Tulburarile hematologice in cancer

©

Autor:

Tulburarile hematologice care se manifesta in cadrul neoplaziilor maligne, se datoreaza disfunctiilor metabolice – este vorba despre perturbarea metabolismului proteic si feric, ceea ce va conduce la afectarea procesului de formare al eritrocitelor (eritropoieza), cat si la scaderea cantitatii de fier din organsim (scadera sideremiei = cantitatea de fier plasmatic) ; fierul este important pentru formarea globulelor rosii, fiind inclus in structura hemoglobinei, proteina din structura hematiilor, care transporta gazele respiratorii, oxigen si dioxid de carbon.

Datorita perturbarii procesului de formare al eritrocitelor, precum si datorita unor hemoragii, uneori ascunse (oculte), pacientul canceros se prezinta ca fiind anemic. Anemie = scaderea numarului de eritrocite din sangele circulant, insotita de scaderea cantitatii de hemoglobina. Anemia apare cel mai adesea in fazele avansate ale bolii, cand pacientul este palid, iar pielea capata o coloratie cu tenta de galben. Pe langa fenomenul anemic, sindromul hematologic se poate manifesta si sub forma unor tulburari de coagulare – fenomene trambotice, datorate compresiunilor vasculare importante sau invadarii neoplazice a structurilor vasculare. Compresiunea vasculara favorizeaza stagnarea si implicit coagularea sangelui.

Starea de oboseala accentuata (starea de astenie) poate fi pusa pe seama sindromului hematologic (anemiei), dar si pe seama afectarii sistemului neuro-endocrin al organismului, secundar dezvoltarii neoplaziilor maligne. Casexia reprezinta un fenomen cosumptiv, in care se constata disparitia stratului de grasime subcutanata (denutritie) si reducerea considerabila a maselor musculare; casexia apare in stadiile finale ale bolii canceroase – practic, este vorba despre o scadere ponderala asemanatoare cu cea petrecuta in cazul unui aport alimentar deficitar (subnutritie) . Prezenta sau absenta fenomenului casectizant nu se coreleaza intotdeauna cu gravitatea tumorii primare, insa poate fi in stransa relatie cu aparitia unor complciatii majore – infectii sau hemoragii.

Data actualizare: 24-01-2011 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 8722
Bibliografie
M. D. Abeloff - Abeloff Clinical Oncology, Ed. Churchill Livingstone, 2008
Edge S.B., Byrd D.R. - Cancer Staging Handbook, Ed. Springer Verlag, 2010
Arthur T. Skarin - Atlas of Diagnostic Oncology, Ed. Mosby, 2010
P. Simici –Elemente de Semiologie Clinica Chirurgicala, Ed. Medicala, 1983
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/Oncology
https://emedicine.medscape.com/oncology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer