Un nou antibiotic ucide bacteriile patogene, dar scutește microbii intestinali sănătoși

©

Autor:

Un nou antibiotic ucide bacteriile patogene, dar scutește microbii intestinali sănătoși
Cercetătorii de la University of Illinois at Urbana-Champaign au dezvoltat un nou antibiotic, denumit lolamicin, care s-a dovedit a fi eficient în reducerea sau eliminarea infecțiilor bacteriene rezistente la medicamente în modele de șoareci cu pneumonie acută și septicemie, fără a afecta microbii sănătoși din intestinul șoarecilor. Mai mult, lolamicin a prevenit și infecțiile secundare cu Clostridioides difficile, o infecție bacteriană periculoasă asociată frecvent spitalelor. Antibioticul a fost, de asemenea, eficace împotriva a peste 130 de tulpini bacteriene multirezistente în culturi celulare.
Studiul, publicat în revista Nature, subliniază capacitatea lolamicinului de a distinge între bacteriile gram-negative patogene și cele benefice, o descoperire semnificativă având în vedere că multe antibiotice disponibile afectează atât bacteriile gram-negative patogene, cât și pe cele benefice. Aceasta discriminare a fost posibilă datorită inhibării sistemului Lol, specific bacteriilor gram-negative, care transportă lipoproteinele și este diferit genetic între microbii patogeni și cei benefic.

În experimentele efectuate, lolamicinul a vizat selectiv tulpini de laborator ale patogenilor gram-negativi, cum ar fi Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae și Enterobacter cloacae, fără a afecta bacteriile gram-pozitive în culturi celulare. La doze mai mari, lolamicinul a eliminat până la 90% din izolatele clinice multirezistente de E. coli, K. pneumoniae și E. cloacae.

Administrat oral șoarecilor cu septicemie sau pneumonie rezistentă la medicamente, lolamicinul a salvat 100% dintre șoarecii cu septicemie și 70% dintre cei cu pneumonie. De asemenea, tratamentul cu lolamicin nu a provocat modificări semnificative în compoziția taxonomică a microbiomului intestinal al șoarecilor, spre deosebire de antibioticele standard amoxicilina și clindamicina, care au cauzat schimbări dramatice.

Aceste descoperiri oferă un concept demonstrativ că se pot dezvolta antibiotice care să elimine microbii patogeni fără a afecta bacteriile benefice din gut, pentru tratamentul infecțiilor gram-negative – unele dintre cele mai dificile de tratat. Totuși, sunt necesari mai mulți ani de cercetare pentru a extinde aceste rezultate, inclusiv teste suplimentare împotriva mai multor tulpini bacteriene și studii detaliate de toxicologie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-06-2024 | creare: 01-06-2024 | Vizite: 346
Bibliografie
New antibiotic kills pathogenic bacteria, spares healthy gut microbes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240529144212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum