Albirea dentară la cabinetul stomatologic

©

Autor:

Albirea dentară la cabinetul stomatologic
Albirea dentară este la ora actuală o procedură des întâlnită în cabinetele stomatologice de pretudindeni. Toata lumea își dorește un zâmbet mai alb, mai luminos, un zâmbet de invidiat.
În momentul de față sunt mai multe metode de a-ți albi dinții, unele mai costisitoare, care implică acoperirea lor cu un material mai alb (fațetele ceramice), iar altele mai puțin costisitoare, în care se folosesc diverse substanțe pentru a decolora straturile profunde dentare. În acest articol vom vorbi de metoda de albire cu soluții de albit.

În primul, rand trebuie să știți dacă această procedura este nocivă și dacă ea poate să-ți provoace probleme dentare ulterior. Răspunsul este NU.
Albirea dentară în cabinetul stomatologic se face cu soluții special realizate în acest scop. Procedura este permanent supervizată de un medic. Având în vedere că vorbim de o procedură care se realizează într-un timp relativ scurt, soluția intră în contact cu suprafața dinților pentru o perioadă scurtă și limitată de timp. Este important ca soluția să fie aplicată doar pe dinte și să nu depășească această limită. În acest scop se folosesc diverse tipuri de bariere gingivale aplicate înainte de realizarea procedurii. Dacă soluția intră în contact cu gingia printr-un accident, medicul aplică pe acea zonă o soluție care neutralizează soluția de albit.

Pot apărea efecte adverse?

După realizarea albirii dentare poate apărea o ușoară sensibilitate la diferențe de temperatură. Această sensibilitate este adesea nesemnificativă însă, cum nu toți suntem la fel, sensibilitatea poate fi ceva mai severă la anumite persoane. Pentru a reduce șansa de a apărea disconfortul, după albirea dentară se aplică pe suprafața dinților un desensibilizant.

Cât durează albirea dentară?

Depinde. În general, după albirea dentară în cabinetul stomatologic, rezultatele sunt menținute pe o perioadă de 2-3 ani. În tot acest timp dinții încep să se repigmenteze, iar după trecerea acestei perioade ajung să se stabilizeze în privința culorii. Pentru a prelungi efectul de albire, trebuie să țineți cont de câteva aspecte:
  • în prima săptămână este important să nu consumați alimente sau băuturi cu pigmenți puternici (sfeclă roșie, vin roșu, cafea, ceai) și, de asemenea, să nu fumați.
  • trebuie să aveți o igienă dentară bună, adică să vă spălați de două ori pe zi și să folosiți ața dentară
  • periajul trebuie făcut corect, pentru cel puțin două minute
  • mergeți regulat la un control stomatologic pentru a îndepărta tartrul și pentru a curăța depunerile de pe suprafața dinților
  • să clătiți gura după ce mancați, mai ales când beți sau mâncați alimente puternic pigmentate.

Cum se face albirea dentară în cabinet? Care sunt etapele?

După o evaluare amănunțită, efectuată de medicul stomatolog, se stabilește durata și concentrația soluției folosite. Înainte de începerea propriu-zisă a procesului de albire se realizează o igienizare dentară, detartraj cu ultrasunete și AirFlow.
Etapele sunt următoarele:
  • Se folosește un depărtător pentru a proteja buzele
  • Se aplică pe suprafața gingiilor o barieră gingivală pentru a le feri de soluția cu care se albesc dinții
  • Se aplică substanța de albit pe suprafața dinților. De obicei se folosește peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen.
  • Substanța, deși activă în starea ei naturală, se poate folosi și cu o lampă cu ultraviolete pentru a intensifica efectul.
  • Procedura durează aproximativ 45 de minute, iar pe toată această perioadă soluția este împrospătată frecvent.
  • După cele aprox. 45 minute pacientului i se îndepărtează soluția de albit de pe suprafața dinților, apoi se îndepărtează bariera gingivală, iar la final se înlătură și depărtătorul.
  • Opțional, se aplică un desensibilizant.

Cât costă albirea dentară?

Albirea dentară, în funcție de metoda aleasă, costă de la prețul unei simple paste de dinți până la prețuri care includ tot felul de tratamente de înlocuire a anumitor porțiuni din dinte, acestea fiind de mii de euro. În cazul nostru, vorbind de albirea în cabinetul stomatologic, prețurile sunt cuprinse între 500 lei și 1.800 lei. Prețul unei albiri dentare variază în funcție de calitatea materialelor cu care se face albirea, de calificările specialistului care efectuează această albire, de anumite zone ale țării.

Data actualizare: 20-12-2020 | creare: 09-07-2014 | Vizite: 4435
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice