Alergologie și imunologie clinică în Bucuresti
ANALIZE PENTRU DEPISTAREA SI TRATAREA ALERGIILOR ALIMENTAREWORLD CLINIC este singura institutie din Romania care investigheaza complet alergiile si practic singura clinica care garanteaza prin metode stiintifice- analize de laborator de o fidelitate extraordinara- identificarea alergenilor.
WORLD CLINIC are exclusivitate in Romania a analizelor pentru alergii din partea celui mai mare laborator de alergologie din Europa.
Motto-ul institutiei World Clinic este "O viata fara alergii !". WORLD CLINIC trateaza pacienti cu varste intre 2 luni si 90 de ani, iar diagnosticele de care se ocupa clinica sunt dintre cele mai variate. De la alergiile alimentare, intolerante la lactoza si fructoza, Boala Crohn, alergii de mediu, urticarie, dermatite pana la colon iritabil, obezitate, hiperactivitate la copii, cefalee, migrene, malabsorbtie, diaree, constipatie, dureri abdominale, balonari etc- toate avand drept cauze alergiile, intolerantele alimentare, deficitul diaminoxidazei, deficitul florei intestinale - microbiota si infectiile.. Sunt metode stiintifice noi, care se aplica in clinici renumite din Uniunea Europeana si care au rezultate spectaculoase, fara administrare de cortizon sau antihistaminice. De doi ani de zile alergiile se pot trata in mai putin de trei luni, existand o corelatie foarte stransa intre infectiile din organism si alergeni. Doar doua laboratoare din Europa prelucreaza noile analize alergologice, ambele avand contracte de exclusivitate in Romania cu WORLD CLINIC.
Alergiile alimentare se pot trata in mai putin de 3 luni, in urma efectuarii analizelor alergologice la WORLD CLINIC. Probele se preleveaza in Romania, la WORLD CLINIC, iar prelucrarea acestora se face in laboratoare din Germania si Austria.
Pe langa alergiile alimentare clasice prin anticorpi IgE( in majoritatea cazurilor fiind negative), pseudoalergii sau intolerante la fructoza, lactoza o mare importanta o au intolerantele mediate de IgG4. Aici nu este vorba despre alergii in sensul clasic, desi IgG4 poate provoca simptome alergice prin eliberarea de histamina. Mult mai frecvent se exteriorizeaza intolerantele prin IgG4 sub forma unor simptome nespecifice, care de regula apar abia la ore sau zile dupa consumul alimentelor responsabile pentru acest lucru. Intolerantele alimentare pot cauza afectiuni foarte diferite. Deoarece simptomatica apare de obicei cu intarziere, un diagnostic pus prin metodele vechi -aplicate in alte clinici - se poate stabili abia dupa ani sau zeci de ani.
Prin probele serologice efectuate de WORLD CLINIC, acum acest lucru se poate identifica printr-un set de analize, in mai putin de 14 zile, fara ca pacientul sa duca povara alergiilor ani de zile.
AFECTIUNI ASOCIATE CU ALERGIILE ALIMENTARE :
- afectiuni digestive : dureri abdominale, balonari, diaree, sindrom de malabsorbtie, constipatie, sindrom de colon iritabil
- afectiuni dermatologice : eczeme, urticarie, prurit, neurodermatita, dermatita atopica, dermatita seboreica, acnee
- rinita alergica, astm bronsic
- oboseala cronica
- obezitate
- dureri de cap ( adesea de tipul migrenelor)
- predispozitie la infectii
- sindrom de hiperactivitate la copii
Cu conceptul nostru de diagnostic in colaborare cu laboratoare de renume din strainatate sunt cuprinse cu certitudine toate cauzele incompatibilitatilor. Alimentele netolerate sunt astfel recunoscute si pot fi eliminate clar din alimentatie. Tabelul alimentelor cuprinde mai mult de 98% din incompatibilitatile clinice relevante.
CE ESTE DE FACUT IN CAZUL UNUI TEST POZITIV IgG4?
Incompatibilitatile generate de IgG4 persista doar rareori pe tot parcursul vietii. Printr-o eliminare temporara, de cel putin 3 luni a alimentelor incriminate, acestea involueaza. Veti primi un plan individual de alimentatie, pe baza intolerantelor dumneavoastra din care veti extrage ce puteti manca in fiecare zi si exista posibilitatea sa comandati un manual de retete, special adaptat nevoilor dumneavoastra.
Impreuna cu rezulatatele analizelor, laboratorul va va prescrie si o
DIETA PERSONALIZATA STIINTIFIC, elaborata pe baza analizelor dumneavoastra.
FACTORII CARE CAUZEAZA INTOLERANTELE ALIMENTARE
Alergii alimentare prin anticorpi IgE
Alergiile alimentare iau nastere prin reactiile imune. In principiu fiecare aliment sau fiecare parte componenta a alimentelor poate declansa o reactie alergica. Alergia clasica se bazeaza pe reactiile imunologice cauzate de IgE. Prin cantitatea mare de IgE existenta la alergici se permite mastocitelor sa elibereze histamina in cantitati foarte mari. Astfel iau nastere simptomele tipice, care apar la scurt timp dupa consumarea alimentului.
Simptomele unei alergii alimentare prin anticorpii IgE :
- tractul digestiv : greata, voma, balonare, crampe abdominale , diaree, constipatie
- piele : eczeme alergice, urticarie
- cai respiratorii : astm, rinita alergica
- circulatie : scaderea tensiunii, palpitatii
In urma identificarii alergenilor din proba de sange prelucrata in laboratorul din Germania pacientul va primi dieta personalizata, care trebuie respectata, in functie de gravitate intre 3 si 6 luni si o terapie (rareori unii pacienti trebuie sa elimine din alimentatie un produs pentru tot restul vietii) . O data respectati acesti pasi, 90 % dintre pacienti revin la o viata normala dupa numai 3 luni de zile, rezultatele in sine incepand sa apara dupa numai 2-3 saptamani de regim alimentar si tratament.
ALERGII ALIMENTARE PRIN ANTICORPII IgG4
Anticorpii din clasa IgG se impart in 4 subclase. In timp ce nivelul marit de anticorpi din subclasele IgG1, IgG2 si IgG3 indica o cauza bacteriala sau virala, nivelul mare de IgG4 indica o cauza alergica. Fractia IgG4 identifica in mod normal numai 3-5% din totalul de IgG. La incompatibilitati aceasta parte poate urca totusi mai mult de 50%.
In opozitie cu adevaratele alergii alimentare, la incompatibilitatile prin anticorpi IgG4 simptomele apar frecvent abia dupa ore sau chiar zile. Concentratiile mari de anticorpi IgG4 din sange sunt insotite adesea de o permeabilitate marita a mucoasei intestinale, alergenii pot fi absorbiti in cantitati mari prin mucoasa intestinala. Astfel iau nastere anticorpi impotriva alimentelor, care construiesc complexe cu alergenii alimentari. Daca aceste complexe nu mai pot fi descompuse de celulele imunitare din corp ( sistem reticuloendotelial ), se ajunge la o depunere in organe si cu aceasta la afectiuni cronice multiple. Deoarece anticorpii IgG4 pot duce si la o degranulare a mastocitelor, pot fi raspunzatoare si pentru alergiile de tipul imediat, asta insemnand ca in decursul a catorva minute dupa asimilarea alimentului pot aparea simptomele alergice.
Majoritatea pacientilor observau aparitia simptomelor dupa ingestia unui anumit aliment, insa anticorpii IgE care se dozeaza in mod curent in centrele de alergologie erau negativi, dar anticorpii IgG4 pozitivi. Dupa indepartarea alimentelor depistate pozitiv prin testul serologic IgG4, simptomele pacientilor dispar.
Deficitul de diaminoxidaza DAO - REACTII PSEUDOALERGICE ( intoleranta fata de histamina )
Despre reactiile pseudoalergice se vorbeste atunci cand anticorpii Ig E si IgG4 testati sunt negativi. Reactiile pseudoalergice sunt provocate prin histamina sau alte amine biogene ( spermidina, tiramina). Aminele biogene se gasesc mai ales in alimentele de origine animala usor alterate ( de ex. peste si produse din peste ). Concentratii mari pot avea si alimentele care pe parcursul prelucrarii sufera schimbari biochimice si microbiene : felurile de branza (in special cele obtinute prin procese de fermentatie sau cu mucegaiuri), carnatii cruzi, sunca cruda, spanac, extracte din drojdie, vin, bere etc .
Incompatibilitatea la aminele biogene se bazeaza pe o lipsa a enzimei diaminoxidaza
( DAO ). Aminele biogene asimilate prin hranire sunt descompuse la trecerea prin mucoasa intestinala de DAO existenta in intestin. DAO este o enzima sensibila, care poate fi inhibata de diferite substante precum alcoolul sau medicamentele. O lipsa de DAO se poate descoperi printr-o masurare a activitatii enzimelor din sange. Simptomele tipice unei pseudoalergii sunt asemanatoare cu cele ale unei alergii deosebindu-se numai prin testarea serologica a DAO.
RINITA ALERGICA
Este cea mai comuna cauza de rinita si reprezinta inflamatia mucoasei nazale de cauza alergica manifestata prin
-stranut
-rinoree(scurgeri nazale)
-congestie nazala(senzatie de nas infundat)
-prurit nazal(senzatie de mancarime in interiorul cavitatii nazale)
Alergia sau reactia alergica corespunde unui raspuns anormal, excesiv al sistemului imun ca o consecinta a contactului cu alergenul(substanta straina organismului dar inofesiva persoanelor care nu prezinta teren atopic).
Tipurile de alergene pot fi:
-sezoniere:polenul arborilor(primavara), ierburilor(vara), buruienilor(toamna)
-perene:
-acarienii din praful de casa Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae
-acarienii din depozite Acarus siro, Lepidoglyphus destructor, Glycophagus domesticus, Thyrophagus putrescentiae
-par de animal:caine, pisica, iepure, purcelus de Guineea etc
-mucegaiuri si ciuperci Alternaria alternate dezvoltata mai ales la locuri cu umiditate si temperaturi crescute, in proximitatea plantelor
-insecte si gandaci : veninul de albina si viespe contine proteine cu potential mare alergenic hialuronidaza; fosfolipaza A1, A2; antigenul 1,5
-alergene alimentare
CLASIFICAREA RINITEI
INTERMITENTA
simptome mai putin de 4 zile pe saptamana
PERSISTENTA
Simptome mai mult de 4 zile pe saptamana timp de cel putin 4 saptamani
USOARA
-fara tulburari de somn
-fara intreruperi ale activitatii zilnice
-fara simptome de incapabilitate fizica MODERATA/SEVERA
-tulburari de somn
-intreruperi ale activitatii zilnice
-simptome de incapabilitate fizica
Conform ghidurilor ARIA(Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) astmul trebuie investigat la pacientii care sufera de rinita alergica, iar invers-rinita alergica trebuie suspicionata la un pacient asthmatic.
DIAGNOSTIC:
-anamneza si examenul clinic: de cat timp au aparut simptomele, antecedentele heredo-colaterale, conditiile de munca si viata, prezenta animalelor de casa, obiceiurile alimentare etc.
-examenul fizic
-testele alergologice
Noutatea diagnostica introdusa de WORLD CLINIC sunt testele serologice cu ajutorul carora doar prin cateva picaturi de sange capilar putem diagnostica peste 100 alergene.
1.Serologice -au avantajul incontestabil al identificarii exacte a alergenilor la care pacientul in cauza are sensibilitate standardizarii
-se pot efectua doua tipuri de dozari prin IgE si IgG4 :
 Dozarea IgE se faceprin tehnicile RAST, ELISA sau mai nou determinatarea acestor anticorpi pe biochip in care nu este nevoie decat de cateva picaturi de sange capilar (doar o intepatura in deget) si puteti vedea rezultatele testarii la peste 40 antigene incriminate(inhalatorii, alimentare, insecte, latex).La fiecare antigen testat se determina cel putin 2 proteine care au cel mai mare potential alergen astfel incat se ajunge la peste 100 de substante testate dandu-ne indicii importante cu privire la initierea imunoterapiei.
 Dozarea Ig G4 se face prin tehnica ELISA serologic la peste 230 alimente clasic prin recoltare a doua eprubete de 6ml sange sau prin sange capilar-2-3 picaturi de sange din deget.Prin aceasta se pot indentifica intolerantele alimentare care nu apar imediat dupa consumarea alimentului incriminat ci dupa ore-zile si care pot fi responsabile de simptomele rinitei alergice
 Determinarea mineralelor-zinc, seleniu, calciu, magneziu din sange total nu din ser(exista si intracelular si sunt incorect dozate numai din ser) pentru a observa precoce eventualele deficiente
 Determinarea profilului vitaminic(vitamina B12, B6, vitamina C, coenzimaQ10) si al acizilor grasi
2. Cutanate-o picatura din alergenele incriminate este plasata pe fata anterioara a antebratului sau pe toracele posterior
-o mica intepatura(microprick) este facuta in centrul picaturii pentru ca alergenul sa patrunda in derm
-rezultatul poate fi citit in 20min, o reactie de hipersensibilitate rezulta in eritem cu edem si prurit(pielea se inroseste ca la o intepatura de tantar si apare o mare senzatie de mancarime)
-severitatea reactiei e comparata cu cea de "control"(o substanta de control care cauzeaza reactii la toate persoanele este plasata ca referinta la inceputul procedurii)
3. Examenul complet al scaunului (vezi ex scaun) MICROBIOTA
Probabil ca multe persoane se vor intreba de ce trebuie sa facem un examen de scaun cand pacientul sufera de rinita alergica. Raspunsul este pentru ca o flora intestinala perturbata poate duce la cresterea permeabilitatii intestinale cu o absorbtie marita a antigenelor, crescand sensibilitatea pacientului la substantele alergene. Se poate determina daca exista o crestere a bacteriilor aerobe, anarobe,a Candidei sau un deficit de Bifidobacterii si Lactobacili si se poate trata conform indicatiilor personalizate oferite de laborator.
TRATAMENT
Prima masura este evitarea expunerii la alergene si cel mai important - atentie indepartarea din locuinta a tuturor factorilor posibili generatori de alergeni, pentru a incerca pe cat posibil excluderea cauzei expunerii la alergeni.
World Clinic se adreseaza in primul rand identificarii cauzei rinitei alergice si nu tratarii simptomatice cu antihistaminice, corticosteroizi, tratamentul propus de noi sustinut de testele de laborator, fiind unul individual elaborat in colaborare cu medicii din Germania.
1-In urma probelor de scaun si sange, fiecare pacient primeste o interpretare a analizelor, laboratorul personalizand atitudinea terapeutica pentru fiecare pacient:-
-se va indica o dieta alimentara ce urmeaza sa fie strict respectata ( vezi alergiile alimentare)
-tratament pentru asanarea focarelor infectioase si refacerea florei intestinale perturbate( vezi examenul de scaun)
-imunostimulare in functie de rezultatele testelor efectuate pentru fiecare pacient individual
2-Desensibilizare prin -vaccinuri subcutanate-clasic, -recent introduse preparate cu administrare sublinuala si tablete Tratamentul începe cu administrarea unei concentratii mici o data sau de doua ori pe saptamâna ce se creste treptat dupa o anumita schema. Dupa ce se atinge doza maxima, injectia se va repeta conform unei scheme de mentinere.
URTICARIA
DEFINITIE- reactie cutanata caracterizata printr-o eruptie formata din papule si placi eritemato-edematoase, fugace, pruriginoase care afecteaza dermul si tesutul subcutanat (mici umflaturi de culoare roz insotite de mancarimi intense asemanator iritatiei provocate de urzica)
CAUZE
-medicamente, cel mai frecvent:antibiotice, antiinflamatoare, analgetice, sedative, tranchilizante, laxative, diuretice
-alimentele si aditivii alimentary: mai ales oul, laptele, faina de grau, pestele iar dintre aditivi: tartrazina, derivatii de acid benzoic, salicilatii
-alergenii inhalatorii: praf, polenuri , se asociaza frecvent cu rinita alergica si astm bronsic
-intepaturile de insecte si artropode prin hipersenibilizare la vaccin
-infectiile:bacteriene, virale, fungice, parazitare
-alergenii de contact:textile, latex, par de animale, cosmetice
-factorii fizici :
 mecanici-dermografismul(dupa frictiunea cu un obicet dur apare o linie rosie sau alba ), la presiune, la vibratii
 factori termici-frig, caldura, colinergic
 la radiatii electromagnetice-urticaria solara
-afectiuni interne: colagenoze(lupus, dermatomiozita, artrita reumatoida), carcinoame, limfoame si leucemii
-factori genetici:angioedemul ereditar si urticaria la frig
-factori psihici
DIAGNOSTIC se stabileste pe baza urmatorilor factori:
-istoricul si examenul fizic al pacientului
-teste biologice: hemoleucorama, VSH, crioglobuline, autoanticorpi
-teste speciale IgE si IgG4 pentru identificarea alergenului ce se pot recolta doar din cateva de picaturi de sange capilar din deget (link)
-teste pentru urticariile fizice( la gheata, la caldura)
-examen de scaun(link) MICROBIOTA
TRATAMENT
Prima masura consta in evitarea expunerii la alergenul incriminat.
Noi identificam cauza urticariei si nu incercam tratamentul simptomatic pe termen lung cu antihistaminice, corticosteroizi, terapia noastra fiind personalizata, bazata pe rezultatele testelor paraclinice speciale efectuate fiecarui pacient.
Masuri terapeutice:
- regim alimentar cu eliminarea antigenelor la care exista reactie pozitiva ( vezi alergiile alimentare)
-elimnarea focarelor infectioase si reechilibrarea florei intestinale( vezi examenul de scaun)
-refacerea functiei imune in functie de rezultatele testelor efectuate pentru fiecare pacient individual
Listă servicii:
- Activitatea diaminoxidazei serice
- Aerosoli pentru rinite, sinuzite și astm
- Consiliere pentru alergii alimentare, medicamentoase și reacții la înțepături de insecte
- Consiliere profilaxie expunere alergene
- Consult medic specialist
- Diete antialergice
- Educația pacientului alergic (Școala atopiei)
- Imunomodulare nespecifică pentru infecții și viroze (copii)
- Imunoterapie specifică cu alergen
- Pulsoximetrie
- Spirometrie cu test bronhomotor
- Spirometrie simplă
- Test bronhomotor
- Test in vitro panel digestiv
- Test in vitro panel pediatric
- Test in vitro panel respirator
- Testare la medicamente cu protocoale standard
- Testarea sensibilității - albuș de ou
- Testarea sensibilității - alune de padure
- Testarea sensibilității - anin
- Testarea sensibilității - antibiotice
- Testarea sensibilității - arahide
- Testarea sensibilității - Aspergillus fumigatus
- Testarea sensibilității - banane
- Testarea sensibilității - cacao
- Testarea sensibilității - cal
- Testarea sensibilității - căpșuni
- Testarea sensibilității - carne de porc
- Testarea sensibilității - carne de vită
- Testarea sensibilității - cazeină
- Testarea sensibilității - control
- Testarea sensibilității - Dermatophagoides farinae-amestec II
- Testarea sensibilității - gălbenuș de ou
- Testarea sensibilității - gluten
- Testarea sensibilității - hamster
- Testarea sensibilității - histamină
- Testarea sensibilității - kiwi
- Testarea sensibilității - lapte
- Testarea sensibilității - mucegaiuri amestec
- Testarea sensibilității - păr câine
- Testarea sensibilității - păr de pisică VB
- Testarea sensibilității - polen amestec (cereale)
- Testarea sensibilității - polen de graminee
- Testarea sensibilității - polen de ierburi-amestec
- Testarea sensibilității - polen de pomi timpurii-amestec I
- Testarea sensibilității - polen de pomi timpurii-amestec II
- Testarea sensibilității - praf de casă
- Testarea sensibilității - roșii
- Testarea sensibilității - semințe de susan
- Tratament anafilaxie sistemică
- Tratament de urgență
- Tratamentul afecțiunilor alergice de tip rinită, conjunctivită, astm, eczeme, etc.