Vaginita - o problemă frecventă

©

Autor:

Vaginita - o problemă frecventă
Vaginita este afecțiune genitală caracterizată printr-o inflamație a vaginului. Modul de manifestare constă în general, în secreții intime cu o culoare, consistență și miros neobișnuite, dar și prin senzație de durere și usturime.

Trebuie să știți că vaginita este o infecție foarte comună, care afectează cel puțin o dată în viață fiecare femeie, oricând după apariția primului ciclu menstrual. Cu toate acestea, nu trebuie neglijată, pentru că poate sta la baza unui disconfort semnificativ și poate conduce la alte complicații pe termen lung.

Cum se manifestă vaginita

Vaginita provoacă simptome care pot fi ușor recunoscute, prin repetarea și intensitatea lor: dureri în timpul actului sexual, usturimi la urinare, modificări ale secrețiilor vaginale și chiar sângerări ușoare.

Considerăm a fi util a preciza că vaginita cunoaște mai multe forme, astfel că simptomele diferă, de la caz la caz. Printre cele mai frecvente forme de vaginită, amintim:

  • vaginita bacteriană – este cea mai frecventă formă și este cauzată de o bacterie a cărei înmulțire excesivă modifică flora obișnuită a vaginului. Poate fi recunoscută prin prezența unei secreții de culoare alb-cenușie, cu un miros neplăcut.
  • candidoza – este cauzată de ciuperca Candida albicans și se manifestă prin mâncărimi intense și printr-o secreție densă de culoare albă.
  • vaginita atrofică – apare în special după instalarea menopauzei, când din cauza nivelului scăzut de estreogen, apar uscăciunea vaginală și iritațiile.

Trebuie reținut că orice secreție vaginală cu carcacteristici diferite față de normal poate fi semnul unei vaginite ce necesită tratament.  Secrețiile vaginale normale sunt în general transparente, nu au miros și sunt vâscoase doar în perioada ovulației; în restul lunii, secrețiile au o consistență destul de apoasă.

Care sunt cauzele vaginitei și cum poate fi evitată

Vaginitele, indiferent de tipul lor, apare de regulă pe fondul unei modificări a florei vaginului, atunci când echilibrul dintre bacteriile benefice și cele dăunătoare este perturbat din diferite motive.

În cazul vaginitei bacteriene, infecția se produce când o bacterie „rea” se înmulțește necontrolat, din diferite motive: schimbul partenerilor sexuali, dușurile intravaginale, ori folosirea steriletului.

Candidoza, forma de vaginita cauzată de ciuperca Candida albicans, este favorizată de administrarea de antibiotice ori anticoncepționale, de afecțiuni cronice, ori de modificări hormonale care pot apărea în organism. De asemenea, factori de risc pentru candidoză sunt și lenjeria intima din materiale sintetice sau cu o croială prea strâmtă, ori folosirea unor produse de igienă care modifică pH-ul zonei intime.

În general, pentru a evita apariția unei vaginite, care nu este atât gravă, cât neplăcută, încercați să evitați dușurile intravaginale, pentru o floră vaginală sănătoasă. De asemenea, optați pentru lenjerie intimă de calitate, de preferat din bumbac și lejeră la purtare și fiți atentă în alegerea gelurilor pentru igienă intimă.

Controalele ginecologice periodice sunt și ele, desigur, necesare pentru o sănătate a zonei intime.

Se poate trata vaginita?

Desigur. În cazul în care ați observat secreții cu un aspect și un miros diferit de scurgerile obișnuite, prezentați-vă la medicul ginecolog. În urma unui control normal și a unui test de laborator, specialistul va pune un diagnostic și vă va prescrie, de la caz la caz, antibiotice, unguente ori ovule.

Citiți mai multe despre vaginită, în Biblioteca medicală.

Data actualizare: 09-10-2013 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 31598
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce este secreția vaginală?
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  • Secrețiile vaginale
  •