Un nou studiu confirmă siguranța și eficiența vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul pacienților care suferă de cancer

©

Autor:

Un nou studiu confirmă siguranța și eficiența vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul pacienților care suferă de cancer

Într-un raport privind 200 de pacienți suferind de multiple tipuri de cancer, cercetătorii au descoperit că după vaccinarea completă, 94% dintre aceștia au beneficiat de seroconversie, care a fost analizată prin evaluarea prezenței anticorpilor anti proteina spike. Ratele de răspuns au fost foarte mari în cadrul pacienților cu tumori solide și mai scăzute în cadrul pacienților cu anumite tipuri de cancer de sânge, dar și majoritatea acestor pacienți au prezentat un răspuns imun.
Încă din primele zile ale pandemiei, au existat întrebări în ceea ce privește evoluția pacienților cu malignități active în cazul infectării cu SARS-CoV 2. Preocuparea a fost generată de efectele bolii în sine dar și ale tratamentelor aferente asupra sistemului imun. Odată cu sporirea disponibilității vaccinurilor COVID-19, preocuparea s-a îndreptat spre siguranța și eficiența acestora în cadrul acestei populații vulnerabile. Pentru a elucida aceste noi temeri, a fost publicat un nou studiu în jurnalul medical Cancer Cell.

Cercetătorii sunt colaboratori în cadrul Montefiore Health System și Albert Einstein College of Medicine din Bronx, New York. Acest nou studiu s-a conturat în jurul celor din antecedente, care au evidențiat faptul că pacienții cu diverse malignități infectați cu SARS-CoV2 au rate de morbiditate și mortalitate mai mari comparativ cu restul populației, iar scopul principal a fost și dovedirea faptului că vaccinurile sunt eficiente chiar și în cazul pacienților care au primit chimioterapie și imunoterapie.

 

S-a concluzionat că nu este necesară așteptarea pentru vaccinare până la finalul tratamentului imunochimioterapic, iar reacțiile adverse observate în cadrul acestor pacienți nu au fost cu mult mai ample decât în cadrul populației generale. Niciun pacient nu a necesitat internarea într-un serviciu de urgență din cauza reacțiilor adverse.

 

Acest studiu este cel mai mare studiu de acest tip, care a urmărit ratele de seroconversie la pacienții cu cancer ce au urmat schema completă de vaccinare. Studiile din antecedente s-au bazat pe analiza unor loturi mult mai mici sau au analizat nivelele de anticorpi doar după prima doză de vaccin, nu și după rapel.

 

Testele serologice au demonstrat că în cadrul pacienților cu tumori solide, 98% au prezentat seroconversie, iar în cadrul pacienților cu malignități hematologice, 85% dintre aceștia au dobândit un răspuns imun complet.

Cei care au beneficiat de terapii pentru cancerele hematologice care funcționează prin inducerea apoptozei limfocitelor B (cum ar fi Rituximabul sau terapiile CAR T) au avut o rată de seroconversie de aproximativ 70%. Pe de altă parte, cei care au fost supuși unui transplant de măduvă/celule stem recent, au avut rate de seroconversie care au atins 74%, însă aceste rate au fost mult mai mari decât expectativele cercetătorilor în contextele medicale aparte date.

 

Încă o remarcă importantă este și faptul că în ceea ce privește cancerele hematologice, pacienții cu malignități de linie mieloidă- leucemie acută mieloidă, sindrom mielodsiplazic, au avut un răspuns imun superior comparativ cu cei a căror linie limfoidă a fost afectată.

 

Avantajele acestui studiu și ceea ce îl face realmente semnificativ din punct de vedere statistic sunt reprezentate de faptul că a inclus pacienți cu diferite tipuri de malignități care au beneficiat de multiple tipuri de terapii, dar și faptul că o treime din populația studiată a fost reprezentată de afro-americani iar 40% erau hispanici.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-06-2021 | creare: 15-06-2021 | Vizite: 510
Bibliografie
Study confirms safety and effectiveness of COVID-19 vaccination in people with cancer/ https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210610091007.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •