea temperaturii bazale;
  • monitorizarea mucusului cervical;
  • monitorizarea hormonală cu ajutorul testelor de ovulație.


Înainte de luarea unei decizii în privința metodei potrivite de determinare a zilelor fertile este extrem de importantă cunoașterea unor aspecte de bază cu privire la ciclul menstrual. Prin urmare, ciclul menstrual este definit ca un ciclu recurent al unor modificări fiziologice asociate cu fertilitatea în organismul femeii. El presupune unele modificări hormonale și începe din prima zi a menstruației. Durata media a unui ciclu este de 28 de zile, dar această perioadă variază în funcție de caz. Principalii hormonii implicați în desfășurarea ciclului sunt estrogenul și progesteronul. (2)


Ciclul menstrual are două faze principale: faza foliculară (pre-ovulatorie) și faza luteală (post-ovulatorie)

1. Faza foliculară

  • începe odată cu prima zi a ciclului menstrual;
  • cuprinde schimbări hormonale care pregătesc organismul pentru ovulație;
  • hipofiza elibereaza hormonul foliculo stimulant (FSH) care are rolul de a stimula dezvoltarea foliculilor ovarieni, dintre care unul va ajunge la maturare și va elibera în cele din urmă un ovul;
  • creșterea nivelului de estrogen care semnalizează hipofiza că foliculul este pregătit pentru eliberarea ovulului, iar hipofiza ca răspuns eliberează hormonul luteinizant (LH) care are rolul de a declanșa ovulația.


2. Faza luteală

  • începutul ei este marcat de ovulație;
  • ovulului eliberat poate fi deci fecundat;
  • corpul luteal secretă progesteron, hormonul care are rolul de a menține condițiile optime în uter în eventualitatea unei fecundări.


Fertilitatea se referă la evoluția foliculului spre eliberarea ovulului, iar perioada cea mai fertilă este considerată a fi cu 5 zile înainte (intervalul de timp pe parcursul căruia spermatozoidul rămâne viabil) și 2 zile după ovulație (perioada în care ovulul poate fi fecundat).

Ce sunt testele de ovulație?

Testele de ovulație se prezintă sub forma unor kituri care au ca scop determinarea perioadei fertile din cadrul ciclului menstrual prin determinarea nivelului LH din urină sau determinarea nivelului hormonilor estrogeni din salivă. Kiturile destinate determinării hormonului din urină conțin 3 sau 5 benzi (strips) care vor indica începutul ovulației. Kiturile destinate determinării nivelului estrogenic din salivă sunt reprezentate de un microscop special conceput care determină nivelul hormonului din salivă. Diferența dintre cele două, pe lângă tipul de hormon pe care îl detectează, este faptul că dacă benzile sunt de unică întrebuințare, dispozitivul medical pentru salivă poate fi utilizat ori de câte ori se dorește pe parcursul a 2 ani.

Testele de ovulație cu determinarea LH din urină

Un aspect important de reținut în momentul în care se decide utilizarea unor astfel de teste este cunoașterea duratei normale a ciclului menstrual. În cazul în care acesta nu este chiar regulat, se poate lua în calcul durata celui mai scurt ciclu din ultimele 3 luni. Următorul pas este stabilirea datei de începere a testului. Unul dintre testele de ovulație destinate determinării LH-ului din urină propune 3 metode de stabilire a datei de începere a testului.

Prima metodă prevede un tabel care conține două coloane corespunzătoare duratei ciclului menstrual și două coloane corespunzătoare zilei în care este recomandat a se începe testarea. Fiecărei durate a ciclului menstrual îi corespunde o zi potrivită pentru începerea testării raportată la prima zi de menstruație.

A doua metodă presupune un calcul simplu, și anume scăderea a 17 zile din data probabilă a următoarei mestruații. Indicațiile sunt bine exemplificate în prospectul produsului.

A 3-a metodă, și poate și cea mai comodă, presupune utilizarea unui calculator de ovulație pus la dispoziție pe site-ul produsului. Aici este necesară doar introducerea datei de început al ultimei menstruații și durata media e ciclului menstrual.

Există câțiva pași care trebuie respectați în vederea obținerii unor rezultate corecte, cu atât mai mult cu cât testele sunt de unică folosință. Așadar se utilizează recipiente curate pentru colectarea urinei, se verifică data expirării produsului, se verifică integritatea și sigiliul plicului, întrucât acest aspect garantează păstrarea în condiții optime a produsului spre obținerea unei reacții corecte la contactul cu urina. Banda se scoate din plic chiar înaintea utilizării. (3)

Etapele utilizării

1. Se colectează urina într-un recipient curat și uscat (pentru a asigura faptul că reacția care va avea loc se datorează principiilor din urina testată și nu unor impurități), se scoate testul din plic și se introduce în urină cu vârful săgeții în jos, până la linia marcată cu MAX. Testul se păstrează în această poziție timp de 20 de secunde.

2. Se așteaptă 5 minute, timpul necesar determinării nivelului de hormon

3. Se citește rezultatul:

Negativ, nu există ovulație:

  • o singură linie roșie în dreptul zonei de control, marcată cu C;
  • o linie mai deschisă la culoare în zona de test marcată cu T;


Pozitiv, ovulația se va produce în următoarele 12-48 de ore:

  • câte o linie roșie în dreptul zonelor C și T
  • o linie roșie în dreptul zonei C și o linie roșie mai inchisă la culoare în zona T


Rezultat invalid:

  • nicio linie în zona de control;
  • scopul acestei zone de control este tocmai asigurarea că reacția chimică de la baza testului a avut loc în condiții optime; prin urmare, lipsa unui rezultat în zona de control anunță o deficiență calitativă a benzii de testare; în această situație se cere utilizarea unei noi benzi de testare.


Un alt avantaj al testelor de ovulație, pe lângă modul deloc complicat de utilizare al benzilor de testare a nivelului LH din urină, este precizia lor. Un studiu realizat de cercetători în domeniu care au analizat diferitele metode utilizate în vederea determinării perioadei fertile din cadrul ciclului menstrual, notează precizia de 97% a acestor teste. (4)

Testele de ovulație cu determinarea nivelului estrogenic din salivă

Știm deja că înainte de momentul ovulației nivelul hormonilor estrogeni în organismul femeii crește. Microscopul din kitul testelor de ovulație este prevăzut cu lentile cu capacitate de mărire a imaginii de 50 de ori (50X). Dispozitivul este prevăzut cu un LED care luminează proba, cu rolul de a lumina de fapt cristalele fosforescente din salivă prezente în situația în care nivelul estrogenic este crescut.


În cadrul interpretării rezultatului există 3 variante:

  • perioadă nefertilă (not fertile);
  • perioadă tranzitională (transitional);
  • perioadă fertilă (fertile).


Modul de utilizare al microscopului este simplu. Se pune o cantitate redusă de salivă pe fereastra destinată mostrei, se așteaptă 5 minute pentru uscarea probei, după care se aprinde LED-ul pentru a analiza imaginea.

Prospectul produsului prevede trei imagini la care se va raporta ceea ce se vede prin dispozitiv. Prima imagine descrie niște forme neregulate, punctate, care semnifică perioada nefertilă. A doua imagine reprezintă niste modele mici ale cristalelor fosforescente, alături de modele punctiforme. Această variantă anunță perioada de tranziție, în care nivelul estrogenic începe să crească și pe durata căreia posibilitatea unei sarcini în urma unui contact sexual este de aprox 20-30%. Pe măsură ce se apropie perioada ovulatorie se vor observa cristale de forma unor linii scurte și de grosimea firului de păr. Prospectul notează faptul că nu este atât de important numărul cristalelor de acest tip, cât simpla lor prezență, care semnalează începutul ovulației peste 3 zile de la momentul testării.

A treia imagine descrie prezența unor cristale cu aspect nervurat care anunță perioada ovulației, așadar perioada propice concepției.

Pentru rezultate corecte este necesar a se lua în calcul calitatea mostrei de salivă. Aceasta poate fi influențată negativ de consumul de alcool, tutun și alimente. Prin urmare se recomandă testarea salivei la cel puțin o oră după utilizarea acestor substanțe. Cea mai bună perioadă de testare este însă dimineața, înainte de spălatul pe dinți.

Cu toate acestea, există puține informații legate de experiențele utilizatoarelor testelor de ovulație în general. Un studiu clinic la care au participat 36 de femei a avut ca scop determinarea impactului pe care l-a avut folosirea testelor de ovulație în vederea determinării zilelor fertile. Studiul a avut la bază realizarea unor interviuri telefonice, iar răspunsurile femeilor intervievate au fost analizate în contextul a trei aspecte:

  • impact pozitiv – care face referință la o mai bună înțelegere a ciclului menstrual, confirmarea perioadei de ovulație, suportul emoțional, îmbunătățirea relației de cuplu;
  • impact negativ – cu referință la modificarea vieții sexuale și relația cu partenerul, consecințele emoționale survenite în urma unei utilizări pe perioade lungi, neclarități legate de rezultatele testelor în strânsă corelație cu lipsa unei sarcini;
  • aspecte legate de încercarea de a concepe în general.


În linii mari, studiul a concluzionat că utilizarea testelor de ovulație are mai ales un impact emoțional asupra utilizatorilor, iar deși unele femei au raportat experiențe negative pe perioada utilizării testelor, majoritatea răspunsurilor au fost pozitive. S-a remarcat mai ales clarificarea modului de funcționare a ciclului menstrual și o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă de fapt ovulația, confirmarea perioadei de ovulație și relația acesteia cu zilele fertile din cadrul ciclului menstrual. Femeile care își doreau o sarcină au apreciat accesul la informație și existența unei surse de ajutor și suport în ceea ce privește modul de utilizare a acestor variante de determinare a perioadei de ovulație și clarificarea unor neclarități în ceea ce privește fiziologia sistemului reproducător. (1)

 

Întrebări frecvente

1. Pot fi testele de ovulație utilizate ca metodă contraceptivă?

Nu, testele de ovulație au ca scop strict determinarea nivelului LH sau estrogenic în vederea determinării zilelor cu cea mai mare șansă de concepție. Ele nu exclud posibilitatea unei sarcini în afara zilelor determinate de dvs.  

 

2. Dacă testul este pozitiv, care este cea mai bună perioadă pentru concepție?

În următoarele 48 de ore șansa unei sarcini este maximă. (3)

 

3. Care sunt factorii care pot influența rezultatul?

Acești factori se pot încadra în două categorii:

  • factorii care influențează nivelul hormonilor determinați de teste (LH sau estrogenul) și sunt reprezentați de medicamente care conțin hCG (gonadotropina corionică umană), LH sau estrogen; 
  • factorii care influențează calitatea probei testate (urină sau salivă); aici se încadrează utilizarea greșită a dispozitivelor medicale, ingerarea unei cantități crescute de lichide (care va rezulta în diluarea probei de urină), consumul de alcool, tutun sau alimente (care va influența proba de salivă, de aceea se recomandă testarea la cel puțin o oră după consumul acestor substanțe, chiar mai mult, testarea salivei înainte de utilizarea pastei de dinți.

Data actualizare: 25-05-2020 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 6582
Bibliografie
(1) Women’s experiences of ovulation testing: a qualitative analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687078/
(2) Encyclopedia of Diagnostic Imaging, Menstrual Cycle, link: https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-540-35280-8_1537
(3) Testul Barza prospect, link: https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2014/12/Prospect-Barza-OVULATIE-c14.pdf
(4) Pilot test and validation of the Peak Day method of prospective determination of ovulation against a handheld urine hormone monitor, link: https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6874-14-4
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Menopauza
  •