Utilizarea de fluor topic pentru prevenirea cariilor dinților de lapte
Sănătatea dentară este esențială pentru menținerea sănătății tractului gastro-intestinal și poate să aibă, de asemenea, și un impact social puternic asupra unei persoane. Pe lângă perierea de două ori pe zi obligatorie a dinților, există numeroase metode de prevenție, care pot asigura integritatea aparatului dentar pentru o perioadă lungă de timp.
Un nou studiu clinic randomizat, efectuat de o echipă de cercetători de la Mahidol University din Bangkok, Thailanda, a evaluat eficacitatea a 2 metode de prevenție a cariilor dinților primari, de lapte: 38% fluorura de argint diamină (SDF) și 5% fluorura de sodiu (NaF). Acest studiu este important pentru domeniul respectiv de cercetare, deoarece, până acum, au existat dovezi limitate cu privire la utilizarea fluorurii de argint diamină.
Pentru realizarea experimentului, au fost selectați copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani și care aveau cel puțin o suprafață aproximativ modificată la suprafața distală a caninilor sau suprafața mezială sau distală a primului și celui de-al doilea molar. Aceste modificări au fost evaluate prin intermediul radiografiilor bitewing. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în trei grupuri de intervenție după cum urmează: grupul 1 a fost cel de control, placebo, utilizând apă; grupul 2 a utilizat 5% fluorura de sodiu (produsul Duraphat); iar grupul 3 a utilizat 38% fluorura de argint diamină (produsul Topamină). Toți agenții profilactici au fost de două ori pe an, iar dezvoltarea de carii noi a fost evaluată prin realizarea de examinări radiografice bitewing la ședințele de control la 6, 12 și 18 luni de către doi investigatori care nu cunoșteau grupul din care făcea parte fiecare copil.
Ratele de dezvoltare a cariilor noi, aproximative la 18 luni au fost următoarele: pentru grupul 1 a fost de 22,5%, pentru grupul 2 de 13,6%, iar pentru grupul 3 a fost de 24,3% (p <0,001). Pe baza acestor rezultate, s-a ajuns la concluzia că aplicarea de două ori pe an a fluorurii de sodiu 5% este mai eficientă decât aplicarea de fluorură de argint diamină 38% și a controlului placebo în prevenirea cariilor la dinții primari.
Parach Sirivichayakul din cadrul Mahidol University din Bangkok, Thailanda, a prezentat afișul studiului „Prevenirea cariilor aproximative în dinții primari cu fluoruri topice” la cea de-a 99-a sesiune și expoziție generală virtuală a Asociației Internaționale pentru Cercetare Dentară (IADR), desfășurată împreună cu cea de-a 50-a ediție anuală Întâlnirea Asociației Americane de Cercetare Dentară (AADR) și a 45-a Întâlnire Anuală a Asociației Canadiene de Cercetare Dentară (CADR), în perioada 21-24 iulie 2021.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fumatul afectează profund tratamentul bolii parodontale
- Parodontita, cauzată în principal de bacteriile orale, mai degrabă decât de genetică
- O nouă metodă de imagistică utilizează cerneala de sepie pentru un diagnostic mai precis al bolilor parodontale
- Nivelul citokinelor din saliva - legat de severitatea inflamației gingivale
- Puroi la masea de lapte
- Dinti cariati la copil 4 ani
- Implant dentar
- Masele de lapte cariate
- Puroi la masea care se misca