Amețeală la menstruație

©

Autor:

Amețeală la menstruație

Menstruația este acea perioadă din lună în care apar simptome incomode de la crampe abdominale la oboseală generalizată. Uneori apar și amețeli. De cele mai multe ori, este perfect normal să te simți ușor amețită în timpul menstruației însă acest simptom poate avea și alte cauze. Mai jos poți vedea care sunt cauzele amețelii la menstruație precum și cum se tratează.

Care sunt cauzele amețelii la menstruație

Apariția amețelii în timpul menstruației poate avea mai multe cauze printre care:

  • Prostaglandina – acesta este un hormon care ajută la reglarea mai multor procese corporale printre care și ciclul menstrual. În timpul menstruației este posibil să existe un exces de prostaglandină. Acesta poate duce la crame severe deoarece contribuie la contractarea mușchilor uterului. Uneori prostaglandina duce la constricția unor vase de sânge, lucru care reprezintă un factor determinant în durerile de cap și amețeala ușoară (1, 2, 3)
  • Crampele – apar ca urmare a contracțiilor uterului, fapt care are loc pentru a permite eliminarea membranei uterine. Crampele pot varia în intensitate de la ușoare la severe. Deși crampele reprezintă un simptom normal al menstruației, dacă ai forme severe constant este posibil să suferi de endometrioză. Această afecțiune se manifestă și prin amețeală în timpul menstruației (4, 5)
  • Tulburarea disforică premenstruală (TDPM) – este o formă severă de sindrom premenstrual cu simptome ce pot afecta activitățile zilnice. Poate dura până în primele zile de menstruație și poate cauza amețeli. Nu se știe cauza TDPM însă se crede că este o reacție anormală la schimbările hormonale. Necesită tratament medical (6, 7)
  • Anemia – apare atunci când există un număr prea mic de globule roșii. Acestea sunt responsabile, printre altele, cu transportul oxigenului în organism. Anemia apărută pe fondul unui deficit de fier poate duce la menstre abundente și amețeală. Unii cercetători recomandă un consum mai mare de alimente cu fier (carne roșie, porc, pui, fructe de mare, fasole, spanac, stafide) sau luarea unui supliment alimentar. Totuși, evită să iei medicamente fără un consult de specialitate (7, 8, 9)
  • Migrene la menstruație – afectează aproximativ 60% dintre femei. Apar pe fondul fluctuațiilor estrogenului și pot debuta înainte, în timpul sau după menstruație. Frecvent, astfel de dureri de cap afectează doar o parte a capului și pot duce la amețeală (10, 11, 12)
  • Deshidratare – hormonii pot afecta nivelul apei din organism iar fluctuațiile care au loc în timpul menstruației pot duce la deshidratare. Acest lucru poate cauza amețeală (13, 14, 15)
  • Hipoglicemie – schimbările hormonale din timpul menstruației pot afecta inclusiv nivelul zahărului din sânge. Dacă înainte și după menstruație, glicemia este mai ridicată decât de obicei, în timpul menstruației unele persoane se pot confrunta cu hipoglicemie. Acest lucru apare deoarece estrogenul crește sensibilitatea la insulină. Drept urmare, scade nivelul zahărului din sânge și poate apărea amețeala. În general, persoanele cu diabet au un risc mai mare de hipoglicemie decât nondiabeticii (16, 17, 18)
  • Sindromul șocului toxic – este o afecțiune rară însă periculoasă. Apare mai ales dacă folosești tampoane și le menții în corp mai mult decât este menționat pe ambalaj. Sindromul șocului toxic se manifestă prin amețeală, febră, dureri de gât, inflamația ochilor și probleme digestive (19, 20).


Uneori amețeala la menstruație nu are nicio legătură cu ciclul menstrual. Poate fi un simptom al unei alte probleme de sănătate:

  • Probleme ale sistemului vestibular, responsabil cu menținerea echilibrului și a orientării spațiale (21)
  • Boala Ménière – o afecțiune vestibulară care afectează auzul și cauzează amețeli (22)
  • Hipotensiunea arterială sau alte boli de inimă (23)
  • Unele probleme neurologice precum leziunile cerebrale.


Cum se poate trata amețeala la menstruației

Tratamentul amețelii la menstruație diferă în funcție de cauză. Mai jos sunt principalele forme de tratament în funcție de cauza amețelii:

  • Prostaglandina – atunci când amețeala apare din cauza schimbărilor hormonale, mai ales a prostaglandinei tratamentul constă în administrarea de medicamente anti-inflamatoare nonsteroidiene. De asemenea, aplicarea unei sticle cu apă fierbinte sau masajul ușor pot ajuta la calmarea simptomelor, inclusiv a durerii. Reducerea consumului de cafea și alcool, evitarea fumatului și exercițiul fizic pot ajuta (24)
  • Tulburarea disforică premenstruală (TDPM) – necesită optarea pentru un stil de viață sănătos și administrarea unor medicamente precum anticoncepționalele (25)
  • Anemia – se tratează prin consumul unor alimente cu fier (carne roșie, spanac) sau administrarea unor suplimente recomandate de medic. Dacă ai menstre abundente este posibil să te confrunți cu fibrom uterin sau alte probleme ale sănătății reproducătoare. Fibromul se tratează prin administrarea de agonist al hormonului de eliberare de gonadotropină, folosirea unui dispozitiv intrauterin, acid tranexamic (26, 27, 28)
  • Migrene la menstruație – atunci când amețeala la menstruație apare pe fondul migrenelor, tratamentul constă în administrarea de medicamente anti-inflamatoare nonsteroidiene precum ibuprofen sau naproxen (12)
  • Deshidratare – amețeala la menstruație poate fi cauzată și de deshidratare. Ea poate fi combătută prin consumul regulat de apă, ceai și super și reducerea consumului de cafea, sucuri carbogazoase și alcool. În cazurile severe de deshidratare este necesar consultul medical de urgență (29, 30)
  • Hipoglicemie – uneori amețeala la menstruație apare și din cauza hipoglicemiei. Poți atenua acest simptom consumând carbohidrați simpli precum suc de fructe sau bomboane dulci. Odată ce nivelul zahărului din sânge începe să se stabilizeze poți lua masa (31)
  • Sindromul șocului toxic – este o afecțiune gravă care necesită tratament de specialitate. Se tratează prin administrarea de antibiotice și medicamente pentru stabilizarea tensiunii arteriale (32).


Când să mergi la doctor

De cele mai multe ori, amețeala la menstruație este temporară. Însă dacă apar și următoarele simptome este important să mergi la doctor: (33)

  • Crampe severe care îți afectează activitățile zilnice
  • Menstre severe când trebuie să schimbi absorbantele/tampoanele la fiecare oră
  • Menstre care durează mai mult de șapte zile
  • Schimbări inexplicabile ale ciclului menstrual
  • Semne de deshidratare severă: stare de confuzie, palpitații, delir, respirație îngreunată, senzația de leșin sau pierderea cunoștinței
  • Semne de hipoglicemie severă: vedere încețoșată, confuzie, convulsii, pierderea cunoștinței.


Amețeala la menstruație poate avea cauze multiple. În general, amețeala de acest fel este normală și de scurtă durată. Cu toate acestea, dacă apar și alte simptome sau suferi de boli cronice este important să te adresezi medicului.


Data actualizare: 27-07-2021 | creare: 27-07-2021 | Vizite: 27413
Bibliografie
1. Prostaglandins as the Agents That Modulate the Course of Brain Disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6970614/
2. Effects of naproxen sodium on menstrual prostaglandins and primary dysmenorrhea, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6571974/
3. Period pain: don’t let it stop you exercising, link: https://theconversation.com/period-pain-dont-let-it-stop-you-exercising-118785
4. Clinical diagnosis of pelvic endometriosis: a scoping review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4450847/
5. Patients’ report on how endometriosis affects health, work, and daily life, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860000/
6. Premenstrual Dysphoric Disorder: Epidemiology and Treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890701/
7. Premenstrual Dysphoric Disorder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532307/
8. Iron Deficiency Anemia: A Common and Curable Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685880/
9. Anemia, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/anemia
10. Menstrual Migraine: Therapeutic Approaches, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002599/
11. Menstrual migraine: a distinct disorder needing greater recognition, link: https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(20)30482-8/fulltext?rss=yes
12. Treatment of menstrual migraine; multidisciplinary or mono-disciplinary approach, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5393978/
13. Influence of Peak Menstrual Cycle Hormonal Changes on Restoration of Fluid Balance After Induced Dehydration, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31629351/
14. The role of water intake in the severity of pain and menstrual distress among females suffering from primary dysmenorrhea: a semi-experimental study, link:
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-021-01184-w
15. Public knowledge of dehydration and fluid intake practices: variation by participants’ characteristics, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6282244/
16. The Effect of the Menstrual Cycle on Glucose Control in Women With Type 1 Diabetes Evaluated Using a Continuous Glucose Monitoring System, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3631835/
17. Menstrual cyclicity has a profound effect on glucose homeostasi, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2666174/
18. Dizziness in diabetes, link: https://wchh.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pdi.2158
19. Toxic Shock Syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459345/
20. Association of characteristics of tampon use with menstrual toxic shock syndrome in France, link: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30052-3/fulltext
21. Vertigo: A Review of Common Peripheral and Central Vestibular Disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096243/
22. Progression of Symptoms of Dizziness in Ménière's Disease, link: https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/647325
23. Symptoms of low blood pressure: a population study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1679910/
24. The effect of aspirin and nonsteroidal anti-inflammatory drugs on prostaglandins, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9715829/
25. Contraceptive options for women with premenstrual dysphoric disorder: current insights and a narrative review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683150/
26. Management of Iron Deficiency Anemia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836595/
27. A Review of Clinical Guidelines on the Management of Iron Deficiency and Iron-Deficiency Anemia in Women with Heavy Menstrual Bleeding, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7695235/
28. Current medical treatment of uterine fibroids, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5854898/
29. Water, Hydration and Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
30. Pain Across the Menstrual Cycle: Considerations of Hydration, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7578918/
31. Practical Approaches to Diagnosing, Treating and Preventing Hypoglycemia in Diabetes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5688990/
32. The Evaluation and Management of Toxic Shock Syndrome in the Emergency Department: A Review of the Literature, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29366615/
33. Why Do I Feel Light-Headed During My Period?, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/light-headed-during-period
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: