Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale

©

Autor:

Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
Dismenoreea este o problemă comună pentru o mare parte dintre femei, referindu-se la durerile resimțite în perioada de dinainte și din timpul menstruației. Statisticile arată cu jumătate din femeile care au ciclu menstrual regulat s-au confruntat, de mai multe ori de-a lungul vieții cu durerile menstruale.

În timp ce pentru unele reprezentante ale sexului feminin, durerile pot fi ușoare, pentru altele disconfortul resimțit este chinuitor, ajungând să facă imposibilă desfășurarea firească a activităților de zi cu zi.

Dismenoreea, în funcție de cauză, este fie de natură primară, fie de natură secundară.

Dismenoreea primară

Dismenoreea primară desemnează acele dureri menstruale care nu au un fundal patologic, fiind strict legate de activitatea ovarelor.

De regulă, durerile menstruale din această categorie sunt inofensive și pot ceda relativ ușor prin administrarea de analgezice și antiinflamatoare, însă chiar și așa, provoacă neplăceri care nu pot fi ignorat.

Dismenoreea secundară

În timp ce dismenoreea primară se rezumă la neplăceri de moment, dismenoreea secundară poate pune probleme serioase pentru sănătate, pentru că ascunde afecțiuni ale aparatului reproducător. Singura modalitate prin care poate fi îndepărtată dismenoreea secundară este depistarea cauzei și stabilirea unui tratament dedicat respectivei afecțiuni.

Posibile cauze ale dismenoreei secundare: endometrioza , adenomioza, boala inflamatorie pelvină, tulburări hormonale, fibroame uterine, utilizarea unui dispozitiv intrauterin ș.a.

Există predispoziție spre dismenoree?

Nu neapărat, însă durerile menstruale pot fi totuși influențate de anumiți factori de risc. De pildă, s-a constatat că dismenoreea e mai intensă în cazul primelor cicluri menstruale, care apar la pubertate și în general la adolescentele de până în 20 de ani.
Fumatul sau stările afective negative, depresiile, își pun de asemenea amprenta asupra modului de manifestare a dismenoreei.
Vestea bună este că se constată o scădere a intensității durerilor menstruale în timp, mai ales în cazul în care femeia trece printr-o sarcină.

Recomandarea noastră este de a monitoriza durerile menstruale și de a vă prezenta la medicul ginecolog în cazul în care acestea devin severe sau persistă mai mult decât de obicei, pentru a vă asigura că nu e vorba de fapt despre ceva mai mult.

Mai multe informații despre dismenoree puteți găsi în Biblioteca medicală, în cadrul secțiunii de Boli și afecțiuni.

Data actualizare: 22-04-2022 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 17222
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Menopauza
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum