Vergeturile

©

Autor:

Vergeturile

Vergeturile sunt porțiuni din piele cu o textură neregulată, în formă de linie sau bandă, colorate inițial roșu-violaceu, apoi alb-sidef. Clasic, vergeturile sunt asociate cu pierderea sau câștigul mare în greutate sau întinderea pielii în perioada sarcinii. Totuși, circa 70% dintre fete fac vergeturi în timpul pubertății, iar 90% în timpul sarcinii. În plus, deși sunt mai frecvente la femei, vergeturile nu sunt exclusive acestui sex - aproximativ 40% din băieți fac vergeturi în perioada pubertății.


Vergeturile nu cauzează probleme de sănătate, ci constituie o îngrijorare estetică pentru multe persoane. Rareori, însă, ele pot semnala existența unor afecțiuni importante (boala Cushing); pot fi prezente și ca efect secundar al corticoterapiei (în unguente, orală sau injectabilă) prelungite. Din acest motiv, dacă v-au apărut vergeturi fără un motiv evident, contactați-vă medicul de familie.


Tratamentul vergeturilor este în prezent limitat. Nu există un remediu pentru vergeturi. Niciunul dintre tratamentele disponibile în acest moment nu pot face vergeturile să dispară complet, ci doar le estompează sau micșorează. Pe lângă hidratarea de rutină a pielii, folosirea cremelor și a uleiurilor în timpul sarcinii pentru a preveni vergeturile nu și-a dovedit eficiența. Există nenumărate produse pe piață care pretind că folosindu-le, veți scăpa de vergeturi. Fiți precaut și informați-vă despre tehnicile dovedite a funcționa, dar nu vă stabiliți aștepări nerealiste - vergeturile nu vor dispărea complet. Alte variante de tratament includ microdermoabraziunea și folosirea diferitelor tipuri de laser. Unele intervenții au efecte bune, dar tot în limitele menționate anterior.


Dacă vă simțiți deznădăjduit din cauza vergeturilor, țineți cont că majoritatea femeilor le are (și o mare parte din bărbați), iar acestea vor deveni mai puțin vizibile odată cu trecerea timpului. (1, 2)

Ce sunt și cum apar vergeturile?

Vergeturile apar atunci când există o tensiune prea mare pe o anumită zonă din piele, un timp îndelungat. Vergeturile se dezvoltă când o parte din țesutul de susținere (fibre de colagen și elastină) s-a „rupt”. Aceste fibre, dispuse ca o rețea, sunt situate în stratul mijlociu al pielii. Când acesta nu mai este continuu, pielea se subțiază și se vede stratul mai profund, cu vasele de sânge. Astfel apar linii paralele, drepte sau tortuoase, orientate perpendicular pe direcția liniilor de forță (vertical la coapse, orizontal la spate, etc.). Inițial, vergeturile sunt roșii, parțial din cauza vaselor de sânge vizibile în stratul profund al pielii. Ulterior, acele vase se închid și pielea suferă un grad de cicatrizare, astfel încât vergeturile devin alb-sidefii. Nu se cunoaște motivul pentru care apar vergeturile, dar se suspectează și o componentă genetică. Așa se explică de ce vergeturile nu apar la toată lumea, date fiind aceleași condiții fiziologice (sarcină, câștig în greutate).


Deși pot apărea și fără un motiv evident, există anumite situații care predispun la apariția de vergeturi:

  • Pubertatea - în această perioadă majoritatea persoanelor suferă un „salt” de creștere în înălțime și greutate. Fetele dezvoltă cel mai frecvent vergeturi pe șolduri, fese și sâni, iar băieții pe umeri și spate. Ocazional, pot apărea vergeturi și în alte zone, precum partea de sus a brațelor.
  • Sarcina - circa 80-90% din femeile însărcinate dezvoltă vergeturi în această perioadă, în special pe abdomen, dar și pe sâni. Acest lucru se datorează întinderii rapide a pielii și influenței hormonilor care pregătesc nașterea. Nu se poate prezice dacă o femeie va avea sau nu vergeturi în sarcină.
  • Creșterea sau scăderea rapidă în greutate. Oscilațiile rapide ale greutății (sau creșterea rapidă a masei musculare la culturiști) solicită pielea și pot cauza vergeturi.
  • Prezența vergeturilor în familie. Dacă părinții dvs. au avut vergeturi, este o probabilitate mai mare să le faceți.


Aspectul vergeturilor trece prin două etape:

  • Stadiul inițial este de linii mici de piele subțiată, cu o tentă ușor rozie. La început, poate fi prezentă și senzația de mâncărime. În scurt timp, acestea cresc în lungime și grosime și își schimbă culoarea în roșu-violaceu. De obicei au o lungime de câțiva centimetri, o grosime de 1-10 mm și un traiect tortuos.
  • În stadiul final (matur), vergeturile sunt alb-sidefii, pielea este mai subțiată decât cea din jur (astfel încât ele sunt „adâncite”). Pot să se estompeze din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului și să devină dificil de observat. (2, 3)


Există boli care pot cauza vergeturi?

Rareori, vergeturile pot fi cauzate de anumite boli importante:

  • Sindromul Cushing - o supraproducție de cortizon (hormon produs de glandele suprarenale) cauzează și apariția vergeturilor. De obicei sunt mai lungi și mai groase decât vergeturile din alte cauze și apar mai ales pe abdomen dar pot apărea și în alte zone (pe brațe, umeri, chiar și pe față).
  • Sindromul Marfan - această boală genetică afectează țesutul de susținere al corpului, determinând și o elasticitate excesivă a acestuia. Astfel, pielea este mai vulnerabilă la apariția vergeturilor, care pot fi prezente pe șolduri, spate sau umeri.
  • Sindromul Ehlers Danlos - mai multe afecțiuni care au în comun afectarea țesutului de susținere al organismului, cauzând elasticitate sau fragilitate crescută a pielii, mobilitate excesivă a articulațiilor. Vergeturile pot apărea de la o vârstă tânără (chiar înainte de pubertate).


Folosirea corticoterapiei (cortizon, prednison, metilprednisolon, etc.) timp îndelungat poate avea drept efect secundar apariția vergeturilor:

  • Corticoterapia sistemică (pastile luate pe gură, injecții) - vergeturile sunt de dimensiuni mari, afectează zone extinse din corp, inclusiv fața.
  • Corticoterapie locală (creme, unguente) - afectează mai des zonele de flexie (de exemplu, fața interioară a genunchiului sau cotului) și pot deveni greu de observat dacă se întrerupe tratamentul la timp. (2, 3)


Când te prezinți la medic și la ce să te aștepți

Stabiliți o consultație cu medicul dvs. de familie dacă vergeturile apar fără un motiv evident (modificare a greutății, sarcină), sunt prezente alte simptome sau apar la un copil, înainte de vârsta pubertății. Este neobișnuită și apariția lor la sexul masculin, excptând pubertatea sau creșterea rapidă în greutate (ori masă musculară). Totodată, examinați-vă periodic pielea pentru a sesiza apariția vergeturilor, dacă luați corticosteroizi o perioadă îndelungată.


Pentru a exclude o boală care ar putea sta la baza apariției vergeturilor, medicul vă va adresa câteva întrebări, precum:

  • De cât timp au apărut vergeturile și cum au evoluat?
  • Ce alte simptome mai aveți?
  • Folosiți frecvent unguente cu cortizon? (acestea sunt prescrise, de exemplu, pentru alergii ale pielii)
  • Ce alte medicamente mai luați? Dacă aveți mai multe tratamente al căror nume nu le puteți reține, cel mai bine este să vă notați, înainte de a merge la medic, numele tuturor medicamentelor, unguentelor terapeutice și suplimentelor nutritive pe care le luați (sau luați cu dvs. ambalajul fiecăruia).
  • Ați mai fost diagnosticat cu alte boli? Ce boli există în familia dvs.?


Când nu există motive de a suspecta o cauză anume pentru apariția vergeturilor, discuția expusă anterior și examinarea pielii afectate sunt suficiente pentru a realiza un diagnostic de vergeturi.

Dacă sunt prezente și alte simptome, medicul de familie vă poate recomanda investigații suplimentare și o consultație cu un medic specializat în endocrinologie (studiază funcțiile hormonilor) sau genetică (studiază bolile cauzate de erori în ADN, unele transmise în familie).


Cea mai comună cauză patologică de vergeturi este sindromul Cushing. Pe lângă apariția vergeturilor groase, pe abdomen sau brațe, această boală cauzează deseori:

  • Îngrășare în regiunea feței și a abdomenului
  • Subțierea pielii, învinețire ușoară, culoare mai închisă a pielii gâtului, vindecare întârziată a rănilor
  • Depresie
  • Hipertensiune arterială
  • Scăderea libidoului (dorinței sexuale) și a capacității sexuale

Pentru a fi diagnosticat, se fac teste de sânge care evaluează cortizolul din sânge sau urină. Ulterior, alte teste de sânge și imagistice pot arăta care este cauza excesului de cortizol.


Dacă vă preocupă aspectul estetic al vergeturilor și doriți să vă informați despre metodele de tratament disponibile, vi se poate recomanda consultarea unui dermatolog. Există medici specializați în aspectul estetic al pielii, ramură numită dermatologie cosmetică. (1, 2, 6)

Ce trebuie să știi despre tratamentul vergeturilor

Atunci când se descoperă o cauză pentru apariția vergeturilor, înlăturarea acesteia poate duce la ameliorarea vergeturilor și poate preveni apariția altora noi. De exemplu, tratamentul unui sindrom Cushing sau scăderea dozelor ori oprirea unui tratament cu cortizon.


Tratamentul direct al vergeturilor, în ciuda progreselor realizate în dermatologia cosmetică, rămâne în continuare greu de realizat. Pentru a nu fi dezamăgit de rezultate, trebuie să țineți cont că nu există niciun tratament care să facă vergeturile să dispară complet și definitiv. Există mai multe posibilități de tratament al vergeturilor, sintetizate mai jos. În general, acestea sunt mai eficiente dacă sunt începute în stadiile inițiale ale vergeturilor (când sunt roz-roșii).

Prevenirea vergeturilor

Nu există metode sigure pentru a preveni apariția vergeturilor. Întrucât există o posibilitate mare ca acestea să fie determinate genetic, este posibil să faceți vergeturi indiferent de ce măsuri luați.


De foarte mult timp se recomandă femeilor gravide să folosească unturi, uleiuri sau creme emoliente, pentru a preveni apariția vergeturilor pe abdomen, șolduri sau sâni. Există însă numeroase studii care arată că folosirea acestor tratamente preventive nu are niciun efect asupra apariției vergeturilor. Dacă totuși doriți să încercați aceste soluții, consultați-vă cu medicul ginecolog încă de la începutul sarcinii, pentru a vă asigura și că substanțele folosite nu sunt dăunătoare fătului.


O metodă care pare a fi de ajutor pentru a preveni într-o măsură vergeturile este creșterea lentă în greutate. Acest lucru se aplică și în sarcină, când trebuie să consumați o dietă echilibrată, în așa fel încât să câștigați constant și gradat în greutate. Respectați indicațiile medicului gineco-obstetrician în această privință.


Dacă aveți nevoie să slăbiți sau să câștigați un număr mare de kilograme, faceți acest lucru lent, pe parcursul unei perioade lungi de timp. În general, se recomandă modificarea greutății cu maxim 0,5 kg pe săptămână. (2, 3, 5)

Camuflarea vergeturilor

Deși nu este un tratament propriu-zis, tehnicile de camuflare ale vergeturilor pot prezenta un mare interes pentru persoanele afectate, întrucât niciun tratament nu le va îndepărta complet. Nu trebuie să vă ascundeți vergeturile sau să vă fie rușine de acestea - nu uitați că majoritatea persoanelor le au la rândul lor.


Dacă doriți însă să camuflați vergeturile, trucuri care se pot dovedi eficiente sunt:

  • Pielea bronzată poate camufla mai bine aspectul de vergeturi, mai ales când acestea sunt în etapele inițiale (roz-violacee). Nu uitați să folosiți creme de protecție solară potrivite culorii pielii dvs. și să evitați expunerea la soare în perioadele de vârf. În cursul procesului de bronzare, nu trebuie să vă ardeți sau „decojiți”.
  • Auto-bronzantele sub formă de cremă sau spray pot fi și ele eficiente pentru a ascunde vergeturile. Puteți opta pentru tratamente cu bronzare progresivă, pentru a arăta mai natural.
  • Machiajul corporal potrivit tonului pielii poate fi aplicat pe zonele afectate de vergeturi pentru a le face aproape invizibile. Deși sunt produse și în variante rezistente la apă, pot fi puțin eficiente dacă veți petrecec mult timp în apă (la mare sau piscină).
  • Există numeroase stiluri de costume de baie (cu pantaloni scurți, dintr-o bucată, fără decolteu, etc.) care pot ascunde vergeturile. (8)

Creme și unguente

Există nenumărate produse de tip gel, cremă sau unguent care susțin că pot „vindeca” vergeturile. Majoritatea conțin emolienți ai pielii, care îmbunătățesc hidratarea straturilor superficiale. Printre ingredientele comune se numără vitaminele E și C, colagenul, acidul hialuronic sau coenzima Q10. Nu există dovezi că aceste creme ar funcționa, dar povestirile anecdotice în privința succesului lor sunt multiple.


Singurul ingredient dovedit că funcționează, în studii clinice controlate, este tretinoinul. În general, cremele care au această substanță activă în compoziție (în proporție de ~0,1%) par a fi eficiente (în anumite limite) pentru a ameliora aspectul vergeturilor în 2-3 luni. Acționează în principal pe vergeturile „tinere” și nu sunt indicate în sarcină, deoarece poartă un risc teoretic de malformații pentru făt. (3)

Tratamente cu laser

Există mai multe tipuri de laser care și-au dovedit eficiența în tratamentul vergeturilor. Sunt necesare mai multe studii pentru a ajunge la un raport beneficii-riscuri cât mai bun, inclusiv pentru femeia gravidă. Țineți cont că nici terapia cu laser nu poate, în acest moment, îndepărta complet vergeturile. Opțiunile cele mai promițătoare în acest moment sunt:

  • Pulsed dye laser (laser cu culoare pulsată, de tipul Vbeam) - țintește vasele de sânge și este mai eficient pe vergeturile imature
  • Laser cu dioxid de carbon - efect moderat, în special combinat și cu alte terapii
  • Laser excimer - cu efect redus pe vergeturile mature


Dispozitivele cu lumină intens-pulsată sunt sunt o alternativă la tratamentele cu laser, care par a fi eficiente și pentru vergeturile mature. Par a avea însă riscuri în sarcină.


În general, efectele secundare de pe urma tratamentului cu laser sunt tranzitorii și includ mai frecvent:

  • Durerea (ușoară-moderată)
  • Inflamația - roșeața, sensibilitatea, mâncărimea
  • Pigmentația (colorarea pielii) (3, 7)

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea funcționează pe principiul că îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu substanțe puternice declanșează semnale pentru a remodela pielea și a obține o suprafață mai netedă. A fost folosită cu succes pentru tratamentul acneei sau al cicatricilor. Acidul tricloroacetic a fost folosit și pentru vergeturi, cu rezultate bune, îmbunătățind culoarea, fermitatea și textura pielii afectate de vergeturi. Tehnicile de microdermabraziune (sau peeling chimic) sunt promițătoare, dar necesită mai multe studii până la certificarea eficienței lor. (3, 7)

Tehnici chirurgicale

Vergeturile pot fi îndepărtate complet atunci când se excizează porțiunea de piele pe care se găsesc. Aceste tehnici sunt utile persoanelor care au scăzut mult în greutate și au rămas cu un exces de piele, care poate fi îndepărtat chirurgical. Vor rămâne însă cicatrici fine de pe urma intervenției chirurgicale, care se realizează sub anestezie generală. (2)

Concluzii - de reținut

  • Vergeturile sunt linii tortuoase, în adâncimea pielii, de culoare roșu-violaceu (la început) sau alb-sidefii (maturizate) care apar mai de ales în zonele de tensiune ale pielii. Se localizează cel mai des pe sâni, fese, coapse la femei și umeri și spate la bărbați. Pe măsură ce se maturizează, vergeturile devin mai puțin vizibile.
  • Vergeturile sunt foarte frecvente, apărând la 70% din fete și 40% din băieți în adolescență. 90% din femeile gravide vor face și ele vergeturi.
  • Creșterea rapidă în greutate și sarcina sunt principalele motive pentru apariția vergeturilor la vârsta adultă. Dacă nu găsiți o explicație pentru vergeturi sau aveți alte simptome, consultați-vă medicul de familie.
  • Consultați medicul înainte de a aplica orice tratament preventiv sau curativ pentru vergeturi în timpul sarcinii. Nu există însă dovezi că unguentele, cremele, uleiurile sau unturile de corp au vreun rol în prevenirea vergeturilor.
  • Cremele cu trenitoin, microdermabraziunea și tratamentul cu laser sunt variante promițătoare pentru terapia vergeturilor. În general, tratamentele oferă rezultate mai bune dacă sunt aplicate când vergeturile sunt tinere. Nu există tratament care să le îndepărteze însă complet. (2, 3)

Data actualizare: 19-05-2014 | creare: 16-05-2014 | Vizite: 30771
Bibliografie
1. Vergeturile, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003287.htm
2. Vergeturile, link: https://www.nhs.uk/conditions/Stretch-marks/Pages/Introduction.aspx
3. Striae distensae (vergeturile), link: https://emedicine.medscape.com/article/1074868-overview
4. Vergeturile, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/basics/definition/con-20032624
5. Nu există dovezi pentru eficiența preparatelor locale în prevenirea vergeturilor din sarcină, link: https://www.cochraneprimarycare.org/pearls/no-evidence-topical-preparations-preventing-stretch-marks-pregnancy
6. Sindromul Cushing - diagnostic, link: https://www.nhs.uk/Conditions/Cushings-syndrome/Pages/Diagnosis.aspx
7. Striae distensae (vergeturile) și diferitele modalități de terapie: o actualizare, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1524-4725.2009.01094.x/full/
8. Vergeturile, cum să le faci mai puțin vizibile, link: https://teenshealth.org/teen/your_body/beautiful/stretch_marks.html#
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile după naștere
  • Foliculita în urma epilării
  • De ce apar vergeturile?
  •