Când încep femeile să aibă menstruaţie?

©

Autor: [+ revizuiri*]

Când încep femeile să aibă menstruaţie?
Menstruația este una dintre schimbările majore care apar la pubertate, alături de creșterea sânilor și a părului de pe corp. Vârsta de debut a acesteia diferă de la o fată la alta, variind între 9 și 17 ani. În primul an, menstruația poate fi neregulată, atât ca durată, cât și ca interval de apariție. Pentru a înțelege apariția acestui proces, vă oferim câteva informații de bază despre pubertate și menstruație, alături de o privire de ansamblu asupra menarhei (prima menstruație).

Ce este pubertatea?

Pubertatea este perioada în care corpul începe să se dezvolte și să se schimbe, este perioada de trecere de la copil la adult. Pubertatea este indusă de anumite semnale hormonale, pe care creierul le transmite ovarelor. La rândul lor, ovarele au un răspuns hormonal ce stimulează creșterea, schimbarea și dezvoltarea organelor reproducătoare, dar și a sânilor, oaselor, părului și creierului.

Ca parte a pubertății, sunt implicate și schimbările sociale si psihologice ce infuențează tranziția de la stadiul de copil la maturitate. Pubertatea apare de regulă între 9 si 13 ani, dar nu este exclus să apară și mai devreme sau mai târziu.

Schimbările emoționale

În aceasă perioadă, datorită schimbărilor de ordin fizic, se întâlnesc adesea stări de sensibilitate crescută când vine vorba de aspectul fizic; crește iritabilitatea, stările de nervozitate sunt stăpânite mai greu și poate interveni chiar depresia.
Este o perioadă în care se descoperă propria identitate ca persoană adultă și responsabilă, crește nevoia de independență față de părinți și familie.

Deoarece dezvoltarea ca adult este la început, pot apărea sentimente de nesiguranță legate de viitor, carieră și o posibilă familie. De asemenea, cresc și așteptările de la cei din jur, întrucât perioada copilăriei este încheiată.
Din cauza schimbărilor hormonale, stările pot varia de la fericire la depresie într-o scurtă perioadă de timp.

Schimbările fizice

Încă de la începutul pubertății vor apărea fluctuații ale greutății corporale. Procentajul de grăsime corporală poate crește de la 8% la 21%. Acestă creștere în greutate este normală, fără aceasta nu ar putea apărea ciclul menstrual.
Pe lângă creșterea în greutate și lățirea șoldurilor, în timpul pubertății se vor dezvolta și sânii. Aceștia vor crește până la vârsta de 17-18 ani sau chiar 20.

Se va dezvolta și părul în anumite zone, precum: axilă (sub braț), zona genitală și uneori deasupra buzelor. De asemenea, părul de pe întreg corpul va deveni mai închis la culoare și mai aspru.
Transpirația va deveni mai abundentă și va avea un miros mai puternic. Igiena este foarte importantă în această perioadă.

Din cauza schimbărilor hormonale, tenul va deveni mai gras, ceea ce poate sta la baza apariției acneei, a coșurilor și a punctelor negre. Este importantă îngrijirea tenului cu o soluție de curățare fără săpun, pentru a preveni și trata aceste probleme specifice perioadei.
La aproximativ doi ani după ce sânii încep să se dezvolte va apărea și prima menstruație (menarha).

Ce este ciclul menstrual?

Prezența ciclului menstrual este un semn că unele părți importante ale organismului funcționează normal. Ciclul menstrual pregătește corpul pentru o posibilă sarcină. În timpul acestuia sunt eliberați hormoni importanți pentru funcționarea sistemului reproducător. Scăderea și creșterea nivelului hormonilor în organism influențează controlul ciclului menstrual.

Hormonii responsabili de ciclul menstrual:

  • Hormonii pituitari
- hormonul de stimulare foliculară (FSH)
- hormonul luteizat (LH)
  • Hormonii ovarieni
- estrogen
- progesteron

Ce se întâmplă în timpul ciclului menstrual?

În cazul unui ciclu menstrual regulat se disting următoarele faze:

  • Faza foliculară sau proliferativă începe în prima zi a ciclului mestrual. După oprirea menstruației, stratul endometrial este cel mai subțire, iar nivelul de estrogen și progesteron este cel mai scăzut. Mai târziu în faza foliculară, începe să se dezvolte stratul endometrial (sau uterin), pentru a susține o posibilă sarcină. Aceasta durează aproximativ 14 zile, sau până are loc ovulația, când începe faza luteală.
  • Faza luteală începe în momentul în care are loc ovulația, când ovarele eliberează unul sau două ovule. Acest proces este controlat de hormonul luteizat și durează între 16 si 32 de ore. Faza luteală continuă până în prima zi a următorului ciclu menstrual. Dacă ovulul nu este fertilizat, nivelul estrogenului și estrogenului va scădea, ceea ce duce la eliminarea ovulului și a stratului endometrial nou-format, sub forma menstruației.

Care este durata unui ciclu menstrual?

Ciclul menstrual se calculează din prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoarei menstruații. Acesta durează între 21 si 35 de zile la femeile adulte, cu o medie de 28 de zile. La adolescentele mai tinere, ciclul mestrual poate dura până la 45 de zile.
În general, menstruația durează între 3 si 5 zile, însă nu este exclus ca aceasta să dureze între 1 si 7 zile, în special în primii doi ani după apariția menarhei.

Ce este menarha?

Menarha este reprezentată de apariția primului ciclu menstrual și a primei menstruații. Este considerat a fi evenimentul central al pubertății și marchează începutul dezvoltării capacității reproducătoare din viața unei femei.

Când apare menarha?

În urmă cu 50-100 de ani, prima menstruație apărea la o vârstă mult mai înaintată decât în prezent. Însă, vârsta apariției menarhei este diferită de la țară la țară. Spre exemplu, în Haiti (o țară slab dezvoltată economic), vârsta medie este de 15 ani. În Statele Unite ale Americii vârsta medie este de 12-13 ani. S-a observat că în cazul țărilor mai slab dezvoltate, menarha apare mai târziu decât în cele dezvoltate. Acest fapt se datorează diferențelor de mediu, condițiilor socio-economice, accesul la servicii medicale și nutriției (Indicele de masă corporală influențează apariția menarhei).

Media de vârstă a apariței menarhei în țările mai dezvoltate este de 12-13 ani; 10% dintre fete au menstruație înainte de 11 ani și 90% au până la vârsta de 13,7. În general, menarha apare la 2-3 ani după ce începe dezvoltarea sânilor.

Semne premenstruale:

Cu câteva zile înainte ca menstruația să aibă loc, pot apărea unele semne ale acesteia. Din punct de vedere emoțional se pot produce unele schimbări precum apariția stărilor de iritabilitate, tensiune, depresie, anxietate, instabilitate emoțională și lipsa concentrării. Din punct de vedere fizic, se poate observa o ușoară creștere în greutate, senzație de balonare din cauza retenției de apă, crampe și dureri în zona abdominală, dar și în zona spatelui și a picioarelor. Se pot observa modificări la nivelul sânilor precum tumefierea și durerea.

Menarha timpurie

Pubertatea precoce este reprezentată de apariția caracteristicilor sexuale secundare (părul pubian și dezvoltarea sânilor) înainte de vârsta de 8 ani. Menarha timpurie presupune apariția primei menstruații înainte de vârsta de 9 ani.
Dacă în secolul 19, menarha apărea în jurul vârstei de 15 ani, acum media este de 12 ani și în scădere. O pubertate înainte de vreme poate avea un impact negativ asupra dezvoltării emoționale și comportamentale.

Dezvoltarea sexuală timpurie a fost pusă în legătură cu un respect de sine scăzut, depresie, tulburări de alimentație precum anorexia și bulimia, abuz de alcool și alte substanțe, pierderea virginității mai devreme. Unele studii au indicat faptul că există un risc de cancer mai crescut, în special de cancer mamar, dar și de boli cardiovasculare și diabet, mai târziu în timpul vieții.

S-au luat în considerare mai mulți factori ce ar putea cauza o menarhă timpurie. Dintre aceștia, cel mai important este factorul chimic al mediului înconjurător. Unele studii efectuate pe animale au indicat faptul că expunerea la anumite substanțe chimice poate cauza o dezvoltare și îmbătrânire mai accelerată organismului. Acești compuși, numiți și xeno-estrogeni, alterează apariția pubertății și implicit a menarhei. Pentru că nu s-au putut face studii pe copii, din motive de etică, s-au efectuat experimente naturale.

Spre exemplu, după cum relatează ziarul New York Times, în anul 1973, în Michigan, SUA, vacile de la o fermă au fost hrănite accidental cu acest fel de compuși chimici. Femeile ce au consumat acea carne și laptele provenit de la acele vaci, în timp ce erau însărcinate, au avut fiice ce au prezentat o menarhă timpurie. Alte substanțe ce cauzează schimbări hormonale sunt găsite în plastic și în unele materiale de etanșare dentară, PVC, detergenți, produse cosmetice (lac de unghii, sprayuri de păr, șampoane, deodorante și parfumuri) și în mâncarea procesată.

Un alt factor de risc este supraponderabilitatea și obezitatea; țesutul adipos are un rol important în eliberarea și stocarea estrogenului.
O copilărie stresantă, marcată de certurile părinților sau un divorț, ar putea avea o influență asupra pubertății.

Pentru a avea un corp sănătos și o dezvoltare normală a organismului este indicat să evitați chimicalele dăunătoare, obezitatea, stresul și să optimizați consumul de vitamina D. Pe langă acestea, sunt indicate exerciții fizice regulate, ce au rol de reglare și prevenire a menarhei timpurii.

Menarha întârziată (amenoreea primară)

Amenoreea primară este un termen medical ce descrie absența ciclului menstrual până la vârsta de 16 ani sau lipsa ciclului menstrual și lipsa dezvoltării caracterelor sexuale secundare (părul pubian, sânii) până la vârsta de 14 ani.
Principalele cauze ale amenoreei primare sunt afecțiunile de ordin hormonal, congenitale, nutriția deficitară, exercițiile fizice intense. Cel mai adesea este rezultatul unei afecțiuni genetice sau anatomice.

Numeroase afecțiuni sunt caracterizate de lipsa menstruației. Este posibil ca organele sexuale să nu se dezvolte deloc sau să fie dezvoltate, însă nu își îndeplinesc funcția. Unele boli ce afectează glanda pituitară (hipofiza) și hipotalamusul pot cauza amenoreea întrucât acestea sunt responsabile cu reglarea hormonilor eliberați de ovare (estrogen și progesteron). Diageneza gonadală este o afecțiune ce cauzează epuizarea foliculilor și ovocitelor, ce duce la insuficiență ovariană. Aceasta este o cauză des întâlnită a amenoreei primare.

O altă afecțiune prezentă în 5% din cazuri este Sindromul Turner. Aceasta este o afecțiune genetică în care lipsește o parte sau un întreg cromozom X feminin. Ovarele sunt înlocuite cu un țesut cicatrizat iar producția de estrogen este minimă. De asemenea, caracterele sexuale secundare (sânii, părul pubian) nu sunt dezvoltate. Alte cauze implicate ar putea fi subponderabilitatea, stresul, exercițiile fizice intense (gimnastică, balet), sindromul ovarului polichistic.

Când să contactezi un medic:

  • În cazul în care menstruația nu a apărut până la vârsta de 15 ani. Cauza nu este neapărat una patologică, însă un control medical este indicat.
  • În cazul în care menstruația nu a apărut după 3 ani de la dezvolarea sânilor.
  • Dacă sânii nu au început să se dezvolte până la vârsta de 13 ani.
  • Dacă menstruația este neregulată, după o perioadă în care a fost regulată.
  • Dacă menstruația apare mai des de 21 de zile și mai rar de 35 de zile.
  • Dacă sângerezi mai mult decât în mod normal.
  • Dacă sângerezi mai mult de 7 zile.
  • Dacă apar sângerări între menstre.
  • Dacă ai dureri mari în timpul menstruației.
  • Dacă faci febră și te simți rău după ce ai folosit un tampon intern.

Data actualizare: 22-09-2019 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 33592
©

Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Menopauza
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum