Albirea dinților

©

Autor:

Albirea dinților
Cel mai adesea dinții se îngălbenesc din cauza produselor alimentare care pătează, sau din cauza vârstei. Pigmenții de culoare închisă din alimente, băuturi și fumul de țigară aderă la smalțul dentar, pătând dintele. Componenta amară - acidul tanic - din cafea, ceai și vin, în combinație cu alte particule, pătează dinții în galben și maroniu. Acest acid se poate neutraliza cu salivă sau produse lactate, însă indiferent de ceea ce faceți, dinții se vor îngălbeni odată cu înaintarea în vârstă. Culoarea gri a dentinei este de obicei ereditară, însă dinții pot căpăta culoarea gri și în urma unui traumatism ce cauzează moartea pulpei dentare, sau după tratamente frecvente cu tetraciclină.

Albirea dinților este o procedură ce poate face minuni pentru înfățișarea unei persoane, prin urmare și pentru încrederea în sine. Din păcate sunt câteva categorii de persoane cărora nu le este indicată această procedură:
  • femei însărcinate sau care alăptează,
  • copii sub vârsta de 15 ani,
  • persoane cu dinții foarte sensibili sau alergice la peroxid
  • persoane cu carii netratate sau cu boli gingivale.

Cei mai buni candidați pentru albirea dinților sunt persoanele cu dinți ce prezinta pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente. Cu cât culoarea dinților se îndepărteaza de la galben spre vinețiu și cenușiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat.

Trebuie să avem în vedere și faptul că albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte ce nu este natural. Dacă aveți o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra dintelui, iar plomba se poate evidenția inestetic. De asemenea, dacă vă așteptați ca după tratament să beneficiați instantaneu de dantură albă strălucitoare, este posibil să fiți dezamăgiți. Albirea presupune deschiderea nuanței de alb cu câteva grade, rezultatul fiind în funcție de natura și gravitatea petelor.

Albirea dinților se poate realiza prin decolorarea smalțului și îndepărtarea petelor de la suprafața și din profunzime - tratament realizat de către medicul stomatolog în cabinet, sau urmat de pacient acasă. Majoritatea produselor de albire sunt pe bază de peroxid, compus ce dizolvă radicalii liberi în molecule active de oxigen ce penetrează smalțul și dentina. Efectele albirii nu sunt permanente și câteva saptamani după albire dinții sunt mult mai vulnerabili, putându-se păta cu mai multă ușurință. De aceea, după un astfel de tratament, trebuie urmarită alimentația cu o atenție specială.

Albirea dinților cu laser zoom

albirea_dintilor_cu_laser_zoomAcesta este cel mai căutat tip de albire și totodata cel mai eficient. Tratamentul este aplicat de către medicul stomatolog, care curăță cavitatea bucală și aplică un gel protector în jurul gurii. Apoi aplică pe dinți un gel ce contine peroxid și proiectează pe dantură o lumină polarizantă ce activează gelul și penetrează smalțul, albindu-l. Procesul se repeta de câteva ori, ședinta la stomatolog prelungindu-se până la 3 ore. Tratamentul cu laser albește dinții cu până la 8-10 nuanțe, procedura nu presupune durere, iar rezultatul este de durată.

Dezavantajele acestui tratament sunt pericolul de sensibilizare a dinților și posibilele pustule și leziuni pe buze. Sensibilitatea dinților durează câteva zile. Totodată, albirile repetate cu laser, și mai ales cu peroxid, pot leza dinții permanent. Pentru sensibilitate, este de ajutor utilizarea unei paste speciale pentru dinți sensibili, înainte și după tratament.

Gel pentru albire

Folosirea gelului se face acasă și este un tratament ce prezintă costuri mai mici. Acesta conține o cantitate mai mică de peroxid (aproximativ 6-15%) și albește dinții cu 2-3 nuanțe. Gelul se aplică în gutiere standard sau personalizate, care se țin pe dinți timp de câteva ore pe zi, vreme de câteva săptămâni. Rezultatele pot dura până la trei ani.

Gutierele și gelul se pot achiziționa din farmacie, însă această variantă prezintă câteva dezavantaje: gutierele au dimensiune unică și dacă nu se mulează perfect pe dinți, gelul este ineficient; gelul poate irita gingiile sau poate provoca greață daca este ingerat în cantitate mare. Aceste dezavantaje dispar dacă tratamentul este oferit de către medicul stomatolog, care vă poate da un gel mai eficient, gutiere personalizate, chiar și un gel cu fluor pe care îl puteti aplica între tratamente.

Pasta de dinți pentru albire

O altă metodă de albire este utilizarea pastelor de dinți pentru albire. Acestea conțin microparticule abrazive ce „șlefuiesc” suprafața dintilor, însă sunt aproximativ la fel de eficiente ca pastele obișnuite.

Gumă de mestecat pentru albire

O soluție mai la îndemână este mestecarea gumei cu bicarbonat. Aceasta se mestecă aproximativ 20 de minute de patru ori pe zi, iar primele efecte apar după aproximativ 6 săptămâni. Deși este o soluție mai ieftină, este totodată relativ ineficientă - se observă o diferență de până la o nuanță de alb.

Microabraziune

Medicul îndepărtează un strat subțire de la suprafața dinților. Procedura se folosește pentru dinții cu demineralizări sau pete maronii cauzate de fluoroză.

Bonding dentar

Acest tratament presupune repararea fisurilor și acoperirea danturii cu rășini compozite ce modifica forma și culoarea dinților. Medicul acoperă fiecare dinte în parte cu o rășină strălucitoare. Procedura se efectuează într-o singură ședinta la medic, durează în timp până la opt ani, însă rășina se poate ciobi sau zgâria și se pătează la fel de ușor ca dinții naturali.
fatetare_dentara

Fațetare dentară

Fațetele dentare din porțelan au forma unor coji sau găoci ce acoperă dinții foarte pătați, ciobiți sau aliniați incorect. Puteți alege orice nuanță de alb doriți.

Data actualizare: 20-05-2019 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 23565
Bibliografie
1. Side Effects of Zoom Tooth Whitening System, link: https://www.dentalhealthsite.com/category/tooth-whitening/
2. Tooth Whitening Treatments, link: https://www.ada.org/public/topics/whitening.asp
3. Tooth Whitening Treatments, link: https://www.ada.org/public/topics/whitening_faq.asp
4. Tooth Whitening Systems, link: https://www.adha.org/oralhealth/whitening.htm
5. Teeth whitening, link: https://www.revolutionhealth.com/conditions/dental-health/cosmetic-dentistry/teeth-whitening
6. Teeth Whitening, link: https://www.ahealthyme.com/topic/teethwhite
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metode naturale de a albi dinții
  • Nanoparticulele pot fi soluția de ultimă generație pentru albirea dinților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum